Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 23.

Halászati lehetőségek 2014-ben: a túlhalászás további visszaszorítása

Az uniós vizek halállományaira vonatkozó legutóbbi számadatok azt mutatják, hogy az Európai Bizottság nem hiába fáradozik a túlhalászás visszaszorításáért. Egy ma elfogadott konzultációs dokumentumban a Bizottság az európai halállomány állapotáról számol be, és vázolja, hogy milyen halászati lehetőségeket kíván javasolni 2014-re. Jelenleg az Atlanti-óceán északkeleti részének uniós vizeiben a felmért halállomány 39%-ban túlhalászott. Ez az arány tavaly még 47% volt, 2005-ben pedig 95%. Az uniós stratégia kezdi meghozni első eredményeit a halászati ágazat számára is: a legfrissebb adatok szerint az előző évhez képest 40%-kal növekedett a nyereség. Ennek ellenére további lépésekre van szükség.

Maria Damanaki, az Európai Bizottság tengerügyi és halászati biztosa így nyilatkozott: „E számok azt mutatják, hogy működhet a felelősségteljes halgazdálkodás, mint ahogy működik is. Ahhoz azonban, hogy a kitűzött időpontig sikerüljön véget vetni a túlhalászásnak, még többet kell tennünk: be kell fejeznünk a közös halászati politika már megkezdett reformját.”

Az éves jelentésben a Bizottság a következő évre vonatkozó teljes kifogható mennyiségek, kvóták és halászati erőkifejtések (tengeren töltött napok) megállapításával kapcsolatban kéri ki a tagállamok és érdekelt felek véleményét. A dokumentum tanúsága szerint a Bizottság arra irányuló erőfeszítése, hogy fokozatosan véget vessen a túlhalászásnak, lassan meghozza első eredményeit. Ma már 25 olyan halállományról tudunk az európai tengerekben, amelyeket a rendelkezésre álló adatok szerint nem fenyeget a túlhalászás veszélye. 2005-ben még csak 2 ilyen halállomány volt.

A halállományok felmérésének tudományos megalapozottsága is egyre jobb. A Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES) új módszereinek köszönhetően a tavalyi évhez képest 30 állománnyal bővült azon halállományok köre, amelyekkel kapcsolatban szakvélemény áll rendelkezésre.

2011 óta az EU halászflottájának átlagos nettó nyeresége mintegy 40%-kal nőtt, ami azt mutatja, hogy a túlhalászás visszaszorításával javul a halászok bevétele, dacára annak, hogy üzemanyagra többet kell költeniük.

A Bizottság azt szeretné, ha az ágazat a következő évben fokozottabban figyelembe venné a tudományos szakvéleményeket. A hosszú távú gazdálkodási tervek tárgyát képező állományok vonatkozásában a teljes kifogható mennyiségeket és a halászati erőkifejtéseket a hatályos gazdálkodási tervek szerint kell megállapítani (jogszabályi kötelezettség). Az olyan halállományok esetében, amelyekre nem vonatkozik gazdálkodási terv, a tudományos szakvéleményeket kell figyelembe venni a teljes kifogható mennyiségek (TAC) megállapításakor annak érdekében, hogy 2015-re megszűnjön a túlhalászás gyakorlata. Szakvélemény hiányában pedig az elővigyázatosság elvét kell alkalmazni.

Háttér-információk

Az Atlanti-óceán északkeleti részének uniós vizeiben 2012-ben a vizsgálatok alapján a következő állományok bizonyultak nem túlhalászottnak:

Faj

Terület

Kék puhatőkehal

Az Atlanti-óceán észak-keleti része

Közönséges tőkehal

Kelta-tenger és La Manche csatorna

A Balti-tenger keleti része

Közönséges nyelvhal

Skagerrak, Kattegat és Balti-tenger

A La Manche csatorna nyugati része

Írország délnyugati része

Kelta-tenger

Foltos tőkehal

Északi-tenger, Skagerrak és Kattegat

Rockall

Skócia nyugati része

Hering

Északi-tenger

Skócia nyugati része

Ír-tenger

Kelta-tenger

A Balti-tenger nyugati része

Botteni-öböl és Botniai-tenger

Rombuszhalak

Északi-tenger és Skócia nyugati része

Norvég homár

Skagerrak és Kattegat

Északi-tenger

Skócia nyugati része

Sima lepényhal

Északi-tenger

Fekete tőkehal

Északi-tenger és Skócia nyugati része

Spratt

Balti-tenger

Tüskéscápa

Valamennyi terület

Vékonybajszú tőkehal

Kelta-tenger

Az elmúlt években javult azon halállományok állapota, amelyekkel kapcsolatban a tudományos értékelés elvégzésének lehetősége adott. Az Atlanti-óceán északkeleti részét és a szomszédos tengereket tekintve a túlhalászott halállományok aránya 94%-ról 39%-ra csökkent: míg 2005-ben 34 állományból 32 volt túlhalászott, 2012-ben 41 állományból már csak 16. A Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben 85 halállományról áll rendelkezésünkre elegendő adat. Ezekből 75 állomány (88%) túlhalászott.

További részletek a konzultációs dokumentum teljes szövegében olvashatók:

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/tacs/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar