Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel/Cannes, 15 mei 2013

Zeven Media-samoerai dingen mee naar de Gouden Palm

Op het 66e internationale filmfestival van Cannes (15-26 mei) zullen dertien films worden vertoond die worden gesteund door het Media-programma van de EU voor bioscoopfilms. Zeven daarvan dingen mee naar de prestigieuze Gouden Palm (zie bijlage 1), waaronder de film Le Passé van Asghar Farhadi, die vorig jaar de Media-prijs van de Europese Unie voor het beste nieuwe filmproject won. Androulla Vassiliou, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, zal tijdens het "Europees rendez-vous" op zondag 19 mei de Media-prijs voor 2013 uitreiken aan de Deense regisseur Thomas Vinterberg (zie IP/13/419).

"Het doet mij veel plezier te zien dat Europese films die financiële steun van het Media-programma hebben ontvangen alweer in de schijnwerpers van het filmfestival van Cannes staan. Media staat voor een sterke Europese filmindustrie en voor culturele verscheidenheid. Het zal onze meest getalenteerde cineasten blijven steunen, als onderdeel van het nieuwe programma "Creatief Europa". Onze films hebben al vaker hun sporen verdiend in Cannes en ik ben ervan overtuigd dat dit jaar geen uitzondering zal worden," aldus Androulla Vassiliou.

Naast de zeven films in de officiële selectie dingen vier Media-films mee in de Quinzaine des réalisateurs, een in Un Certain Regard en een in La Semaine de la Critique, die erop is gericht nieuwe talenten te ontdekken (zie bijlage 1). Negen van de twaalf voorafgaande winnaars van de Gouden Palm hebben steun gekregen van het Media-programma, waaronder Amour van Michael Haneke vorig jaar (zie bijlage 2).

Achtergrond

Sinds 1991 heeft Media (een acroniem voor 'Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle' – maatregelen ter bevordering van de ontwikkeling van de audiovisuele industrie), 1,6 miljard euro geïnvesteerd in de realisatie en distributie van films en in opleiding en innovatie in de filmindustrie, ter vergroting van de diversiteit en het internationale concurrentievermogen van de Europese film- en audiovisuele sector.

In het kader van het Media-programma voor 2007-2013 wordt 755 miljoen euro geïnvesteerd in de Europese filmindustrie. Ongeveer de helft van de begroting gaat naar distributeurs die films vertonen die zijn gemaakt in een ander land dan hun land van vestiging, 20 % is voor de ontwikkeling van nieuwe filmprojecten en de rest wordt gebruikt ter ondersteuning van marketing en opleiding. Productiebedrijven die Media-financiering krijgen toegewezen, ontvangen gemiddeld een subsidie van 50 000 euro.

Europees rendez-vous in Cannes

Het jaarlijkse Europees rendez-vous in Cannes vindt plaats op 19 en 20 mei. Het rendez-vous neemt onder de evenementen in verband met het Media-programma een centrale plaats in en geeft commissaris Vassiliou de gelegenheid filmmakers en beleidsmakers te ontmoeten. De commissaris zal op 20 mei om 10 uur ’s ochtends een door het Franse nationale filminstituut (CNC, Centre National du cinéma et de l’image animée) georganiseerd seminar over de versterking van de "culturele uitzondering" toespreken, gevolgd door een rondetafelconferentie van de Europese Commissie over cinematografie en andere kunstvormen (10.30-12.00 uur).

Creatief Europa — de toekomst van het Media-programma.

2014 luidt het begin in van een nieuw tijdperk voor Media in het kader van het programma "Creatief Europa". Het nieuwe programma zal subsidies blijiven verlenen ter ondersteuning van de ontwikkeling en distributie van bioscoopfilms en van opleiding in de cinematografie, en zal het startsein geven voor een nieuw garantiefonds voor leningen zodat de culturele en creatieve sectoren beter toegang krijgen tot financiering. Creatief Europa zal naar verwachting beschikken over een totaalbudget van ongeveer 1,3 miljard euro voor de periode 2014-2020, een stijging van bijna 9 % in vergelijking met de bestaande Media- en cultuurprogramma’s.

Meer informatie

Europese Commissie: Media Programme

Het internationale filmfestival van Cannes

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145231414 / +33 642821533 / +33 621044579

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com

BIJLAGE 1: Films met Media-steun die meedingen in Cannes 2013

Officiële selectie

Filmtitel, regisseur en land van productie, met daaronder de tot nu toe ontvangen financiële steun van het Media-programma.

Michel Kohlhaas - Arnaud Des Pallières (Frankrijk/Duitsland)

Media-steun: € 57 000

Le Passé - Asghar Farhadi (Frankrijk)

Media-steun: € 110 000

Jeune et Jolie - François Ozon (Frankrijk)

Media-steun: € 52 000

La Grande Bellezza - Paolo Sorrentino (Italië/Frankrijk)

Media-steun: 75 000

Borgman - Alex van Warmerdam (Nederland)

Media-steun: € 44 000

Only God Forgives - Nicolas Winding Refn (Denemarken)

Media-steun: € 60 000

Only Lovers Left Alive – Jim Jarmusch (Verenigd Koninkrijk)

Media-steun: € 106 000

"Un Certain Regard"

L'image Manquante - Rithy Panh (Frankrijk)

Media-steun: € 60 000

"Quinzaine des Réalisateurs"

The Congress - Ari Folman (Israël/Duitsland/Polen/Frankrijk/Luxemburg/België)

Media-steun: € 232 500

Henri - Yolande Moreau (Frankrijk/België)

Media-steun: € 110 000

Last Days on Mars - Ruairi Robinson (Verenigd Koninkijk /Ierland)

Media-steun: € 50 000

Tip Top -Serge Bozon (Frankrijk/België/Luxemburg)

Media-steun: € 90 000

"Semaine de la Critique"

Salvo - Fabio Grassadonia en Antonio Piazza (Italië/Frankrijk)

Media-steun: € 112 000

Bijlage 2: Films met Media-steun die met de Gouden Palm zijn bekroond

2012: Amour – Michael Haneke (Oostenrijk/Frankrijk)

2009: Das Weisse Band – Michael Haneke (Oostenrijk/Duitsland)

2008: Entre Les Murs – Laurent Cantet (Frankrijk)

2007: 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (4 maanden, 3 weken en 2 dagen) – Christian Mungiu (Roemenië)

2006: The Wind That Shakes The Barley – Ken Loach (Verenigd Koninkrijk)

2005: L'Enfant – Jean-Pierre en Luc Dardenne (België)

2002: The Pianist – Roman Polanski (Duitsland/Frankrijk/Polen/Verenigd Koninkrijk)

2001: La Stanza Del Figlio - Nanni Moretti (Italië)

2000: Dancer in the Dark – Lars Von Trier (Denemarken)


Side Bar