Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 28. toukokuuta 2013

Euroopan komissio ja CERN tukevat merkittävää tutkimuslaitosta Lähi-idässä

Euroopan komissio ja CERN sopivat tänään tuesta yhden Lähi-idän kunnianhimoisimman tutkimuslaitoshankkeen, SESAMEn, rakentamiselle. SESAME on niin sanottu synkrotronivalolähde, joka toimii jättiläismäisen mikroskoopin tavoin. Sen ansiosta alueella toimivat tutkijat voivat tutkia kehittyneiden materiaalien ominaisuuksia, biologisia prosesseja ja kulttuuriesineitä. SESAME on ainutlaatuinen Jordanissa toteutettava yhteishanke, joka tuo yhteen hankkeeseen osallistuvia tutkijoita Bahrainista, Kyproksesta, Egyptistä, Iranista, Israelista, Jordaniasta, palestiinalaishallinnosta, Pakistanista ja Turkista. Tieteellisten tavoitteiden lisäksi hankkeella pyritään tutkimusyhteistyön kautta edistämään rauhaa alueella (MEMO/13/460).

Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme yhdistää voimat CERNin kanssa yhden Lähi-idän mielenkiintoisimman tutkimushankkeen tukemiseksi”, tutkimuksesta, innovoinnista ja tieteestä vastaavan EU-komissaari Máire Geoghegan-Quinnin toteaa. ”SESAME-laitos on merkittävä paitsi siksi, että se tarjoaa Lähi-idän alueen tutkijoille huipputasoa edustavat laitteistot, mutta myös siksi, että se osoittaa, mitä valtavia etuja rauhanomaisella yhteistyöllä voi alueelle olla”.

SESAME on yksi merkittävimmistä maailmassa parhaillaan käynnissä olevista hankkeista”, toteaa CERNin pääjohtaja Rolf Heuer. ”Olen erittäin iloinen, että voimme edistää merkittävästi tämän tuoreen tutkimuslaitoksen menestystä, sillä se muistuttaa suuresti CERNiä sen alkuaikoina”.

Tänään julkistetun sopimuksen mukaan komissio osallistuu hankkeeseen 5 miljoonalla eurolla. Tämän ansiosta CERN voi yhteistyössä SESAMEn kanssa toimittaa magneetit tuliterään elektronien varastorenkaaseen, joka on laitoksen sydän. Tämä puolestaan mahdollistaa SESAMEn käyttöönoton vuonna 2015.

”SESAMEn rakentaminen etenee hyvin, ja toivomme voivamme käynnistää tutkimusohjelman mahdollisimman pian”, toteaa SESAMEn johtaja, professori Khaled Toukan. ”CERNin erittäin tervetullut apu ja EU:n avokätinen tuki mahdollistavat tämän.”

Euroopan komissio on jo osallistunut hankkeeseen yli 3 miljoonalla eurolla eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineen kautta sekä tukemalla SESAMEn verkottumista sekä tietokone- ja tietojenkäsittelyjärjestelmiä.

Taustaa

SESAMEn (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) rakentaminen käynnistettiin vuonna 2003. CERNin tavoin SESAME perustettiin Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (Unesco) puitteissa. Merkittävän sysäyksen SESAME-hankkeen käynnistämiselle antoi se, että Berliinissä toimiva Bessy-laboratorio luovutti hankkeelle laitteet. Sittemmin yhä kasvava paikallisten tutkijoiden yhteisö on tehnyt tiivistä yhteistyötä eri puolilla maailmaa olevien kumppanilaitosten kanssa ja useat muut laboratoriot ovat osaltaan auttaneet nostamaan SESAMEn maailman huippuluokan laitosten joukkoon.

Euroopan ydinfysiikan tutkimusjärjestö CERN on maailman johtava hiukkasfysiikan laboratorio. Sen päätoimipaikka on Genevessä. Tällä hetkellä CERNin jäsenmaita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Yhdistynyt kuningaskunta. Romania on ehdokasmaana järjestöön. Israel ja Serbia ovat liitännäisjäseniä jäsenyyttä edeltävässä vaiheessa. Intialla, Japanilla, Venäjän federaatiolla, Yhdysvalloilla, Turkilla, Euroopan komissiolla ja Unescolla on tarkkailijan asema.

Lehdistön yhteyshenkilöt

Euroopan komissio: Michael Jennings P. +(32 2) 296 33 88

CERN: James.Gillies@cern.ch P. +(412 2) 767 41 01

SESAME: Clarissa Formosa-Gauci

Linkkejä

SESAME

CERN

EU:n tutkimusinfrastruktuureja koskeva politiikka

Yhteystiedot:

Michael Jennings (+32 2) 296 33 88 Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2) 295 56 04


Side Bar