Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 24.

A méhek egészsége: december 1-jétől az egész Unióban korlátozzák a növényvédő szerek használatát

A Bizottság a mai napon a neonikotionidok családjába tartozó három növényvédő szer használatára vonatkozó korlátozást fogadott el. Ezekről a szerekről (klotianidin, imidakloprid és tiametoxám) megállapítást nyert, hogy káros hatással vannak Európa háziméh-populációjára. Ez a korlátozás 2013. december 1-jén lép hatályba, és legkésőbb két éven belül felülvizsgálják. A korlátozás olyan növényvédő szereket érint, amelyeket a méhek és egyéb, beporzást végző rovarok számára vonzó növények és gabonafélék kezelésére használnak.

„A múlt hónapban ígéretet tettem arra, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleményében azonosított számos kockázatból kiindulva minden tőlem telhetőt megteszek háziméh-populációnk védelme érdekében. Azzal, hogy a mai napon elfogadtuk ezt a korlátozást, teljesült az ígéret, ami újabb mérföldkövet jelent háziméheink egészségesebb jövője érdekében. A méhek két tekintetben is fontos szerepet játszanak: nemcsak méztermelők, hanem elsődleges beporzók is. A beporzások körülbelül 80 %-a a méhek tevékenységének köszönhető – ez a folyamat természetes úton történik és költségmentes” – nyilatkozta Tonio Borg, egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos.

A mai napon hozott intézkedés része a Bizottság arra irányuló átfogó stratégiájának1, hogy kezelje az európai méhpopuláció csökkenésének problémáját. A méhek egészségére vonatkozó stratégia 2010-es közzététele óta számos intézkedés meghozatala történt meg vagy van folyamatban. Idetartoznak a következők: egy, a méhek egészségével foglalkozó európai uniós referencialaboratórium kijelölése, a nemzeti méhészeti programok uniós társfinanszírozásának növelése, 17 önkéntes tagállamban végzendő felügyeleti tanulmány társfinanszírozása (erre 2012-ben 3,3 millió eurót különítettek el), továbbá olyan uniós kutatási programok, mint a BeeDoc és a STEP, amelyek a méhek fogyásáért okolható többtényezős szempontokat vizsgálják.

Következő lépések

A tagállamoknak az uniós korlátozások teljesítése érdekében 2013. szeptember 30-ig vissza kell vonniuk vagy módosítaniuk kell a jelenlegi engedélyeket. A jelenlegi készletek használatát legkésőbb november 30-ig engedélyezhetik. A korlátozások megfelelő alkalmazásáért a nemzeti hatóságok felelősek.

Amint új információk állnak rendelkezésre, de legkésőbb 2 éven belül a Bizottság a legújabb tudományos és technikai vívmányok figyelembevétele érdekében felülvizsgálja ezt a korlátozást.

Előzmények

Azt követően, hogy a fellebbviteli bizottságban 2013. április 29-én a tagállamok között (minősített többséggel) nem jött létre megállapodás, a Bizottság bejelentette, hogy a tervezettek szerint folytatja a korlátozás lebonyolítását.

Ez a korlátozás 3 neonikotionidnak (klotianidin, imidakloprid és tiametoxám) a méhek számára vonzó növények és gabonafélék (kivéve a téli gabonaféléket) esetében a vetőmagok kezeléséhez, talajban történő alkalmazáshoz (granulátum), valamint levélzetkezeléséhez való használatára vonatkozik. Ezen túlmenő felhasználásuk csak szakemberek számára megengedett. Kivételt e korlátozás alól csak a méhek számára vonzó növények üvegházakban történő, valamint szabadföldeken, kizárólag a virágzást követő kezelése jelent.

A növényvédő szerek használata csupán az egyike azoknak a tényezőknek, amelyekre a méhek számának csökkenése valószínűleg visszavezethető. Az egyéb tényezők közé a paraziták, más kórokozók, az állatgyógyszerek hiánya vagy esetenkénti nem megfelelő alkalmazása, a méhészeti intézkedések és az olyan környezeti tényezők, mint például az élőhely és a táplálék hiánya, valamint az éghajlatváltozás sorolhatók.

További információk:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/bees/neonicotinoids_en.htm

Az EFSA honlapja:
http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/beehealth.htm?wtrl=01

Kövesse a témát a Twitteren:
@EU_Consumer

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

1 :

A Bizottság közleménye a méhek egészségi állapotáról, COM(2010) 714 végleges.


Side Bar