Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 24.

Az EU, az Egyesült Államok és Kanada atlanti-óceáni kutatási együttműködésbe kezd

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada ma állapodtak meg arról, hogy egyesítik erőiket az atlanti-óceán kutatása érdekében. A megállapodás a három partner óceánmegfigyelési tevékenységeinek összehangolására összpontosít. Célja az Atlanti-óceán jobb megismerése és az erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás ösztönzése. Munkájuk során a partnerek tanulmányozni fogják az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger közötti kölcsönhatást is, különös tekintettel az éghajlatváltozásra. Az EU és tagállamai évente közel két milliárd eurót fektetnek be a tengerkutatásba és a tengerhasznosítási célú kutatásba. A Galwayben található ír tengeri intézetben (Irish Marine Institute) megrendezett magas szintű konferencián a mai napon írták alá az „atlanti-óceáni együttműködésről szóló galwayi nyilatkozatot”. Taoiseach Enda Kenny, Írország miniszterelnöke is részt vett az eseményen (MEMO/13/455).

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos a következőket mondta: „Az Atlanti-óceán hatalmas gazdasági potenciálja továbbra is jórészt kiaknázatlan. Valószínűleg több ismerettel rendelkezünk a Hold és a Mars felszínéről, mint a tengerek mélyéről. Ez az együttműködés nagymértékben hozzájárulhat az olyan kihívások kezeléséhez, mint az éghajlatváltozás és az élelmiszerbiztonság.”

Maria Damanaki tengerügyi és halászati biztos az alábbiakat nyilatkozta: „A mai napon kötött megállapodás az atlanti cselekvési tervre (Atlantic Action Plan) épül, amelyet ezen a héten mutattunk be. Noha a kezdeményezés különösen az Atlanti-óceán partján fekvő öt uniós tagállamot érinti, nyitva áll minden európai és Európán kívüli kutató számára. Az így megszerzett tudás mindannyiunk javára válik.”

A megállapodásban elismerik, hogy az atlanti-óceáni kutatás a legtöbb területen sokkal hatékonyabb lesz, ha azt transzatlanti alapon koordinálják. A potenciális együttműködés területei a megállapodás keretében a következők lehetnek:

  1. óceánmegfigyelés

  2. adatok megosztása, például a hőmérsékletre, a sótartalomra és a savasságra vonatkozóan

  3. átjárhatóság és koordináció az olyan megfigyelési infrastruktúrák között, mint például a mérőbóják és a kutatóhajók

  4. fenntartható gazdálkodás az óceán erőforrásaival

  5. a tengerfenék és a tengerfenéki élőhelyek feltérképezése

  6. a kutatói mobilitás támogatása

  7. a jövőbeli kutatási prioritások azonosítása és ajánlása

Háttér

Az együttműködést elindító galwayi eseményen Taoiseach Enda Kenny miniszterelnökön kívül részt vett még Simon Coveney ír mezőgazdasági, élelmiszer- és tengerügyi miniszter, Damanaki és Geoghegan-Quinn biztosok, az Egyesült Államok, Kanada és az EU Atlanti-óceán partján fekvő tagállamainak képviselői, valamint a kutatás és az ipar képviselői.

Az Európai Unió 2002 óta két milliárd eurót meghaladó összeget fektetett be a több mint ezer, tengerhasznosítási célú kutatási projektbe. Ide tartoznak a következők:

  1. 10 millió euró a négy éves ice2sea projekt számára, amely előrejelzi az olvadó jégnek a tengerszintre gyakorolt várható hatását Európa partvonalai mentén,

  2. 62 millió euró a MyOcean elnevezésű nyomon követő és előrejelző projektek számára, valamint

  3. 7 millió euró a négy éves Euro-Basin projekt számára, az észak-atlanti ökoszisztémákra ható, az egész medencét érintő, a természetes éghajlatváltozástól az ember által okozott problémákig terjedő folyamatok jobb megértése érdekében.

Az EuroFleets projektek révén az EU az európai kutatóflották szövetsége létrehozása érdekében is munkálkodik.

A Bizottság által 2013. május 13-án indítványozott atlanti cselekvési terv (IP/13/420) célja az atlanti-óceáni terület tengergazdálkodásának és tengerhasznosítási célú gazdálkodásának fellendítése. A terv bemutatja, hogy az EU atlanti tagállamai, azok régiói és a Bizottság hogyan tudnak segítséget nyújtani a parti övezetek fenntartható növekedésének megvalósításában és a „kék gazdaság” előmozdításában, az Atlanti-óceán környezeti és ökológiai stabilitásának megőrzése mellett.

Az EU jelenlegi Tengerkutatási és a tengerhasznosítási célú kutatási stratégiája (Marine and Maritime Research strategy) 2008-ban indult. Arra az elvre épül, hogy a tudomány és a technológia jelenti a tengeralapú fenntartható gazdasági növekedés és a környezet megőrzése közötti összhang megteremtésének egyik kulcsfontosságú tényezőjét.

Linkek

Atlanti cselekvési terv (Atlantic Action Plan)

Európai kutatás és innováció (European Research and Innovation)

Az EU nemzetközi kutatási együttműködése (EU International Research Cooperation)

Galwayi tengeri intézet – az esemény oldala (Marine Institute Galway)

{0>Contacts :<}100{>Kapcsolat:<0}

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo(+32 2 295 56 04)


Side Bar