Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 28.

Az Európai Bizottság és a CERN nagyszabású kutatási projektet támogat a Közel-Keleten

A mai napon az Európai Bizottság és a CERN megállapodott a Közel-Keleten épülő egyik legjelentősebb kutatólétesítmény, a SESAME kivitelezésének támogatásáról. A SESAME elnevezésű úgynevezett szinkrotron fényforrás működése leginkább egy hatalmas mikroszkóphoz hasonlít. Segítségével a régió tudósai a korszerű anyagok, a biológiai folyamatok és a kulturális tárgyi emlékek tulajdonságait tanulmányozhatják majd. A jordániai központú SESAME egyedülálló közös vállalkozás, amelyben Bahrein, Ciprus, Egyiptom, Irán, Izrael, Jordánia, Pakisztán, a Palesztin Hatóság és Törökország tudósai vesznek részt. Tudományos céljai mellett egyúttal a tudományos együttműködésen keresztül a béke ügyét is szolgálja a régióban (MEMO/13/460).

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos kijelentette: „Nagy öröm számunkra, hogy erőinket a CERN-nel egyesítve támogathatjuk a Közel-Kelet egyik legizgalmasabb tudományos vállalkozását. A SESAME nem csak korszerű kutatási eszközöket ad a régió kutatói kezébe, de arra is ráirányítja a figyelmet, milyen látványos haladás érhető el a régióban a békés együttműködés révén.”

A CERN főigazgatója, Rolf Heuer így nyilatkozott: „Jelen pillanatban a SESAME a világ egyik legfontosabb projektje. Indulása párhuzamba állítható a CERN megalapításával, ezért különösen boldog vagyok, hogy jelentősen hozzájárulhatunk e fiatal laboratórium sikeréhez.”

A mai napon bejelentett megállapodás értelmében a Bizottság 5 millió euróval járul hozzá a projekthez, amiből a CERN – a SESAME tudósaival együttműködve – mágnesekkel látja el a vadonatúj elektrontároló gyűrűt, mely a részecskegyorsító lelke lesz. Ez fontos lépés ahhoz, hogy a SESAME 2015-ben megkezdhesse működését.

A SESAME igazgatója, Khaled Toukan így nyilatkozott: „A SESAME kivitelezése nagyszerűen halad, de szeretnénk, ha a tudományos program is mielőbb beindulna. A CERN rendkívül értékes segítségének és az EU nagylelkű támogatásának hála ez most sikerülhet.”

Az Európai Bizottság eddig több mint 3 millió euróval támogatta a projekt megvalósítását az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszközön keresztül, illetve a SESAME kutatási hálózatának, számítástechnikai és adatkezelési rendszerének támogatása révén.

Háttér

A SESAME (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East – magyarul: „Szinkrotronfény a kísérleti tudományokban és alkalmazásokban a Közép-Keleten”) részecskegyorsító építése 2003-ban kezdődött meg. Akárcsak a CERN, a SESAME is az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO égisze alatt valósul meg. Döntő lökést adtak a SESAME elindításához a berlini BESSY laboratórium adományaként érkezett berendezések. Azóta a régió tudósai mind nagyobb számban kapcsolódnak be a munkába, világszerte szorosan együttműködve számos partnerintézettel, és több más laboratórium is hozzájárult ahhoz, hogy a SESAME világszínvonalú létesítmény legyen.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. Központja Genfben található. A szervezet tagországai jelenleg Ausztria, Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Svájc és Svédország. Románia tagjelölt státusszal rendelkezik; Izrael és Szerbia pedig a tagságra várva társult tagokként működnek közre. India, Japán, az Oroszországi Föderáció, az Amerikai Egyesült Államok, Törökország, az Európai Bizottság és az UNESCO megfigyelői státuszt kaptak.

Sajtókapcsolat:

Európai Bizottság: Michael Jennings Tel. +3222963388

CERN: James.Gillies@cern.ch Tel. +41227674101

SESAME: Clarissa Formosa-Gauci

Linkek

SESAME

CERN

Az EU kutatási infrastruktúrával kapcsolatos politikája

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar