Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 13 maj 2013

Vinterberg vinner Mediapriset vid filmfestivalen i Cannes

Den hyllade danske filmregissören Thomas Vinterberg är vinnaren av Europeiska unionens Mediapris 2013. Priset ges till det bästa nya filmprojekt med potential att bli en publikframgång som kan få stöd från EU:s Mediaprogram för film. Priset kommer att utdelas till Vinterberg av Androulla Vassiliou, EU:s kommissionär för kultur, under filmfestivalen i Cannes på söndag den 19 maj — samma dag som regissören fyller 44 år. Vinterberg delar priset med medförfattaren Tobias Lindholm och sina producenter Sisse Graum och Morten Kaufmann för deras nya filmprojekt, Kollektivet, som berättar historien om livet i en dansk kommun på 1970-talet. Filmen produceras av produktionsbolaget Zentropa och kommer att börja filmas nästa år. Prisceremonin, som är öppen för medier, äger rum i Palais des Festivals (Café des Palmes) kl. 11.30.

— Utveckling av ett nytt projekt är en viktig och oerhört kreativ del av filmprocessen. Det är bra att ha en institution som EU:s Mediaprogram som uppmuntrar och stöder filmskapandet i dess mest känsliga skede, säger Vinterberg.

— Det är verkligen ett välförtjänt pris till en av Europas mest spännande och talangfulla regissörer. Thomas filmer är aldrig ordinära: de är alltid tankeväckande, vackert berättade och fantastiskt spelade. Han är inte rädd för att ta risker och efter framgångarna i hela världen med mästerverket Jakten från 2012 ser vi alla fram emot hans nästa film. Jag är också mycket glad över att se att det filmprojekt som 2012 vann EU:s allra första Mediapris, Le Passé av Asghar Farhadi, i år har valts ut till den officiella tävlingen i Cannes, säger Androulla Vassiliou.

Bakgrund

Vinterberg, som är juryns ordförande för sektionen ”Un Certain Regard” på årets festival, fick först uppmärksamhet världen över för sin film Festen från 1998. Filmen vann en rad utmärkelser, däribland juryns särskilda pris i Cannes. Filmen släpptes utan att regissören officiellt angavs, i linje med den nyskapande filmrörelsen Dogma 95:s principer. Dogma 95 bildades av Vinterberg och hans regissörskollegor Lars von Trier, Kristian Levring, och Søren Kragh-Jacobsen. Vinterbergs framgång med Festen följdes av The Third Lie (2000), It's All About Love (2003), Dear Wendy (2004), När en man kommer hem (2007) och Submarino (2010). Hans senaste film, Jakten, som tilldelades 100 000 euro för utveckling och distribution genom Mediaprogrammet, blev också en stor framgång och huvudrollen gav Mads Mikkelsen priset som bäste manlige skådespelare vid Cannes förra året.

EU:s Mediapris

Europeiska unionens Mediapris ges till det bästa filmprojektet med potential att bli en publikframgång för vilket en ansökan om utvecklingsmedel från Mediaprogrammet lämnats in under 2013. Det kan vara en spelfilm, en animerad film eller en dokumentär, men måste vara avsedd att visas på bio. Utvecklingskostnader som är berättigade till stöd från Media innefattar bland annat att utarbeta manuset, att hitta de viktigaste skådespelarna och medverkande samt att förbereda finansieringsplan, inledande marknadsföring och pilotproduktion. Vinnaren väljs ut i två steg av en panel av oberoende experter och företrädare för Europeiska kommissionen och genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur, som förvaltar Mediaprogrammet.

Europeiskt möte i Cannes

Det årliga ”Europeiska mötet” i Cannes kommer att äga rum den 19–20 maj. Mötet är en samlingsplats för alla aktiviteter med koppling till Mediaprogrammet, och erbjuder en möjlighet för kommissionär Vassiliou att träffa personer i filmbranschen och beslutsfattare. Vassiliou kommer den 20 maj, kl. 10.00, att hålla ett tal om att stärka det kulturella undantaget, anordnat av det franska filminstitutet (CNC, Centre national du Cinéma et de l’image animée). Talet följs av ett rundabordssamtal om film och andra konstformer anordnat av Europeiska kommissionen (10.30-12.00).

Kreativa Europa — framtiden för Mediaprogrammet

2014 inleds en ny epok för Media som en del av programmet Kreativa Europa. Det nya programmet kommer att fortsätta att ge bidrag för att stödja filmutveckling, utbildning och distribution samt lansera en ny lånegarantifond som syftar till att göra det enklare för den kulturella och den kreativa sektorn att få tillgång till finansiering. Mediaprogrammet hjälper filmskapare att få internationell exponering och ökar den europeiska filmindustrins konkurrenskraft. Kreativa Europa förväntas få en total budget på omkring 1,3 miljarder euro under perioden 2014–2020, en ökning med nästan 9 % jämfört med de nuvarande programmen Media och Kultur.

Läs mer

EU-kommissionen: MEDIA

Filmfestivalen i Cannes

Androulla Vassilious hemsida på kommissionen

Följ Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott +32 22959258; Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam +32 22959667

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145231414 / +33 642821533 / +33 621044579

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar