Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 24. maja 2013

EU, ZDA in Kanada so se povezale na področju raziskav Atlantskega oceana

Evropska unija, Združene države Amerike in Kanada so danes sklenile združiti moči na področju raziskav Atlantskega oceana. Sporazum se osredotoča na uskladitev prizadevanj podpisnic na področju opazovanja oceana. Cilja sporazuma sta boljše poznavanje Atlantskega oceana in spodbujanje trajnostnega upravljanja njegovih virov. Dejavnosti bodo vključevale tudi preučevanje medsebojnega vplivanja Atlantskega in Arktičnega oceana, zlasti glede podnebnih sprememb. Samo EU in njene države članice v morsko in pomorsko raziskovanje vsako leto vložijo skoraj dve milijardi evrov. „Izjava iz Galwaya o sodelovanju v zvezi z Atlantskim oceanom“ je bila podpisana danes na konferenci na visoki ravni, ki je potekala na pomorskem inštitutu v Galwayu na Irskem. Konference se je udeležil tudi irski premier Taoiseach Enda Kenny (MEMO/13/455).

Evropska komisarka za raziskave, inovacije in znanost Máire Geoghegan-Quinn je povedala: „Ogromni gospodarski potencial Atlantika ostaja večinoma neizkoriščen. Verjetno vemo več o površju Lune in Marsa kot o globokomorskem dnu. Ta združitev moči bo lahko veliko prispevala k obravnavanju izzivov, kot so podnebne spremembe in prehranska varnost.“

Evropska komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki je povedala: „Današnji sporazum temelji na akcijskem načrtu za Atlantik, ki smo ga predstavili ta mesec. Pobuda je zlasti v interesu petih atlantskih držav članic EU, vendar je odprta za raziskovalce po vsej Evropi in zunaj nje. Pridobljeno znanje bo koristilo vsem.“

Sporazum temelji na dejstvu, da bodo raziskave Atlantika na številnih področjih učinkovitejše, če se bodo koordinirale na čezoceanski ravni. Področja za morebitno sodelovanje v okviru sporazuma vključujejo:

  1. opazovanje oceana;

  2. izmenjavo podatkov, kot so temperatura, slanost in kislost;

  3. interoperabilnost in uskladitev opazovalne infrastrukture, kot so merilne boje in raziskovalna plovila;

  4. trajnostno upravljanje oceanskih virov;

  5. kartiranje morskega dna in bentoškega habitata;

  6. spodbujanje mobilnosti raziskovalcev;

  7. določanje in priporočanje prihodnjih prednostnih nalog na področju raziskav.

Ozadje

Poleg irskega premiera Taoiseacha Ende Kennyja so se prireditve v Galwayu udeležili tudi irski minister za kmetijstvo, prehrano in pomorske zadeve Simon Coveney, evropski komisarki Maria Damanaki in Máire Geoghegan-Quinn, predstavniki iz ZDA, Kanade in atlantskih držav članic EU ter predstavniki iz sektorja raziskav in industrije.

Od leta 2002 je Evropska unija vložila preko dve milijardi evrov v več kot tisoč projektov s področja pomorskih raziskav, med drugim:

  1. 10 milijonov evrov za štiriletni projekt ice2sea za pripravo napovedi vpliva, ki ga bo morda imelo taljenje ledu na višino morja ob obali Evropske unije;

  2. 62 milijonov evrov za projekte spremljanja in priprave napovedi MyOcean; in

  3. 7 milijonov evrov za štiriletni projekt Euro-Basin, namenjen boljšemu razumevanju procesov na ravni oceanskega dna, ki vplivajo na ekosisteme v severnem Atlantiku, od podnebnih sprememb do človekovih pritiskov.

Preko projektov EuroFleets si EU prizadeva tudi za povezavo evropskega raziskovalnega ladjevja.

Cilj akcijskega načrta za Atlantik (IP/13/420), ki ga je Komisija predstavila 13. maja 2013, je oživiti morsko in pomorsko gospodarstvo na območju Atlantskega oceana. Načrt prikazuje, kako lahko atlantske države članice EU, njihove regije in Evropska komisija pomagajo pri ustvarjanju trajnostne rasti v obalnih regijah in spodbujajo „modro gospodarstvo“, hkrati pa ohranjajo okoljsko in ekološko stabilnost Atlantskega oceana.

Sedanja strategija za morsko in pomorsko raziskovanje Evropske unije je bila pripravljena leta 2008. Temelji na predpostavki, da sta znanost in tehnologija ena od ključnih faktorjev za uskladitev spodbujanja trajnostne gospodarske rasti pomorskih dejavnosti z ohranjanjem okolja.

Povezave

akcijski načrt za Atlantik

evropske raziskave in inovacije

mednarodno sodelovanje EU na področju raziskav

pomorski inštitut v Galwayu – prireditve

Kontakti:

Michael Jennings (+32 22963388) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 22955604)


Side Bar