Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE NL LV

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2013

Η ΕΕ δεσμεύεται να εξασφαλίσει βασική εκπαίδευση για κάθε παιδί μέχρι το 2030

Στη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναλάβει τη δέσμευσή της για την προώθηση μιας πιο ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο μετά το 2015, μέσω συνεχών χρηματοδοτικών παρεμβάσεων.

Ο επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς θα ανακοινώσει ότι τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού παροχής βοήθειας για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθεί για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την κοινωνική ένταξη κύριο συστατικό της οποίας αποτελεί η εκπαίδευση. Ποσό ύψους μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ θα δοθεί στην εκπαίδευση, ώστε να επιβεβαιωθεί ο καθοριστικός της ρόλος στην ανάπτυξη της ΕΕ μετά το 2015. τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το μελλοντικό πρόγραμμα "Erasmus για όλους" (ένα πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών μεταξύ πανεπιστημίων της ΕΕ και του εξωτερικού, το οποίο βοηθά τους φοιτητές να βελτιώνουν την κατάρτισή τους αποκτώντας εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό).

Ο επίτροπος Πίμπαλγκς θα αναλάβει επίσης τη δέσμευση ότι έως το 2030, κάθε παιδί θα μπορεί να ολοκληρώνει τη βασική του εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε περιστάσεις, και να αποκτά βασικές δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. "Θεωρώ απαράδεκτο ότι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν 61 εκατομμύρια παιδιά χωρίς πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση. Ως πρώην εκπαιδευτικός και υπουργός Παιδείας, πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε ποιοτική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το πού ζει. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπορώ να ανακοινώσω την παροχή σημαντικών ενισχύσεων στην εκπαίδευση μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Βοηθώντας τα παιδιά μετά το δημοτικό, τους δίνουμε ευκαιρίες να έχουν ένα εισόδημα και μια καλύτερη ζωή μόλις τελειώσουν το σχολείο" δήλωσε ο επίτροπος Πίμπαλγκς.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, δήλωσε: "Ο αναλφαβητισμός δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες: στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 στους 5 μαθητές και 73 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή. Η αύξηση του ποσοστού αλφαβητισμού αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο για την προσωπική ανάπτυξη των πολιτών μας".

Επίσης, στην εκδήλωση η επίτροπος Βασιλείου θα παρουσιάσει ορισμένες επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Θα αναφερθεί σε παραδείγματα σχετικά με την αξιοποίηση των συστάσεων ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τον αλφαβητισμό.

Οι επίτροποι θα δώσουν επίσης έμφαση στην ανάγκη για καλύτερη ποιότητα της εκπαίδευσης και μεγαλύτερη λογοδοσία, έτσι ώστε οι χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, τους διαθέσιμους πόρους και τον τρόπο χρησιμοποίησής τους.

Γενικά

Στη σημερινή εκδήλωση για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, η οποία διοργανώνεται από τον επίτροπο Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς θα συμμετάσχουν ομιλητές, όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον, οι επίτροποι Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Διεθνής Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων) και Ανδρούλλα Βασιλείου (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Πολυγλωσσία και Νεολαία), καθώς και ο Γκόρντον Μπράουν (ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Εκπαίδευση), και η πριγκίπισσα Λαουρεντίν της Ολλανδίας (ειδική απεσταλμένη της UNESCO για θέματα Αλφαβητισμού και Ανάπτυξης). Μεταξύ των προσκεκλημένων συγκαταλέγονται και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Σενεγάλης Serigne Mbaye Thiam, ο υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Δανίας Christian Friis Bach και ο Ιρλανδός υφυπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Joe Costello.

Το διάστημα 2007-2011, η ΕΕ διέθεσε 4,2 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση τα οποία κάλυψαν τόσο τον προγραμματισμό διαφόρων χωρών όσο και ευρωπαϊκά προγράμματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2004 μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει βοηθήσει 9 εκατομμύρια μαθητές σε αναπτυσσόμενες χώρες να λάβουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όμως πολλά παιδιά εξακολουθούν να εγκαταλείπουν συχνά το σχολείο χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, των ανισοτήτων και της φτώχειας. Εκτιμάται ότι, εάν όλα τα παιδιά των φτωχών χωρών μπορούσαν να διαβάζουν, η παγκόσμια φτώχεια θα μειωνόταν κατά 12%.

Οι στόχοι του προγράμματος "Εκπαίδευση για όλους" της UNESCO βασίζονται στους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας με συγκεκριμένα κριτήρια αναφοράς για την εκπαίδευση, όπως η πρόσβαση, η ισότητα και οι δεξιότητες. Οι στόχοι καθορίστηκαν το 2000 για να προωθήσουν την πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και να εγκαθιδρύσουν έναν παγκόσμιο διάλογο γύρω από την εκπαίδευση και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015.

Ο αλφαβητισμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη: ένας στους 5 μαθητές και πάνω από 73 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση. Η βελτίωση του αλφαβητισμού σε όλη την Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Επιτροπής, η οποία το 2011 συγκρότησε ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον αλφαβητισμό με στόχο να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές και να προωθηθεί η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα σε όλη την Ευρώπη. Η ομάδα υπέβαλε την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ειδικό ιστότοπο για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Η Ευρώπη αγαπά το διάβασμα». Σχεδιάζει δε να δημιουργήσει σύντομα ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών οργανώσεων αλφαβητισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος της διάσκεψης με έγγραφα αναφοράς:

http://ec.europa.eu/europeaid/fromchallenges2013_en.htm

Για να δείτε ένα βίντεο για τα εκπαιδευτικά μας σχέδια στο Somaliland και το Puntland, πηγαίνετε στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=FO5wclEgqLg

Ιστότοπος της ΓΔ Ανάπτυξης και Συνεργασίας - EuropeAid

http://ec.europa.eu/europeaid/index_el.htm

Ιστότοπος του επιτρόπου Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Ιστότοπος της ΓΔ Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/index_en.htm

Ιστότοπος της επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλας Βασιλείου

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_el.htm

Twitter @VassiliouEU https://twitter.com/@VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Alexandre Polack (+32 2 299 06 77)

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Maria Sanchez Aponte (+32 2 298 10 35)


Side Bar