Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 17 mei 2013

Een Europese Dag van de zee gewijd aan duurzaam maritiem toerisme en connectiviteit

De belangrijkste thema's van de Europese Dag van de zee van dit jaar zijn kustontwikkeling en duurzaam maritiem toerisme. Gedurende twee dagen komen in Valletta, Malta Europese deskundigen uit alle maritieme sectoren samen om te bespreken hoe de toeristische sector kan worden gestimuleerd. Er zal tevens worden besproken hoe de sector zijn positie als sector voor duurzame groei, maar ook als cruciale motor voor de algemene economie en belangrijke steunpijler van de EU-agenda voor blauwe groei, kan behouden.

Elk jaar wordt in de Europese Unie op 20 mei het "maritieme Europa" gevierd om ons op het belang van de zeeën en oceanen voor ons dagelijks leven te wijzen. Op de conferentie voor de Europese Dag van de zee komen belanghebbenden uit alle maritieme sectoren samen om de kansen en uitdagingen van de maritieme regio's en sectoren in heel Europa te bespreken. Het thema voor de conferentie van dit jaar is "Kustontwikkeling en duurzaam maritiem toerisme: een investering in blauwe groei".

Toerisme is de grootste sector in de maritieme industrie en biedt werkgelegenheid aan 2,35 miljoen mensen en creëert jaarlijks meer dan 100 miljard euro aan toegevoegde waarde voor de Europese economie. Opmerkelijk genoeg is gebleken dat de sector de voorbije moeilijke jaren bijzonder veerkrachtig is gebleven en nog steeds voor werkgelegenheid zorgt in – vaak afgelegen – kustgebieden, waar niet veel andere economische activiteiten zijn. De seizoensgebondenheid en het gebrek aan nieuwe, innovatieve concepten weerhouden de sector er echter van om zijn volledige potentieel inzake groei en banen te benutten.

Tijdens de 6e editie van de Europese Dag van de zee zullen de nodige stappen voor innovatieve en duurzame vormen van toerisme worden bestudeerd. Op basis van de discussies zal later dit jaar door de Europese Commissie een mededeling over kust- en maritiem toerisme worden opgesteld. Ook specifieke kwesties met betrekking tot eilanden, zoals connectiviteit en mobiliteit, zullen op de conferentie centraal staan. Tegelijkertijd zullen specifieke werkgroepen zich toespitsen op de toekomst van de cruisesector, op het beheer van de zeeën en kustgebieden, en op de economische ontwikkeling van het Middellandse Zeebekken.

Dr. Edward Zammit-Lewis, de Maltese staatssecretaris voor Concurrentievermogen en Economische Groei, zal op zondag 19 mei het startschot geven voor de festiviteiten, met verschillende openbare evenementen in en rond Valletta, die de diversiteit van de zee illustreren: maritiem onderzoek, bedreigingen voor het maritieme milieu, visserij, scheepvaart, havens, mariene natuurparken, energie, enzovoort. De meeste evenementen die op 19 en 20 mei plaatsvinden, zijn gratis.

Op 21 mei wordt de conferentie geopend door vooraanstaande gastsprekers als mevrouw Maria Damanaki, Europees Commissaris voor Maritieme zaken en visserij, de heer Karmenu Vella, de Maltese minister van Toerisme, dr. Chris Cardona, de Maltese minister van Economie, Investeringen en Middenstand, en mevrouw Catharina Elmsäter-Svärd, de Zweedse minister van Infrastructuur. De andere plenaire zittingen worden voorgezeten door politici, deskundigen en bedrijfsleiders. Tijdens deze zittingen zullen de huidige uitdagingen en kansen voor de maritieme economie en voor blauwe groei worden besproken. De dag wordt afgesloten met een concert van de internationaal vermaarde tenor Joseph Calleja.

Op 22 mei staan de belanghebbenden centraal. Er worden maar liefst 19 workshops georganiseerd over net zoveel onderwerpen waaruit de deelnemers aan de conferentie vrij kunnen kiezen. Er zal eveneens een brede waaier aan beleidsinitiatieven met betrekking tot zeeën en oceanen worden besproken. Er zullen ook stands staan waar de exposanten de zeeën en oceanen, en de mogelijkheden die deze bieden, onder de aandacht brengen. Daarnaast worden er nog meer evenementen georganiseerd over heel Europa.

De Europese Dag van de zee is een unieke gelegenheid om de hele maritieme gemeenschap samen te brengen op één plaats, een balans op te maken van de vorderingen en de aandacht te vestigen op ideeën en toekomstige prioriteiten.

Achtergrond

De 6e editie van de conferentie voor de Europese Dag van de zee vindt plaats in Valletta (Malta) op 21 en 22 mei 2013. De conferentie wordt georganiseerd door de Europese Commissie (het directoraat-generaal Maritieme zaken en visserij), in samenwerking met het Maltese ministerie van Economie, Investeringen en Middenstand, en het Maltese ministerie van Toerisme.

Maria Damanaki, de Europese Commissaris voor Maritieme zaken en visserij, de heer Karmenu Vella, de minister van Toerisme, en dr. Chris Cardona, de Maltese minister van Economie, Investeringen en Middenstand, zullen zich op de conferentie aansluiten bij andere Europese ministers en prominenten.

De Europese Dag van de zee is op 20 mei 2008 in het leven geroepen door een tripartiete verklaring van de voorzitters van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de EU. Hij wordt elk jaar op en rond 20 mei gevierd met als doel maritiem Europa zichtbaarder te maken. De vorige edities van de Dag van de zee vonden respectievelijk plaats in Brussel (2008), Rome (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011) en Göteborg (2012).

Meer informatie

Alle informatie over de conferentie en het volledige programma zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/maritimeday

Contacts :

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar