Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. június 4.

Környezetvédelem: Brüsszelben kezdetét veszi a Zöld Hét

Ma veszi kezdetét Brüsszelben Európa legnagyobb környezetvédelmi konferenciája, melyre a „Tisztább levegőt mindenkinek” jelszó jegyében kerül sor. A Zöld Hét középpontjában idén a levegő témája áll, mellyel kapcsolatban három napon át folytat majd megbeszéléseket a rendezvény mintegy 3000 résztvevője. A konferencián az érdekelt felek, a civilszervezetek és a tagállami kormányok képviselői uniós tisztviselőkkel közösen megoldásokat keresnek majd a légszennyezés problémájára. Ennek keretében megvitatják, hogyan lehet az ipari és az energiatermelés, valamint a közúti forgalom növekedése, az urbanizáció előretörése, a fosszilis tüzelőanyagok hasznosítása és az éghajlatváltozás ellenére elérni, hogy ne romoljon a levegő minősége. Az üléseket webes közvetítés révén élőben is követni lehet az interneten.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „A légszennyezés többnyire láthatatlan, de a hatásai nagyon is kézzelfoghatóak. Keményen megfizetünk azért, ha rossz a levegő minősége: emberek halnak meg, az egészségügyi ellátás költségei az egekbe szöknek, és sok munkanap esik ki betegség miatt. A Zöld Hét fontos fórum, ahol a szakpolitikai döntéshozók, a helyi közösségek és civilszervezetek, valamint a hatóságok és a vállalkozások képviselői véleményt cserélhetnek arról, hogyan lehet elérni, hogy a tüdőnkbe kerülő levegő tisztább legyen. Nyitottak vagyunk minden javaslatra, ami a jelenlegi uniós szabályozás javítására irányul."

A konferenciával párhuzamosan kiállítás várja az érdeklődőket, ahol 40 stand mutatja be, milyen követésre méltó módszereket alkalmaznak a kiállító szervezetek és cégek a levegőminőség védelme érdekében. A Zöld Hét során az érdeklődők Európa-szerte számos eseményre látogathatnak el, köztük arra az alternatív üzemanyagokkal működő járműveket bemutató szabadtéri kiállításra, ahol elektromos autókat is kipróbálhatnak. Ezen túlmenően a Zöld Hét folyamán adják át a „LIFE-természet” és a „LIFE-környezet” kategóriában a legjobb projekteknek odaítélt díjakat.

Janez Potočnik biztos a 2013-as esztendőt a levegő évének nyilvánította. Az év folyamán a Bizottság felülvizsgálja a levegőminőséggel kapcsolatos jelenlegi szakpolitikát. A felülvizsgálat homlokterében az a törekvés áll, hogy javuljon a levegő minősége. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számottevő javulást sikerült elérni, az Unió legsűrűbben lakott térségeiben továbbra is számos levegőminőségi előírás kapcsán mondható el, hogy a szennyezés mértéke magasan meghaladja a határértéket. Különösen igaz ez a levegőben található porra, a talajközeli ózonra és a nitrogén-dioxidra.

Az ősz folyamán a felülvizsgálat eredménye alapján az EU módosítani fogja a levegőminőséggel kapcsolatos uniós stratégiát. A felülvizsgált stratégia részben új célkitűzéseket fogalmaz majd meg, részben pedig megerősíti a korábban elfogadott célkitűzéseket a 2020-ig tartó és az azt követő időszakra vonatkozóan. Ezen túlmenően jegyzékbe foglalja a legfontosabb kezdeményezéseket és a megvalósításukat szolgáló eszközöket.

Előzmények

A Zöld Hét a legnagyobb az évente megrendezett környezetvédelmi szakpolitikai konferenciák sorában. Az idei rendezvénynek, mely a 13. a Zöld Hetek sorában, 2013. június 4. és 7. között ad otthont a „The Egg” elnevezésű konferencia-központ Brüsszelben (Rue Bara 175.). A konferencián beszédet mond többek között:

• Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa

• Marcin Korolec, a Lengyel Köztársaság környezetvédelmi minisztere

• Satu Hassi, európai parlamenti képviselő

Sirpa Pietikäinen, európai parlamenti képviselő, a GLOBE.EU elnöke

Catherine Stihler, európai parlamenti képviselő, a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (IMCO) tagja

• Bas Eickhout, európai parlamenti képviselő

• Cor Lamers, Schiedam (NL) polgármestere, a Régiók Bizottságának tagja

• Maurizio Conte, Veneto régió (IT) regionális környezetvédelmi minisztere

• Assumpta Ferran i Poca, Katalónia (ES) autonóm közösség Területi és Fenntarthatósági Minisztériumának környezeti minőségért felelős főigazgatója

• Per Ankersjo, Stockholm (SV) városi környezetért felelős polgármester-helyettese

• Martha Delgado Peralta, a Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért (ICLEI) alelnöke, Mexikóváros volt környezetvédelmi államtitkára

• Ugo Cappellacci, Szardínia régió (IT) elnöke

• Giuseppe Bortone, Emilia-Romagna régió (IT) környezet- és talajvédelemért felelős főigazgatója

• Claudia Terzi, Lombardia régió (IT) környezetvédelemért, energiaügyért és fenntartható fejlődésért felelős regionális minisztere

• Hans Bruyninckx, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója

• Simon Upton, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) környezetvédelmi igazgatója

• Arab Hoballah, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) fenntartható fogyasztásért és termelésért felelős vezetője

• Johan Kuylenstierna, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet ügyvezető igazgatója

További információk:

A 2013. évi Zöld Hét programjai és előadásai élőben követhetők a következő weboldalon:

http://greenweek2013.eu

További információk a levegőminőséggel kapcsolatos uniós szakpolitikáról:

http://ec.europa.eu/environment/air/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar