Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 17 mai 2013

O zi maritimă europeană dedicată turismului maritim sustenabil și conectivității

Ediția din acest an a Zilei maritime europene pune accentul pe dezvoltarea zonelor de coastă și pe turismul maritim sustenabil: edition of European Maritime Day. Timp de două zile, experți din toate sectoarele maritime din întreaga Europă vor discuta la Valetta, în Malta, despre modalitățile de stimulare a industriei turismului și de menținere a poziției sale nu doar ca sector care favorizează creșterea sustenabilă, ci și ca motor esențial pentru economie în general, care joacă un rol esențial în cadrul agendei UE privind creșterea albastră.

În fiecare an, pe 20 mai, în Uniunea Europeană se sărbătorește Europa maritimă, pentru a evidenția importanța mărilor și oceanelor pentru viața noastră de zi cu zi. În prezent, conferința desfășurată cu ocazia Zilei maritime europene este locul unde părțile interesate din toate sectoarele maritime se întâlnesc și discută oportunitățile și provocările apărute în regiunile și sectoarele maritime din întreaga Europă. Tema conferinței din acest an este "Dezvoltarea zonelor de coastă și turismul maritim sustenabil: o investiție în favoarea creșterii albastre”.

Turismul, principalul sector al industriei maritime, oferă locuri de muncă pentru 2,35 de milioane de persoane și aduce în fiecare an economiei UE o valoare adăugată de peste 100 de miliarde de euro. Un element foarte important este că sectorul a rezistat în mod remarcabil dificultăților din ultimii ani și continuă să ofere oportunități de ocupare a forței de muncă în regiunile de coastă, care sunt adesea izolate și care este posibil să nu aibă alte activități economice de amploare. Însă caracterul sezonier și lipsa unor concepte noi și inovatoare îl împiedică să își dezvolte pe deplin potențialul în ceea ce privește creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

A șasea ediție a Zilei maritime europene își propune să deschidă noi căi către forme inovatoare și sustenabile de turism. Discuțiile vor sta la baza unei comunicări a Comisiei Europene privind turismul de coastă și maritim, care este programată în acest an. De asemenea, o parte centrală a conferinței va fi reprezentată de problemele specifice insulelor, cum ar fi conectivitatea și mobilitatea, în timp ce grupuri de lucru specifice vor fi consacrate viitorului sectorului croazierelor, gestionării zonelor marine și de coastă și dezvoltării economice a bazinului Mării Mediterane.

Dl Edward Zammit-Lewis, secretarul parlamentar maltez însărcinat cu concurența și creșterea economică, va deschide festivitățile duminică 19 mai, printr-o serie de evenimente publice care se vor desfășura în Valletta și în împrejurimile orașului și care vor ilustra diversitatea mediului marin: cercetări maritime, amenințări la adresa mediului marin, pescuit, transport maritim, porturi, parcuri naționale marine, energie etc. Majoritatea evenimentelor care vor avea loc pe 19 și 20 mai vor fi gratuite.

Pe data de 21 mai, conferința va fi deschisă de vorbitori de nivel înalt, printre care se numără dna Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, dl Karmenu Vella, ministrul maltez al Turismului, dr. Chris Cardona, ministrul maltez al Economiei, investițiilor și întreprinderilor mici și dna Catharina Elmsäter–Svärd, ministrul suedez al Infrastructurii. Celelalte sesiuni plenare vor fi prezidate de politicieni, experți și directorii generali și vor aborda provocări și oportunități actuale importante pentru economia maritimă și creșterea albastră. Ziua se va încheia cu un concert al tenorului de renume internațional Joseph Calleja.

Ziua de 22 mai este consacrată părților interesate: sunt programate 19 de ateliere diferite cu tot atâtea tematici, care oferă participanților la conferință largi posibilități de alegere. Se va discuta un mare evantai de inițiative politice referitoare la mări și oceane. De asemenea, la fața locului vor fi amplasate standuri de expoziție, în cadrul cărora expozanții vor evidenția importanța mărilor și a oceanelor și posibilitățile pe care acestea le oferă. Numeroase alte evenimente sunt organizate în întreaga Europă.

Ziua maritimă europeană este o ocazie unică de a reuni întreaga comunitate maritimă într-un singur loc, de a face bilanțul progreselor înregistrate și de a pune accentul pe idei și priorități de viitor.

Context

A șasea ediție a conferinței desfășurate cu ocazia Zilei maritime europene va avea loc la Valletta (Malta) în zilele de 21 și 22 mai 2013. Evenimentul este organizat de Comisia Europeană (Direcția Generală Afaceri Maritime și Pescuit), în parteneriat cu ministerul maltez al Economiei, investițiilor și întreprinderilor mici și cu ministerul maltez al Turismului.

La conferință vor participa dna Maria Damanaki, Comisarul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, dl Karmenu Vella, ministerul maltez al Turismului, și dr. Chris Cardona, ministerul maltez al Economiei, investițiilor și întreprinderilor mici, împreună cu alți miniștri și personalități europene.

Ziua maritimă europeană, creată la 20 mai 2008 printr-o declarație tripartită a președinților Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului UE, este sărbătorită în fiecare pe 20 mai și în jurul acestei date și are ca scop creșterea vizibilității Europei maritime. Precedentele ediții ale Zilei maritime europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijón (2010), Gdansk (2011) și, respectiv, Göteborg (2012).

Informații suplimentare

Detalii privind conferința și programul complet sunt disponibile la adresa:

http://ec.europa.eu/maritimeday.

Contacts :

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar