Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 31 mai 2013

Comisia lansează platforma europeană a societății civile împotriva traficului de persoane

Europa trebuie să colaboreze mai strâns pentru a acorda ajutor victimelor sclaviei contemporane. Astăzi, peste 100 de organizații ale societății civile europene își unesc forțele în cadrul noii platforme europene a societății civile împotriva traficului de persoane. Această platformă paneuropeană, înființată de Comisia Europeană, va servi drept forum pentru organizațiile societății civile active la nivel european, național și local, în domeniile drepturilor omului, drepturilor copilului, drepturilor femeii și egalității de gen, precum și în cel al drepturilor și locuințelor pentru migranți. Participanții vor putea să facă schimb de experiențe și de idei concrete cu privire la modul cel mai potrivit de a acorda asistență victimelor, de a-și extinde rețelele și de a evita ca alte persoane să devină victime ale traficanților.

„Rolul societății civile este esențial în prevenirea traficului de persoane și în protejarea victimelor acestuia. Specialiștii și voluntarii a căror activitate se concentrează pe combaterea traficului de persoane și care lucrează direct cu victimele pot învăța multe lucruri unii de la alții și ne pot ajuta să definim politici concrete pentru combaterea acestei infracțiuni îngrozitoare. Datorită noii platforme, aceștia vor putea primi sprijinul necesar din partea UE și din partea colegilor, iar cunoștințele lor vor putea fi răspândite în întreaga Europă. De asemenea, sperăm să valorificăm cunoștințele acestora în elaborarea viitoarelor politici europene” a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

Comisia va susține platforma organizând reuniuni periodice cu participanții, cu scopul de a colecta informațiile esențiale și actualizate și de a obține feedback cu privire la principalele probleme cu care se confruntă organizațiile societății civile pe teren. O a doua reuniune a platformei este planificată provizoriu pentru toamnă. Comisia examinează, de asemenea, modalitățile prin care s-ar putea facilita comunicarea on-line în cadrul platformei.

Comisarul Malmström lansează platforma astăzi, 31 mai, la Bruxelles. Evenimentul de lansare, care va fi prezidat de coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane, doamna Myria Vassiliadou, va include un grup de vorbitori de la mai multe instituții și agenții ale UE.

În cadrul acestei prime reuniuni, participanții vor reflecta asupra priorităților politice și viitoarelor activități ale platformei, inclusiv asupra eventualelor activități de sensibilizare, precum și a modalităților de a implica organizații care au sediul în țări din afara UE. De asemenea, aceștia vor împărtăși și vor discuta bunele practici cu privire la combaterea recrutării victimelor traficului de persoane și la abordarea cererilor online.

Pentru a vedea lista completă a organizațiilor participante din fiecare țară a UE, accesați acest link.

Context

Acțiunile privind eliminarea traficului de persoane nu pot fi duse la bun sfârșit fără o colaborare strânsă în întreaga UE și în afara acesteia.

La nivelul UE, directiva UE împotriva traficului de persoane se axează pe prevenirea acestei infracțiuni, protejarea victimelor și urmărirea penală a traficanților. Aceasta cuprinde acțiuni în domenii precum dreptul penal, urmărirea penală a infractorilor, mecanismele de sprijinire a victimelor, drepturile victimelor în cadrul procedurilor penale, prevenirea și monitorizarea punerii în aplicare, precum și stabilirea de parteneriate, în special cu societatea civilă. Directiva UE adoptă o abordare bazată pe drepturile omului care ia în considerare dimensiunea de gen și care pune accentul pe victime și pe interesul superior al copilului. În prezent, doar 9 țări au transpus integral directiva (Republica Cehă, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Finlanda), iar alte 4 au transpus-o parțial (Belgia, Bulgaria, Slovenia și Regatul Unit).

Într-un moment în care se constată creșterea numărului de victime la nivelul UE (IP/13/322 și MEMO/13/331), Strategia UE din 2012 (IP/12/619 și MEMO/12/455) stabilește 40 de inițiative concrete, printre care și consolidarea rolului societății civile. Crearea unei platforme la nivelul UE a organizațiilor societății civile din statele membre este una dintre aceste acțiuni concrete.

În martie 2013, Comisia a invitat organizațiile să se înscrie la procesul de selecție pentru a participa la platformă. Selecția finală a participanților are în vedere necesitatea asigurării unui echilibru geografic, diversitatea domeniilor de competență și implicarea actuală la nivelul UE.

În plus, Comisia va continua să lucreze la elaborarea strategiei de combatere a traficului cu ajutorul statelor membre, al ONG-urilor și al altor părți interesate.

Linkuri utile

Site-ul doamnei Cecilia Malmström

Urmăriți activitatea comisarului Cecilia Malmström pe Twitter

Site-ul DG Afaceri Interne

Urmăriți DG Afaceri Interne pe Twitter

Site-ul Comisiei Europene destinat combaterii traficului de persoane

Programul de lansare a platformei:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/news/news/2013/docs/20130531_agenda_civil_society_platform_en.pdf

Organizațiile societății civile din fiecare țară a UE care participă la platformă:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/news/news/2013/docs/20130531_agenda_civil_society_platform_en.pdf

Întrebări și răspunsuri privind traficul de persoane și UE: MEMO/13/331

Site-ul Strategiei UE în vederea eradicării traficului de persoane pentru perioada 2012­2016

Pagina Infographics (Infografice): Traficul de persoane în UE

Date privind traficul de persoane (perioada 2008-2010): Raport statistic 2013

Prezentare generală a drepturilor conferite de legislația UE: Drepturile victimelor

Persoane de contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar