Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 30 mai 2013

Posibilități de pescuit pentru 2014: continuarea eliminării progresive a pescuitului excesiv

Cele mai recente cifre privind stocurile de pește din apele UE indică faptul că eforturile Comisiei Europene de a elimina progresiv pescuitul excesiv au dat roade. Într-un document de consultare adoptat astăzi, Comisia Europeană informează cu privire la starea stocurilor europene de pește și își prezintă intențiile privind propunerile referitoare la posibilitățile de pescuit pentru 2014. În prezent, numai 39 % din stocurile de pește prezente în apele UE din nord-estul Oceanului Atlantic care au făcut obiectul unei evaluări sunt supraexploatate, față de 47 % anul trecut și 95 % în 2005. Politica începe să procure beneficii reale pentru industria pescuitului, astfel cum arată cele mai recente date privind profiturile, care indică o creștere de 40 % în raport cu anul anterior. Cu toate acestea, încă mai trebuie realizate progrese.

Maria Damanaki, Comisar al UE pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Aceste cifre indică faptul că măsurile responsabile în domeniul gestionării pescuitului pot fi eficace și chiar funcționează. Cu toate acestea, trebuie să ne sporim eforturile pentru a pune capăt pescuitului excesiv la data limită convenită. În acest scop, este necesar să încheiem reforma politicii comune în domeniul pescuitului.”

Prin acest document anual, Comisia solicită opiniile statelor membre și ale părților interesate cu privire la stabilirea capturilor totale admisibile (TAC), a cotelor și a efortului de pescuit (zilele petrecute pe mare) pentru anul următor. Documentul arată că eforturile depuse de Comisie în vederea eliminării treptate a pescuitului excesiv încep să dea roade. Există în prezent, în mările europene, 25 de stocuri de pește despre care se știe că nu sunt supraexploatate, comparativ cu doar 2 stocuri în 2005.

Baza științifică pentru evaluarea stocurilor de pește se îmbunătățește. Mulțumită metodelor noi introduse de Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), există avize pentru încă 30 de stocuri în comparație cu anul trecut.

Începând din 2011, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 40 % a profiturilor nete medii realizate de flota de pescuit a UE, ceea ce arată că îmbunătățirea veniturilor pescarilor este o consecință a reducerii pescuitului excesiv, deși costurile combustibilului constituie o povară suplimentară pentru flotă.

Pentru anul viitor, Comisia dorește ca sectorul să respecte avizele științifice. Pentru stocurile care fac obiectul planurilor de gestionare pe termen lung, nivelurile TAC și ale efortului de pescuit ar trebui să fie stabilite în conformitate cu planurile în vigoare (o cerință legală). Pentru celelalte stocuri de pește, care nu fac obiectul planurilor respective, nivelurile TAC ar trebui să se bazeze pe avize științifice, în scopul eliminării treptate a pescuitul excesiv până în 2015. În absența avizelor, trebuie să se aplice principiul precauției.

Context

Stocurile din apele UE din nord-estul Oceanului Atlantic care au fost evaluate ca nefiind supraexploatate în 2012 sunt următoarele:

Specia

Zona

Putasu

Nord-estul Oceanului Atlantic

Cod

Marea Celtică și Canalul Mânecii

Estul Mării Baltice

Limbă-de-mare comună

Skagerrak, Kattegat și Marea Baltică

Vestul Canalului Mânecii

Sud-vestul Irlandei

Marea Celtică

Eglefin

Marea Nordului, Skagerrak și Kattegat

Rockall

Vestul Scoției

Hering

Marea Nordului

Vestul Scoției

Marea Irlandei

Marea Celtică

Vestul Mării Baltice

Golful Botnic și Marea Botnică

Specii de cardină

Marea Nordului și vestul Scoției

Langustină

Skagerrak și Kattegat

Marea Nordului

Vestul Scoției

Cambulă de Baltica

Marea Nordului

Cod negru

Marea Nordului și vestul Scoției

Șprot

Marea Baltică

Câine-de-mare

Toate zonele

Merlan

Marea Celtică

În ceea ce privește stocurile de pește care pot fi evaluate din punct de vedere științific, starea acestora s-a îmbunătățit în ultimii ani. În nord-estul Oceanului Atlantic și în mările învecinate, numărul stocurilor supraexploatate a scăzut de la 32 de stocuri din 34 în 2005, la 16 stocuri din 41 în 2012, adică de la 94% la 39%. În Marea Mediterană și Marea Neagră, există date suficiente pentru 85 de stocuri. Dintre acestea, 75 (88%) sunt supraexploatate.

Detalii suplimentare în documentul de consultare complet:

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/tacs/index_en.htm

Contact:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar