Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 28 mei 2013

Europese Commissie en CERN steunen grote onderzoeksfaciliteit in het Midden-Oosten

De Europese Commissie en CERN hebben vandaag toegezegd om de oprichting van Sesame, een van de meest ambitieuze onderzoeksfaciliteiten in het Midden-Oosten te steunen. Sesame is een zogenaamde synchrotronlichtbron, die in feite fungeert als een reusachtige microscoop. Deze zal onderzoekers uit de regio in staat stellen om de eigenschappen van geavanceerde materialen, biologische processen en cultuurvoorwerpen te onderzoeken. Sesame is een unieke, in Jordanië gevestigde gemeenschappelijke onderneming die wetenschappers uit haar lidstaten Bahrein, Cyprus, Egypte, Iran, Israël, Jordanië, Pakistan, de Palestijnse Autoriteit en Turkije bijeenbrengt. Naast wetenschappelijke doeleinden heeft het project tot doel om de vrede in de regio te bevorderen door middel van wetenschappelijke samenwerking (MEMO/13/460).

Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, Máire Geoghegan-Quinn zei hierover het volgende: "We zijn erg blij de krachten te bundelen met CERN om een van de meest spannende wetenschappelijke projecten in het Midden-Oosten te ondersteunen. De Sesame-faciliteit biedt onderzoekers uit de regio niet alleen geavanceerde faciliteiten, maar benadrukt ook de grote vooruitgang die bereikt kan worden in de regio door middel van vreedzame samenwerking."

Rolf Heuer, directeur-generaal van CERN zei het volgende; “Sesame is een van de meest belangrijke projecten in de wereld op dit moment. Gezien de grote overeenkomsten met de oorsprong van CERN ben ik erg blij dat we in staat zijn om deze belangrijke bijdrage te leveren aan het prille laboratoriumsucces."

Naar aanleiding van de vandaag bekendgemaakte overeenkomst zal de Commissie een bijdrage van 5 miljoen EUR leveren en daarmee stelt zij CERN, die samenwerkt met Sesame, in staat om magneten te leveren voor een gloednieuwe elektronenopslagring – de kern van de faciliteit. Hiermee zal de weg worden vrijgemaakt om de inbedrijfstelling van Sesame in 2015 in gang te zetten.

Professor Khaled Touka, directeur van Sesame, zei het volgende hierover: “De constructie van Sesame verloopt voorspoedig en we willen nu dat het wetenschappelijke programma zo snel mogelijk begint. De zeer welkome bijdrage van CERN, samen met de vrijgevige steun van de EU, zal dit mogelijk maken.

De Europese Commissie heeft al meer dan 3 miljoen EUR bijgedragen aan het project met behulp van het Europees nabuurschaps- en partnerschapsinstrument en door de netwerk-, computer- en dataverwerkingssystemen van Sesame te steunen.

Achtergrond

De constructie van Sesame (synchrotronlichtbron voor experimentele wetenschap en applicaties in het Midden-Oosten) is in 2003 in gang gezet. Net als CERN is Sesame opgericht onder auspiciën van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) De belangrijkste impuls voor het oprichten van Sesame was de donatie van onderdelen van het Bessy-aboratorium in Berlijn. Vanaf dat moment heeft een groeiende gemeenschap van lokale wetenschappers nauw samengewerkt met partnerfaciliteiten van over de hele wereld en hebben enkele andere laboratoria ertoe bijgedragen om van Sesame een faciliteit van wereldklasse te maken.

CERN, de Europese Organisatie voor kernonderzoek, is ‘s werelds belangrijkste laboratorium voor deeltjesfysica. Het hoofdkantoor is gevestigd in Genève. De huidige CERN-lidstaten zijn Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Roemenië is een kandidaat voor toetreding. Israël en Servië zijn geassocieerde leden in het voorstadium van lidmaatschap. India, Japan, de Russische Federatie, de Verenigde Staten van Amerika, Turkije, de Europese Commissie en Unesco hebben de status van waarnemer.

Contactpersonen voor de pers:

Europese Commissie Michael Jennings Tel. +32 22963388

CERN: James.Gillies@cern.ch Tel. +41 227674101

Sesame: Clarissa Formosa-Gauci

Links

SESAME

CERN

EU-beleid inzake onderzoeksinfrastructuur

Contact:

Michael Jennings (+32 22963388) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 22955604)


Side Bar