Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 13. maja 2013

Danski režiser Vinterberg na filmskem festivalu v Cannesu nagrajen z nagrado MEDIA

Priznani danski filmski režiser Thomas Vinterberg je dobitnik letošnje nagrade Evropske unije MEDIA. Nagrado podelijo najboljšemu novemu obetavnemu filmskemu projektu, ki je upravičen do podpore programa Evropske unije MEDIA za kinematografijo. Nagrado bo Vinterbergu podelila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mladino Androulla Vassiliou na Canneskem filmskem festivalu v nedeljo, 19. maja, na režiserjev 44. rojstni dan. Vinterberg bo nagrado prejel skupaj s soscenaristom Tobiasom Lindholmom ter producentoma Sisse Graum in Mortenom Kaufmannom za novi filmski projekt Kollektivet (Komuna), ki pripoveduje o življenju v danski komuni v 70-ih letih. Film, ki ga je produzirala danska produkcijska družba, bodo začeli snemati naslednje leto. Slovesna podelitev, ki se je bodo lahko udeležili tudi mediji, bo potekala v Palais des festivals (Café des Palmes) ob 11.30 uri.

Razvoj je ključen in izjemno ustvarjalen del v procesu nastajanja filma. Čudovito je, da se to upošteva tudi v programu Evropske unije MEDIA, ki filmske ustvarjalce podpira v tej najbolj kočljivi fazi,“ je povedal Vinterberg.

Nagrado bo zasluženo prejel eden najbolj nadarjenih evropskih režiserjev. Vinterbergerjevi filmi niso nikoli vsakdanji, temveč vedno spodbujajo k razmišljanju, so lepo pripovedovani in odlično odigrani. Vinterberg se ne boji tvegati in po uspehu, ki ga je po svetu požela njegova mojstrovina Jagten (Lov) iz leta 2012, težko pričakujemo njegovo naslednjo stvaritev. Veseli me tudi, da je bil filmski projekt Preteklost (Le Passé) ustvarjalca Asgharja Farhadija, ki je prejšnje leto prejel nagrado EU MEDIA, izbran za letošnji uradni tekmovalni program v Cannesu,“ je dejala komisarka Androulla Vassiliou.

Ozadje

Vinterberg, ki je na letošnjem festivalu predsednik žirije za izbor filma v sekciji „Un Certain Regard“, je prvič vzbudil pozornost svetovne javnosti s filmom Praznovanje (Festen) iz leta 1998, ki je prejel številne nagrade, med drugim tudi posebno nagrado žirije v Cannesu. Film je bil prvič predvajan brez uradne navedbe režiserja, kar ustreza načelu avantgardnega filmskega gibanja Dogma 95, ki ga je Vinterberg ustanovil skupaj s filmskimi ustvarjalci Larsom von Trierjem, Kristianom Levringom in Sørenom Kraghom Jacobsenom. Vinterbergov uspeh, ki se je začel s filmom Praznovanje, se je nadaljeval s filmi The Third Lie (2000), It's All About Love (2003), Dear Wendy (2004), A Man Comes Home/En mand kommer hjem (2007) in Submarino (2010). Njegov zadnji film Lov (Jagten), ki je v okviru programa MEDIA prejel 100 000 evrov za razvoj in distribucijo, je bil prav tako zelo uspešen, glavni igralec Mads Mikkelsen pa je lansko leto v Cannesu za svojo vlogo prejel nagrado za najboljšega igralca.

Nagrada Evropske unije MEDIA

Nagrada Evropske unije MEDIA se podeli najboljšemu obetavnemu filmskemu projektu, ki je bil v letu 2013 predlagan za podporo programa MEDIA za razvoj. Lahko gre za igrani, animirani ali dokumentarni film, namenjen pa mora biti prikazovanju v kinematografih. Stroški razvoja filma, ki so upravičeni do podpore v okviru programa MEDIA, obsegajo pripravo scenarija, izbor glavnih igralcev in osebja, pripravo finančnega načrta, začetno trženje ter produkcijo pilotnega filma. Zmagovalni film izbere žirija neodvisnih strokovnjakov in predstavnikov Evropske komisije ter Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), ki upravlja program MEDIA.

Evropsko shajališče v Cannesu

Vsakoletno „evropsko shajališče“ se bo v Cannesu odvijalo 19. in 20. maja. Takrat bodo potekale številne prireditve v zvezi s programom MEDIA, komisarka Androulla Vassiliou pa se bo srečala s strokovnjaki s področja filmskega ustvarjanja in oblikovalci politike. Komisarka bo govornica na seminarju o krepitvi kulturne izjeme, ki ga bo 20. maja ob 10. uri organiziral francoski filmski inštitut (Centre national du cinéma et de l'image animée – CNC). Seminarju bo sledila okrogla miza Evropske komisije o filmski in drugih oblikah umetnosti (od 10:30 do 12:00).

Program Ustvarjalna Evropa – prihodnost programa MEDIA

Leto 2014 pomeni začetek novega obdobja za program MEDIA, ki bo postal del programa Ustvarjalna Evropa. V okviru novega programa se bodo še naprej podeljevala sredstva v podporo razvoju, usposabljanju in distribuciji, obsegal pa bo tudi nov jamstveni sklad, ki naj bi kulturnim in ustvarjalnim sektorjem olajšal dostop do financiranja. S programom MEDIA so filmski ustvarjalci lažje mednarodno prepoznavni, evropska filmska industrija pa postaja konkurenčnejša. Program Ustvarjalna Evropa naj bi razpolagal s skupnimi sredstvi v višini okoli 1,3 milijarde evrov za obdobje 2014–2020, kar je skoraj devet odstotkov več v primerjavi z obstoječima programoma MEDIA in Kultura.

Več informacij

Evropska komisija: MEDIA

Mednarodni filmski festival v Cannesu

Spletna stran komisarke Androulle Vassiliou

Spremljajte komisarko Androullo Vassiliou na Twitterju: @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145231414 / +336 42821533 / +336 21044579

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar