Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 28 май 2013 г.

Европейската комисия и CERN подкрепят голямо изследователско съоръжение в Близкия изток

Европейската комисия и Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) съгласуваха днес подкрепата си за изграждането на SESAME, едно от най-амбициозните изследователски съоръжения в Близкия изток. SESAME e т.нар. източник на синхротронно излъчване, който в действителност функционира като огромен микроскоп. Съоръжението ще позволи на изследователите от региона да проучват свойствата на високотехнологични материали, биологични процеси и културни артефакти. SESAME е уникален съвместен проект със седалище в Йордания, който обединява учени от държавите, участващи в него, а именно Бахрейн, Египет, Иран, Израел, Йордания, Кипър, Пакистан, Палестинската власт и Турция. Наред с научните си цели проектът ще насърчава мира в региона чрез сътрудничество в научната област (MEMO/13/460).

По този повод г-жа Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите, заяви: „Много сме щастливи да обединим усилията си с CERN в подкрепа на един от най-вълнуващите научни проекти в Близкия изток. Съоръжението SESAME не само ще предлага на изследователите от региона възможно най-новите технологии, но и ще насочва вниманието към големия напредък, който може да бъде постигнат в региона чрез мирно сътрудничество.“

Генералният директор на CERN Ролф Хойер заяви: „SESAME е един от най-важните проекти в света в този момент. Поради подобната ситуация при създаването на CERN съм много щастлив, че можем да дадем този важен принос за успеха на младата лаборатория.”

С помощта на обявеното днес споразумение Комисията ще участва с 5 милиона евро, позволявайки на CERN, в сътрудничество със SESAME, да достави магнити за чисто нов пръстен за съхранение на електрони, който е в основата на съоръжението. Това ще позволи SESAME да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г.

Директорът на SESAME проф. Халед Тукан заяви: „Изграждането на SESAME напредва добре и целта ни е научната програма да започне колкото се може по-скоро. Приветстваме помощта на CERN, заедно със щедрата подкрепа на ЕС, които ще направят това възможно.“

Европейската комисия вече участва с над 3 милиона евро в проекта по линия на Европейския инструмент за съседство и партньорство и чрез подкрепата си за мрежовите и компютърни системи на SESAME, както и за системите за обработка на данни.

Контекст

Изграждането на SESAME (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) започна през 2003 г. Подобно на CERN, SESAME е създаден под егидата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Основен стимул за създаването на SESAME бе дарението на компоненти от лабораторията „BESSY“ в Берлин. Оттогава насам разширяващата се общност от местни учени работи в тясно сътрудничество с партньорските съоръжения по света, а няколко други лаборатории са допринесли SESAME да бъде на световно ниво.

Европейската организация за ядрени изследвания, CERN, е водещата в света лаборатория в областта на физиката на елементарните частици. Нейното седалище се намира в Женева. Понастоящем в нея членуват Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Словакия, Унгария, Финландия, Франция, Чешката република, Швейцария и Швеция. Румъния е кандидат за присъединяване. Израел и Сърбия за асоциирани членове на етапа преди членство. Индия, Япония, Руската федерация, Съединениете американски щати, Турция, Европейската комисия и ЮНЕСКО имат статут на наблюдатели.

Лица за контакти с пресата

Европейска комисия: Michael Jennings Тел.: +3222963388

CERN: James.Gillies@cern.ch Тел.:+41227674101

SESAME: Clarissa Formosa-Gauci

Връзки

SESAME

CERN

EU Research Infrastructures policy

За контакт:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar