Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 17 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα με θέμα τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό και τη συνδεσιμότητα

Η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και ο βιώσιμος θαλάσσιος τουρισμός είναι τα δυο κεντρικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα. Επί δύο ημέρες, εμπειρογνώμονες από όλους τους θαλάσσιους τομείς και από όλη την Ευρώπη θα συζητήσουν στη Βαλέτα (Μάλτα) σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προωθηθεί ο τομέας του τουρισμού και να διατηρήσει τη θέση του όχι μόνον ως τομέας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ως καίριας σημασίας μοχλός της οικονομίας με την ευρεία έννοια, καθώς και ως βασικός παράγοντας του θεματολογίου της γαλάζιας ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, γιορτάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η «Θαλάσσια Ευρώπη», για να προβληθεί η σημασία που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για την καθημερινή μας ζωή. Η Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα είναι πλέον ο τόπος όπου συγκεντρώνονται οι ενδιαφερόμενοι από όλους τους θαλάσσιους τομείς και συζητούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις θαλάσσιες περιοχές και τομείς σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα της φετινής διάσκεψης είναι: «Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και βιώσιμος θαλάσσιος τουρισμός: επένδυση για τη γαλάζια ανάπτυξη».

Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος τομέας της θαλάσσιας βιομηχανίας, παρέχοντας απασχόληση σε 2,35 εκατομμύρια άτομα και παράγοντας κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία στην οικονομία της ΕΕ πάνω από 100 δισεκατ. ευρώ. Ένα στοιχείο που έχει θεμελιώδη σημασία είναι ότι ο τομέας συνέχισε να ανθίσταται με αξιοσημείωτο τρόπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύσκολων ετών και συνεχίζει να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε παράκτιες περιοχές που είναι συχνά απομονωμένες και που πιθανόν να μην έχουν οικονομικές δραστηριότητες σε άλλους τομείς. Ο εποχιακός χαρακτήρας όμως και η έλλειψη νέων καινοτόμων ιδεών εμποδίζουν τον τομέα να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλήρες δυναμικό του από την άποψη της ανάπτυξης και των θέσεων απασχόλησης.

Η 6η έκδοση της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα θα διερευνήσει τις δυνατότητες για καινοτόμες και βιώσιμες μορφές τουρισμού. Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν βάση για μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό η οποία προβλέπεται να εκδοθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στη Διάσκεψη θα συζητηθούν και ειδικά θέματα για τα νησιά, όπως η συνδεσιμότητα και η κινητικότητα, ενώ ειδικές ομάδες εργασίας θα συζητήσουν το μέλλον του τομέα των κρουαζιερών, τη θαλάσσια και παράκτια διαχείριση και την οικονομική ανάπτυξη της λεκάνης της Μεσογείου.

Ο Dr. Edward Zammit-Lewis, υφυπουργός Ανταγωνισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης της Μάλτας, θα κηρύξει την έναρξη του εορτασμού την Κυριακή 19 Μαΐου, με πολλές δημόσιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βαλέτα και στα περίχωρα και θα προβάλουν τη θαλάσσια ποικιλομορφία: τη θαλάσσια έρευνα, τις απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία, τη ναυσιπλοΐα, τα λιμάνια, τα θαλάσσια εθνικά πάρκα, την ενέργεια κ.λπ. Η είσοδος στις περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Μαΐου είναι δωρεάν.

Στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσει η Διάσκεψη με υψηλού επιπέδου ομιλητές, μεταξύ των οποίων η κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ, ο κ. Karmenu Vella, υπουργός Τουρισμού της Μάλτας, ο Dr. Chris Cordona, υπουργός Οικονομίας, Επενδύσεων και Μικρών Επιχειρήσεων της Μάλτας και η κα Catharina Elmsäter–Svärd, υπουργός Υποδομών της Σουηδίας. Οι άλλες συναντήσεις ολομέλειας θα προεδρεύονται από πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και διευθυντικά στελέχη και αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι οι σημερινές προκλήσεις και ευκαιρίες για τη θαλάσσια οικονομία και για τη γαλάζια ανάπτυξη. Η μέρα θα λήξει με ένα κονσέρτο του διεθνούς φήμης τενόρου Joseph Calleja.

Η ημέρα της 22ας Μαΐου θα αφιερωθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη: θα διοργανωθούν 19 διαφορετικά εργαστήρια για ισάριθμα θέματα, κατά τρόπον ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με τη θάλασσα και τους ωκεανούς. Επίσης θα στηθούν επιτόπου εκθεσιακά περίπτερα και οι εκθέτοντες θα προβάλουν τις δυνατότητες που προσφέρονται από τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Διοργανώνονται επίσης και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθεί το σύνολο της θαλάσσιας κοινότητας σε έναν μοναδικό τόπο, να γίνει ο απολογισμός της προόδου που πραγματοποιήθηκε και να συγκεντρωθούν οι ιδέες και οι προτεραιότητες για το μέλλον.

Ιστορικό

Η 6η έκδοση της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα (Μάλτα), στις 21 και 22 Μαΐου 2013. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Επενδύσεων και Μικρών Επιχειρήσεων της Μάλτας και με το Υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας.

Η κ. Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος αρμόδια για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία της ΕΕ, ο κ. Karmenu Vella, Υπουργός Τουρισμού της Μάλτας και ο Dr. Chris Cardona, υπουργός Οικονομίας, Επενδύσεων και Μικρών Επιχειρήσεων της Μάλτας θα συναντηθούν στη διάσκεψη με άλλους ευρωπαίους υπουργούς και προσωπικότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα καθιερώθηκε στις 20 Μαΐου 2008 από μία τριμερή δήλωση των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Γιορτάζεται κάθε χρόνο γύρω στις 20 Μαΐου και στοχεύει στην αύξηση της προβολής της θαλάσσιας Ευρώπης. Οι προηγούμενοι εορτασμοί της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες (2008), στη Ρώμη (2009), στη Γκιζόν (2010), στο Γκντάσκ (2011) και στο Γκότεμπουργκ (2012).

Περισσότερες πληροφορίες

Για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη Διάσκεψη και το πλήρες πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε: http://ec.europa.eu/maritimeday

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar