Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 28 mai 2013

Comisia Europeană și CERN sprijină o instalație majoră de cercetare în Orientul Mijlociu

Comisia Europeană și CERN au convenit astăzi să sprijine construcția uneia dintre cele mai ambițioase instalații de cercetare din Orientul Mijlociu, denumită SESAME. SESAME reprezintă o așa-numită sursă luminoasă sincrotron, funcționând în mod concret ca un microscop gigantic. Aceasta va permite cercetătorilor din regiune să investigheze proprietățile materialelor avansate, proceselor biologice și artefactelor culturale. SESAME reprezintă o întreprindere comună unică, cu sediul în Iordania, care reunește oameni de știință din țările sale membre: Bahrain, Cipru, Egipt, Iran, Israel, Iordania, Pakistan, Autoritatea Palestiniană și Turcia. Alături de obiectivele sale științifice, proiectul își propune să promoveze pacea în regiune cu ajutorul cooperării științifice (MEMO/13/460).

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Suntem foarte fericiți să ne unim forțele cu CERN pentru a sprijini unul dintre cele mai pasionante proiecte științifice din Orientul Mijlociu. Instalația SESAME va oferi cercetătorilor din regiune nu numai instalații de ultimă generație, aceasta va atrage atenția asupra progreselor importante care pot fi realizate în regiune prin intermediul cooperării pașnice.”

Directorul general al CERN, Rolf Heuer, a declarat: „SESAME constituie unul dintre cele mai importante proiecte din lume în prezent. Având în vedere dezvoltarea sa, strâns legată de originile CERN și în paralel cu acesta, sunt deosebit de bucuros că putem aduce această contribuție importantă la succesul acestui nou laborator.”

Prin acordul anunțat astăzi, Comisia va contribui cu suma de 5 milioane de euro, care va permite CERN, în colaborare cu SESAME, să furnizeze magneți pentru un nou inel de stocare a electronilor - centrul instalației. Aceasta va deschide calea pentru punerea în funcțiune a instalației SESAME în 2015.

Directorul SESAME, profesorul Khaled Toukan, a declarat: „Construcția instalației SESAME progresează și, în prezent, dorim ca programul științific să înceapă cât mai curând posibil. Ajutorul deosebit de binevenit al CERN, împreună cu sprijinul generos al UE, vor permite aceasta.”

Comisia Europeană a contribuit deja cu peste 3 milioane de euro la proiect prin Instrumentul european de vecinătate și parteneriat, precum și prin sprijinul acordat instalației SESAME pentru crearea de rețele, sisteme informatice și sisteme de gestionare a datelor.

Context

Construcția instalației SESAME (sursă luminoasă sincrotron pentru știință experimentală și aplicații în Orientul Mijlociu) a început în 2003. Precum CERN, SESAME a fost instituită sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Un impuls important pentru lansarea instalației SESAME l-a constituit donarea de componente de către laboratorul BESSY din Berlin. Din acel moment, o comunitate crescândă de oameni de știință locali a colaborat îndeaproape cu instalații partenere din întreaga lume și o serie de alte laboratoare au contribuit la transformarea instalației SESAME într-o instalație de clasă mondială.

CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, este laboratorul lider mondial în domeniul fizicii particulelor. Acesta are sediul la Geneva. În prezent, statele sale membre sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. România este o țară candidată la aderare. Israelul și Serbia sunt membri asociați în etapa anterioară aderării. India, Japonia, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Turcia, Comisia Europeană și UNESCO au statutul de observator.

Persoane de contact pentru presă

Comisia Europeană: Michael Jennings Tel. +3222963388

CERN: James.Gillies@cern.ch Tel. +41227674101

SESAME: Clarissa Formosa-Gauci

Linkuri

SESAME

CERN

EU Research Infrastructures policy (Politica UE în domeniul infrastructurilor de cercetare)

Contact:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar