Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 15.

Közúti forgalom: a Bizottság felgyorsítja a gépjárművezetőket szolgáló információs szolgáltatások kiépítését

A mai napon az Európai Bizottság két rendeletet fogadott el az ún. intelligens információs szolgáltatások bevezetésének előmozdítására. Ilyen szolgáltatás például a veszélyes útviszonyok valós idejű előrejelzése és a biztonságos és védett parkolóhelyekről a teherautó-vezetőknek adott tájékoztatás. Az említett információk különféle eszközök útján, például változtatható közúti jelzésekkel, rádión és mobiltelefon-alkalmazások segítségével juttathatók el a vezetőkhöz.

A Bizottság Európa-szerte együttműködöképessé és kompatibilissá szeretné tenni ezeket az információs szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a transzeurópai közúti hálózat mentén minél több vezető igénybe vehesse őket.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: „Legtöbbünk életének máris része az intelligens rendszerek használata. A megfelelő időben hozzáférhető, pontos információ révén egyszerre tehető biztonságosabbá és hatékonyabbá a közlekedés.”

Háttér-információk

2012-ben 9%-kal csökkent a halálos kimenetelű közúti balesetek száma, ami azt mutatja, hogy a tagállamok ismét jó úton haladnak azon célkitűzésük felé, amely szerint 2010 és 2020 között igyekeznek a felére visszaszorítani a halálos balesetek számát (lásd IP/13/236). Ugyanakkor még mindig 75 ember veszti életét naponta az európai utakon.

A balesetek leggyakoribb oka a rossz idő és a csúszós utak nem kellő figyelembevétele (Franciaországban a halálesetek 15%-a, Finnországban pedig mintegy 20%-a ennek tudható be). Franciaországban a halálos balesetek további 15%-a a biztosítás nélküli baleseti helyszíneken történik. A veszélyesen parkoló járművek okozta balesetek miatt a becslések szerint évente 44-en veszítik életüket és 1430-en sérülnek meg.

A becslések szerint az intelligens információs szolgáltatások használata akár 7%-kal csökkentheti a balesetek halálos áldozatainak számát, illetve általában mérsékelheti a balesetek számát és súlyosságát. E szolgáltatásoknak köszönhetően a baleseteknek betudható késések, a szén-dioxid-kibocsátás és az infrastruktúra-javítási költségek is visszaszoríthatók, továbbá akár 30%-kal is csökkenthető a teherautó-vezetők által parkolóhely-kereséssel töltött idő.

Az új rendeletek ugyan nem teszik kötelezővé az információs szolgáltatások bevezetését, ha azonban egy tagállam vagy szolgáltató ilyen szolgáltatás fejleszt vagy vezet be, azt csak a rendeletben előírtaknak megfelelően teheti.

1. Forgalmi tájékoztatás a közúti veszélyhelyzetekről

A ma előterjesztett bizottsági rendeletek egyike azt hivatott biztosítani, hogy a gépjárművezetők ,mindenkor friss közlekedési információkhoz jussanak, anélkül, hogy ezért külön fizetniük kellene. Ennek megfelelően figyelmeztetést fognak kapni az előre látható veszélyekről: a biztosítás nélküli baleseti helyszínekről és a veszélyes útviszonyokról. A rendelet az egymással nem kompatibilis szolgáltatások elterjedésének megakadályozása érdekében meghatározza az információs szolgáltatások kialakításánál kötelezően figyelembe veendő alapvető feltételeket és azokat a funkciókat, amelyeket minden gépjárművezető számára elérhetővé kell tenni. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a közúti esemény jellegét és pontos helyét, illetőleg szükség esetén a járművezetőknek szóló tanácsokat is.

A Bizottságnak az a célja, hogy a közlekedésbiztonsági információs szolgáltatás a transzeurópai közúti hálózat egészén, határoktól függetlenül elérhetővé váljon. Ugyanakkor a tagállamok eltérő helyzetének figyelembevétele és a beruházások optimalizálása érdekében a tagállamoknak meg kell jelölniük, mely utak mentén kívánják elsőként kiépíteni a szolgáltatást.

2. A teher- és haszongépjárművek parkolásának biztonságossá tétele

A másik rendelet a biztonságos és védett parkolóhelyekre vonatkozó tájékoztatást hivatott javítani a tehergépkocsi-vezetők számára. A cél az, hogy a tehergépjármű-vezetők ne a leállósávon parkoljanak, mert az veszélyes, és hogy könnyebben be tudják tartani a vezetési időre vonatkozó szabályokat. A rendelet egyúttal biztosítja az információs szolgáltatás interoperabilitását és folytonosságát a transzeurópai közúti hálózat egészén, függetlenül attól, hogy melyik országban kívánják igénybe venni.

A rendeletben meghatározásra kerülnek az állami és magánszférabeli szereplőkre háruló feladatok, valamint az információk gyűjtésére, megosztására és terjesztésére vonatkozó harmonizált és egységes szabályok.

A tájékoztatás okostelefonok és változtatható közúti jelzések segítségével jut majd el a vezetőkhöz, és tartalmazza a parkolóhelyek leírását, azok védettségi és biztonsági szintjét, valamint az igénybe vehető kényelmi szolgáltatásokat. A tagállamoknak ki kell jelölniük olyan „kiemelt tehergépkocsi-parkolási övezeteket”, amelyekben a tehergépkocsi-vezetők információt kaphatnak az övezetben máshol rendelkezésre álló szabad parkolóhelyekről, amennyiben egy adott helyen nincsen elég parkolóhely.

A következő lépések

A rendeletjavaslatokat a Bizottság – a felhatalmazáson alapuló jogi aktusokra vonatkozó eljárás keretében – az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztette, és reményei szerint a kihirdetésükre június végéig sor kerülhet.

A tehergépjármű-vezetők számolhatnak azzal, hogy az új rendeletek kihirdetését követően mihamarabb megkezdődik az említett szolgáltatások kiépítése.

További információk:

http://ec.europa.eu/transport/themes/its/index_en.htm

MEMO/13/436

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar