Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 16.

Erőteljesebb uniós együttműködéssel a magasabb szintű fogyasztóvédelemért

A nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszerébe (RAPEX) beérkezett bejelentések alapján a tagállamok 2012-ben összesen 2278 alkalommal léptek fel nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekkel szemben. A 2011-es számadatokhoz képest ez 26 %-kal több riasztást jelent. A növekedés annak tulajdonítható, hogy javult az uniós országok hatóságai által végzett végrehajtási munka.

A RAPEX a tagállamok és a Bizottság között működő uniós sürgősségi riasztási rendszer, amely a nem élelmiszer jellegű termékekkel foglalkozik. Feladata a potenciálisan veszélyes fogyasztási cikkekkel kapcsolatos információk gyors terjesztése. Segítségével korábban azonosíthatók és távolíthatók el az EU piacairól azon termékek, amelyek a fogyasztókra nézve veszélyt jelenthetnek. Ilyenek például a biztonsági előírásoknak nem megfelelő gyermekruhák, textíliák és elektromos készülékek.

Tonio Borg egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „Az erőteljesebb uniós együttműködésnek köszönhetően a fogyasztók még nagyobb biztonságban érezhetik magukat a belső piacon belül. Európa folyamatosan bizonyítja, hogy egyre nagyobb védelmet képes garantálni valamennyi európai polgár számára a veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékekkel szemben. A RAPEX-rendszer kulcsfontosságú részét képezi a fogyasztóvédelem terén tett uniós erőfeszítéseknek. A 2012 során történt végrehajtási intézkedések eredményei fokozódó éberségről tanúskodnak, a helyzet javítását azonban állandó célnak kell tekintenünk. Az év elején a Bizottság e törekvés mentén új jogalkotási javaslatokat terjesztett elő a termékbiztonságra és a piacfelügyeletre vonatkozóan.”

Mely termékek jelentenek kockázatot?

2012-ben elsősorban a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáru (34 %), valamint a játékok (19%) alkották azokat a termékkategóriákat, amelyek esetében korrekciós intézkedésekre volt szükség. Az említett termékekkel járó kockázat a bejelentések szerint a leggyakrabban kémiai kockázat volt, amelyet a sorban a fulladási és a sérülési veszély követett.

A sérülés és fulladás kockázatát gyakran azonosították húzózsinóros vagy zsinóros gyermekruházati cikkek, például fürdőruhák esetében. Az EU-ban 2012-ben betiltott termékek között szerepel ezen felül az a bőrvilágosító szer, melynek egyik összetevője a kozmetikumok és személyes higiéniai termékek esetében betiltott hidrokinon, valamint egy 38,5 tömegszázalék di(2-etil-hexil)-ftalátot (DEHP) tartalmazó, s ezért kémiai kockázatot jelentő műanyag baba. A vállalkozásoknak gondoskodniuk kellene arról, hogy a fent említett, közismert kockázati tényezők kiküszöbölésére még a gyártás előtt odafigyeljenek.

Honnan érkeznek ezek a termékek?

A riasztási rendszerben a származási országok között továbbra is Kína áll az élen. Az elmúlt évben a súlyos kockázatot jelentő termékekről szóló összes bejelentés 58 %-a kapcsolódott Kínából származó termékekhez.

A helyzet javítása érdekében az Unió és Kína kétoldalú erőfeszítéseket tesz a hatóságok közötti információcsere és kommunikációs tevékenységek terén. Az Unió és Kína hamarosan olyan videofelvételekkel célozza meg a kínai gyártókat és az európai importőröket, amelyek termékbiztonsági információkat közvetítenek.

A RAPEX 2012-es számadatai

2278 – a bejelentések száma

30 – a részt vevő országok száma (EU + Norvégia, Izland és Lichtenstein)

A 2012-ben leggyakrabban bejelentés tárgyát képező termékkategóriák:

34% ruházat, textil- és divatáru;

19% játékok;

11% elektromos készülékek és berendezések;

8% gépjárművek;

4% kozmetikumok.

Bejelentések a termékek származási országa szerint:

58% Kína, ideértve Hongkongot is;

17% az Unió 27 tagállama és az EGT-országok;

11% ismeretlen;

14% egyéb.

További információk:

MEMO/13/438

Weboldalunk: http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

Kapcsolat:

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)


Side Bar