Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 17 май 2013 г.

Европейски ден на морето за устойчив морски туризъм и свързаност

Развитието на крайбрежните райони и устойчивият морски туризъм са централни теми на тазгодишното издание на Европейския ден на морето. В продължение на два дни във Валета, Малта, специалисти от всички сектори на морската икономика от цяла Европа ще обсъждат как да се подпомогне напредъка на туристическата индустрия и как тя да остане не само сектор на устойчив растеж, но и двигател на икономиката като цяло и много важна част от програмата на ЕС за син растеж.

Всяка година на 20 май „морска Европа“ в Европейския съюз празнува, подчертавайки важността на моретата и океаните в нашето ежедневие. На конференцията по повод Европейския ден на морето се събират заинтересовани лица от всички сектори на морската икономика и обсъждат възможностите и предизвикателствата пред морските райони и сектори в Европа. Темата на тазгодишната конференция е: „Развитие на крайбрежните райони и устойчив морски туризъм: инвестиция в син растеж“.

Туризмът е най-големият сектор на морската промишленост — в него са заети 2,35 млн. души, а делът му в икономиката на ЕС е над 100 млрд. евро годишно. През последните няколко трудни години този сектор остана забележително устойчив и това бе решаващо. Той продължава да предлага възможности за заетост в крайбрежните райони, които често са изолирани, а и не във всички тях се развиват множество икономически дейности. Сезонният характер и липсата на нови и новаторски идеи пречи на този сектор да разгърне целия си потенциал по отношение на растежа и заетостта.

По време на шестото издание на Европейския ден на морето ще бъдат потърсени пътища за развитие на новаторски и устойчиви форми на туризъм. Дискусиите ще бъдат взети предвид в съобщението на Европейската комисия за крайбрежния и морски туризъм, което е планирано за по-късно през тази година. Типични за островите въпроси като свързаността и мобилността също ще бъдат сред основните теми на конференцията, като специални работни групи ще се занимават с бъдещето на круизния сектор, управлението на морската среда и крайбрежните райони и икономическото развитие на средиземноморския басейн.

Д-р Едуард Замит-Луис, парламентарен секретар по въпросите на конкурентоспособността и икономическия растеж на Малта, ще даде начало на тържествата на 19 май, неделя. Няколко публични прояви във Валета и в нейните околности ще покажат разнообразието на морето: морски научни изследвания, заплахи за морската околна среда, рибарство, корабоплаване, пристанища, морски национални паркове, енергия и др. Повечето прояви на 19 и 20 май са безплатни.

На 21 май конференцията ще бъде открита от високопоставени оратори, включително г-жа Мария Даманаки, европейски комисар по въпросите на морското дело и рибарството, г-н Кармену Вела, министър на туризма на Малта, д-р Крис Кардона, министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес на Малта, и г-жа Катарина Елмсетер-Сверд, министър на инфраструктурата на Швеция. Останалите пленарни сесии ще бъдат ръководени от политици, експерти и главни изпълнителни директори на компании. На тях ще се обсъждат настоящи предизвикателства и възможности за морската икономика и синия растеж. Денят ще завърши с концерт на известния тенор Джоузеф Калеха.

22 май е ден на заинтересованите лица: участниците ще могат да избират между 19 семинара по различни теми. Ще бъде обсъден широк кръг от свързани с моретата и океаните инициативи. Ще има и изложбени щандове, на които ще се демонстрира какви възможности предлагат моретата и океаните. В цяла Европа ще бъдат организирани прояви.

Европейският ден на морето е уникална възможност за събиране на цялата морска общност на едно място, за да се отчете напредъка и да се обмислят идеи и приоритети за бъдещето.

Контекст

Шестата конференция по повод Европейския ден на морето ще се състои във Валета, Малта, на 21 и 22 май 2013 г. Тя се организира от Европейската комисия (ГД „Морско дело и рибарство“) съвместно с министерството на икономиката, инвестициите и малкия бизнес и министерството на туризма на Малта.

Мария Даманаки, европейски комисар по въпросите на морското дело и рибарството, г-н Кармену Вела, министър на туризма на Малта, и д-р Крис Кардона, министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес на Малта, ще се присъединят към други европейски министри и официални лица на конференцията.

Началото на честването на Европейския ден на морето бе положено с тристранна декларация на председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС на 20 май 2008 г. Този ден се отбелязва всяка година около 20 май и целта му е повишаване на видимостта на морска Европа. Предишните издания на Европейския ден на морето се проведоха в Брюксел (2008 г.), Рим (2009 г.), Хихон (2010 г.), Гданск (2011 г.) и Гьотеборг (2012 г.).

Повече информация

Подробности за конференцията и пълната програма са достъпни на адрес:

http://ec.europa.eu/maritimeday

За контакти :

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar