Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 17.

A Bizottság 31,5 millió euróval támogatja új környezetvédelmi megoldások piacra dobását

Az Európai Bizottság 31,5 millió euró összegű pályázati felhívást tett közzé a 45 legkiválóbb ökoinnovációs projekt támogatására. A vállalkozások 2013. szeptember 5-ig nyújthatják be új környezetvédelmi megoldások piacra bocsátására irányuló pályázataikat egész Európából, az alábbi 5 területen:

  1. az anyagok újrafeldolgozása

  2. vízgazdálkodás

  3. fenntartható építési termékek

  4. környezetbarát üzletvitel

  5. élelmiszer- és italágazat

Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa így nyilatkozott: „Az ökoinnováció nem néhány környezetbarát vállalkozás belső ügye. Az elkövetkezendő évtizedekben Európa versenyképessége áll vagy bukik azon, képesek leszünk-e megoldást találni az erőforrások szűkösségére. Az ökoinnovatív vállalkozások indíthatják be ezt az átalakulási folyamatot az egész gazdaságban. Arra buzdítok minden kis- és középvállalkozást, hogy induljanak a pályázaton és segítsék Európát abban, hogy ki tudja aknázni vezető szerepét például a víz- és hulladékgazdálkodás területén.”

45 nyertes projekt az idei pályázaton

A felhívás elsősorban azoknak a magánvállalkozásoknak – főként kis- és középvállalkozásoknak – szól, amelyek innovatív környezetbarát terméket, eljárást vagy szolgáltatást fejlesztettek ki, de nehézségekbe ütközik termékük piaci bevezetése. A Bizottság a projekt költségeinek 50%-áig biztosíthat társfinanszírozást. Idén mintegy 45 új projekt részesülhet a támogatásban.

185 folyamatban lévő projekt

A tavalyi felhívás nyomán közel 50 projekt vár beindításra, több mint 185 projekt megvalósítása pedig már folyamatban van. A jelenleg futó projektek között szerepel például: a használt téglák építőipari újrafelhasználását szolgáló technológia optimalizálása; káros vegyi anyagoktól mentes bőrcipők gyártása; a széndioxid felhasználása természetes Omega-3 forrás hasznosításában, illetve egy új szőnyeggyártási technológia.

Háttér

A versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) ökoinnovációs programja mintegy 220 millió eurós költségvetéssel rendelkezik a 2008–2013 közötti időszakra. A program Európa természeti erőforrásainak jobb kihasználását elősegítő, működő technológiákra támaszkodó termékeket támogat. Az ökoinnovációs program a CIP környezetvédelmi ága, amely az Ökoinnovációs Cselekvési Terv megvalósításához járul hozzá. A programot a Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Hivatal (EACI) irányítja.

A 2013. évi pályázatok benyújtásának határideje szeptember 5. Az Európai Ökoinnovációs Információs Nap, ahol részletesebb tájékoztatást lehet kapni a program prioritásairól és a pályázás módjáról, május 27-én kerül megrendezésre a brüsszeli Charlemagne épületben.

Linkek:

CIP ökoinnovációs kezdeményezés: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/

2013. évi ökoinnovációs pályázati kiírás:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/apply-funds/call-proposal/index_en.htm

Kövesse a témát a Twitteren: @EU_ecoinno

A sajtóközleményben példaként említett projektek:

  1. Használt téglák újrahasznosítási technológiájának optimalizálása: REBRICK –http://www.gamlemursten.dk/uk

  2. Káros vegyi anyagoktól mentes bőrcipők gyártása: TiLeather projekt -http://www.tileather.eu/default.aspx

  3. Széndioxid felhasználása természetes Omega-3 forrás hasznosításában: Phobior projekt - http://www.ecoduna.com/projects/demo-plant-austria-phobior/

  4. Új szőnyeggyártási technológia: EuroC2C Carpetchain projekt - http://www.desso.com/Desso/EN/EN-Cradle_to_Cradle/EU_Eco-Innovation_Project.html

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar