Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 23 mei 2013

Voorstel van de Commissie: nieuwe Europese strategie voor de elektronicasector – 100 miljard euro aan particuliere investeringen vrijmaken door gerichtere steun

De Europese Commissie lanceert vandaag een campagne voor gecoördineerde overheidsinvesteringen in de micro- en nano-elektronica (zoals halfgeleiders en computerchips). Het doel is de geavanceerde productiesector in Europa uit te breiden.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes: "Elders wordt er flink in computerchips geïnvesteerd, dus mag Europa niet achterblijven. Op een aantal gebieden voeren wij de boventoon. Wij moeten op die gebieden nog beter worden, intensiever samenwerken en nieuwe troeven ontwikkelen. Die transformatie kan alleen slagen als de publieke investeringen op EU-, lidstaat- en regionaal niveau goed worden gecoördineerd en vlot worden uitgevoerd."

De Europese elektronicasector is een sleuteltechnologie voor andere sectoren, variërend van de auto-industrie tot de gezondheidszorg, en is dus van groot belang voor het concurrentievermogen van de hele Europese industrie. Versterking van de elektronicasector is dus essentieel voor groei en banen in Europa.

Neelie Kroes hierover: "Wij streven ernaar dat onze chipproductie verdubbelt, tot circa 20 % van de wereldwijde productie dus. Er moeten in Europa meer chips worden gemaakt dan in de Verenigde Staten. Als wij onze investeringen in goede banen leiden, kan dat doel zeker worden verwezenlijkt."

De belangrijkste elementen van de nieuwe strategie voor de sector:

  1. meer en beter gecoördineerde investeringen in O&O&I, waarbij de impact van investeringen door de EU en de lidstaten wordt gemaximaliseerd door intensievere grensoverschrijdende samenwerking (70 % van de publieke investeringen moet van de lidstaten komen en 30 % van de EU);

  2. versterken van de drie wereldwijd toonaangevende elektronicaclusters in Europa: Dresden (DE), Eindhoven (NL) / Leuven (BE), en Grenoble (FR), en deze koppelen aan andere vooraanstaande Europese clusters, zoals Cambridge (UK), Karinthië (AT), Dublin (IRL) en Milaan (IT);

  3. de strategie is toegespitst op drie elementen die elkaar aanvullen: chips goedkoper maken (overstappen op wafers met een diameter van 450mm op basis van silicium, het ruwe materiaal voor chips; chips sneller maken ("meer Moore"); chips slimmer maken ("meer dan Moore").

  4. vrijmaken van 10 miljard euro aan particuliere, regionale, nationale en EU-middelen voor een reeks gezamenlijke doelstellingen op het gebied van onderzoek en innovatie, waaronder 5 miljard euro via een gezamenlijk publiek-privaat partnerschap. Dit partnerschap met een looptijd van zeven jaar heeft betrekking op de hele waarde- en innovatieketen in de elektronicasector, met inbegrip van grootschalige innovatieprojecten in het kader van het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020.

Neelie Kroes hierover: "Dankzij deze strategie zal de Europese industrie beter in staat zijn om technische innovaties om te zetten in commercieel inzetbare technologieën."

Succesvolle invoering van deze strategie zal de volgende effecten hebben:

  1. betere beschikbaarheid van micro- en nano-elektronica voor de belangrijkste sectoren in Europa;

  2. verbeteringen binnen de toeleveringsketen en het ondernemingsklimaat, waardoor kleine en middelgrote ondernemingen meer mogelijkheden krijgen;

  3. meer investeringen in geavanceerde productie;

  4. bevorderen van innovatie in de hele toeleveringsketen, waardoor het concurrentievermogen van industrieel Europa zal toenemen.

De ambitie van de Commissie berust op de steun van onderzoekers en de elektronicasector, die haar eind 2012 uit de doeken hebben gedaan hoe er tussen 2013 en 2020 voor een totaalbedrag van 100 miljard euro aan investeringen kan worden gemobiliseerd.

Achtergrond

Micro- en nano-elektronische onderdelen en systemen zijn niet alleen essentiële bouwstenen voor digitale producten en diensten, zij bevorderen ook de innovatie en het concurrentievermogen in alle belangrijke economische sectoren. Auto’s, vliegtuigen en treinen zijn vandaag veiliger, zuiniger en comfortabeler dankzij hun elektronische onderdelen. Deze onderdelen spelen een al even grote rol in belangrijke segmenten zoals medische en gezondheidsapparatuur, huishoudtoestellen, energienetwerken en beveiligingssystemen. Micro- en nano-elektronica zijn sleuteltechnologieën en essentieel om in de Europese Unie economische groei en banen te genereren.

De Europese elektronicasector maakt sinds 2000 een jaarlijkse groei van gemiddeld 5 % door, biedt momenteel rechtstreeks werk aan 200 000 mensen en is indirect de basis voor nog eens één miljoen banen. Bovendien is er nog steeds behoefte aan vakbekwaam personeel.

De afgelopen 15 jaar zijn er veel inspanningen geleverd om industrie- en technologieclusters in Europa op te bouwen. Gezien de talloze kansen die in het verschiet liggen en de uitdagingen waarmee de sector kampt, is het cruciaal dat alle relevante publieke inspanningen in heel Europa nu worden opgevoerd en gecoördineerd.

Alle economische sectoren in Europa zullen van deze strategie profiteren, aangezien minstens 10 % van het bbp afhankelijk is van elektronische producten en diensten.

Nuttige links

MEMO/13/451 "Nieuwe strategie inzake elektronica: hoe kan de economie ervan profiteren?"

Mededeling over "Een Europese strategie voor micro- en nano-elektronische onderdelen en systemen"

Elektronica in het kader van de Digitale agenda

Sleuteltechnologieën

Hashtags: #electronics, #nanoelectronics

Geef uw mening

Digitale agenda

Neelie Kroes

Volg Neelie op Twitter

Contact:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar