Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 6.

Az EU díjjal tüntet ki kilenc európai közigazgatási kezdeményezést

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, mely szervek nyerték el a közigazgatási innováció európai díját. A díjjal az uniós intézmény azokat a leginnovatívabb és előretekintő közigazgatási kezdeményezéseket jutalmazta, amelyek a polgárok, a vállalatok, vagy az oktatási és a kutatási ágazat javát szolgálják. A kilenc kitüntetett kezdeményezés az alábbi nyolc tagállamból származik: az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Horvátország, Portugália, Spanyolország (ahonnan két szerv is díjat kapott), Svédország, Szlovákia. A díjazottak egyenként 100 ezer eurós pénzjutalomban részesülnek (MEMO/13/503). Az elismert pályaművek között van például egy telefonról elérhető, egységes egészségügyi információszolgáltatás vagy egy olyan web alapú platform, amely vállalatoknak segít finanszírozáshoz jutni, de megemlíthetjük például a felsőoktatási intézmények számára kifejlesztett plágiumszűrő rendszer is. A nyertes szervek nevét Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos jelentette be az európai innovatív régiók hete (Week of Innovative Regions Europe IV, WIRE IV) alkalmából idén Corkban (Írország) megrendezett konferencián.

Geoghegan-Quinn biztos kijelentette: Az innovációról a legtöbb embernek az üzleti élet jut eszébe, pedig születnek kreatív gondolatok a közszférában is, amely az EU bruttó hazai termékének a felét adja. A díjazott kezdeményezések arról tesznek tanúbizonyosságot, hogy az új ötletek és technológiák hasznosításával javíthatjuk a lakosság életét és hozzájárulhatunk gazdaságaink korszerűsítéséhez. Az Uniónak több hasonló kezdeményezésre van szüksége.”

A pályázatra 203 nevezés érkezett az Európai Unió valamennyi szegletéből. A kilenc nyertes kezdeményezést egy független zsűri választotta ki az alábbi kritériumok alapján: gazdasági jelentőség, a társadalmi problémákra adott válasz, eredetiség és más környezetben való alkalmazhatóság, valamint a pénzdíj felhasználására vonatkozó tervek.

A szakmai zsűri a következő személyekből állt: Ann Mettler (Lisszaboni Tanács), Carlos Brazao (Cisco), Margot Pröhl (Európai Közigazgatási Intézet), Sasha Bezuhanova (HP) és Andreas Schleicher (OECD).

A nyertesek a pénzjutalmat a kezdeményezések bővítésére fogják fordítani, és a Brüsszelben megrendezendő következő (2014. évi) innovációs konferencián fogják bemutatni azokat az intézkedéseket, amelyeket a kezdeményezés bővítése és piaci térnyerésének fokozása érdekében hoztak.

A 2013. évi nyertesek

A „polgárok” kategóriában:

  1. A helsinki nagyvárosi régió (Finnország) – nem bizalmas adatok nyilvánosságra hozatala annak érdekében, hogy a polgárok nagyobb szerepet tudjanak vállalni a döntéshozatalban.

  2. A svéd e-egészségügyi kezdeményezés – egészségügyi információk online közzététele a betegek és az egészségügyi ellátók érdekében.

  3. Islington kerület (London, Egyesült Királyság) – integrált intézkedések a tüzelőanyag-hiány, a hideg téli időjárás miatt bekövetkezett elhalálozások és a kórházi ellátást igénylő megbetegedések számának csökkentése céljából.

A „vállalkozások” kategóriában:

  1. A spanyol kormány – ambiciózus országos kezdeményezés a nyílt közigazgatási adatok újrafelhasználása érdekében, ami új gazdasági lehetőségeket teremthet.

  2. Hollandia három északi tartományának regionális közigazgatása – web alapú platform, amely forrásszerzési lehetőségekről tájékoztatja a vállalatokat.

  3. A közszolgáltatási reformmal foglalkozó portugál ügynökség – egyszerű vállalatalapítás csökkentett vagy nulla átfutási idővel.

Az „oktatás és kutatás” témájában

  1. A spanyolországi Murcia tartomány – vállalkozó szellemű diákokból álló csapatoknak kiírt pályázat energiahatékony járművek tervezésére és megépítésére.

  2. A Horvát Tudományos és Kutatási Hálózat – félreeső térségekben található általános iskolák ellátása információs és kommunikációs technológiákkal a minőségi oktatáshoz történő egyenlő hozzáférés előmozdítása jegyében.

  3. Szlovák országos kezdeményezés – az összes felsőoktatási intézményben született szakdolgozatok és doktori értekezések egybevetésével működő plágiumszűrő eszköz.

További információk

Az EU 2012 szeptemberében írta ki a versenypályázatot az uniós tagállamok és az EU kutatási keretprogramjában részt vevő országok közigazgatási szervei részére. Feltétel volt, hogy a pályázatban részt vevő kezdeményezések legalább egyéves és legfeljebb négyéves múltra tekintsenek vissza. További információkért lásd: www.ec.europa.eu/admin-innovators.

Az európai innovatív régiók hete (Week of Innovative Regions Europe IV, WIRE IV) alkalmából az idén megrendezett konferencián regionális, tagállami és európai szereplők vitatják meg a „Horizont 2020” keretprogram kapcsán felmerülő regionális innováció főbb témáit. Az EU hétéves kutatási és innovációs keretprogramja 2014-én veszi kezdetét.

http://wire2013.eu/

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar