Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 13 mei 2013

Deense regisseur Vinterberg wint MEDIA-prijs op filmfestival van Cannes

De gevierde Deense filmregisseur Thomas Vinterberg heeft de MEDIA-prijs van de Europese Unie voor 2013 gewonnen. De prijs wordt toegekend aan het beste nieuwe filmproject met publiekstrekkend potentieel dat in aanmerking komt voor steun van het MEDIA-programma voor bioscoopfilms. De prijs wordt op zondag 19 mei — de 44e verjaardag van de regisseur — tijdens het Filmfestival van Cannes aan Vinterberg uitgereikt door Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken. Vinterberg deelt de prijs met medeauteur Tobias Lindholm en zijn producenten Sisse Graum en Morten Kaufmann voor hun nieuwe filmproject Kollektivet (De Commune), dat gaat over het leven in een Deense commune in de jaren zeventig. De film wordt volgend jaar door de Deense productiemaatschappij Zentropa geproduceerd. De — voor de media toegankelijke — prijsuitreiking vindt plaats in het Festivalpaleis (Café des Palmes) om 11.30 uur.

"Ontwikkeling is een enorm belangrijk en creatief deel van het filmproces. Het is geweldig om in deze kritieke fase van het maken van een film de erkenning en steun te krijgen van een instelling als het MEDIA-programma van de Europese Unie," zei Vinterberg.

"Deze prijs gaat terecht naar een van Europa’s meest opwindende regisseurs. De films van Thomas zijn nooit gewoontjes: zij zetten altijd aan tot denken, worden schitterend verteld en het acteerwerk is uitmuntend. Hij is niet bang om risico’s te nemen; na het wereldwijde succes van zijn meesterwerk uit 2010, Jagten, kijken wij dan ook allemaal halsreikend uit naar zijn nieuwste film. Ik ben ook bijzonder verheugd te zien dat het filmproject dat in 2012 de eerste MEDIA-prijs won, Le Passé van Asghar Farhadi, dit jaar werd geselecteerd voor de officiële competitie van Cannes," zei commissaris Vassiliou.

Achtergrond

Vinterberg, die dit jaar voorzitter is van de jury voor de "Un Certain Regard"-selectie van het festival, kwam voor het eerst wereldwijd in de schijnwerpers met zijn film Festen (1998), die een groot aantal prijzen won, waaronder de speciale prijs van de jury in Cannes. De film werd uitgebracht zonder de regisseur officieel in de aftiteling te vermelden, in overeenstemming met de beginselen van de avantgardistische "Dogme 95"-beweging, gevormd door Vinterberg en medecineasten Lars von Trier, Kristian Levring en Søren Kragh-Jacobsen. Het succes dat Vinterberg had met Festen werd gevolgd door The Third Lie (2000), It's All About Love (2003), Dear Wendy (2004), When a Man Comes Home (2007) en Submarino (2010). Zijn laatste film, Jagten, die van MEDIA 100 000 euro steun kreeg voor ontwikkeling en distributie, was ook een groot succes, en leverde hoofdrolspeler Mads Mikkelsen vorig jaar in Cannes de prijs voor beste acteur op.

De MEDIA-prijs van de EU

De Europese Unie kent haar MEDIA-prijs toe aan het beste project met publiekstrekkend potentieel waarvoor ontwikkelingsfinanciering uit het MEDIA-programma in 2013 is aangevraagd. Het werk mag fictie zijn, een animatiefilm of een documentaire, maar moet bestemd zijn voor distributie in de bioscoop. Ontwikkelingskosten die in aanmerking komen voor steun van MEDIA zijn onder andere de voorbereiding van het scenario, het zoeken naar de belangrijkste acteurs en ander personeel en het voorbereiden van het financieringsplan, de initiële marketing en een proefproductie. De winnaar wordt geselecteerd door een jury van onafhankelijke deskundigen en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur, dat het MEDIA-programma beheert.

Europees rendez-vous in Cannes

Het jaarlijkse "Europees rendez-vous" in Cannes vindt dit jaar plaats op 19 en 20 mei. Het rendez-vous neemt onder de evenementen in verband met het MEDIA-programma een centrale plaats in en geeft Commissaris Vassiliou de gelegenheid filmmakers en beleidsmakers te ontmoeten. De commissaris zal op 20 mei om 10 uur ’s ochtends een door het Franse nationale filminstituut (CNC, Centre national du cinéma et de l’image animée) georganiseerd seminar over de versterking van de "culturele uitzondering" toespreken, gevolgd door een rondetafelconferentie van de Europese Commissie over de cinematografie en andere kunstvormen (10.30-12.00 uur).

Creatief Europa — de toekomst van het MEDIA-programma

2014 luidt het begin in van een nieuw tijdperk voor MEDIA in het kader van het programma "Creatief Europa". Het nieuwe programma zal de ontwikkeling en distributie van bioscoopfilms en de opleiding op het gebied van films met subsidies blijven ondersteunen, en heeft een nieuw garantiefonds voor leningen opgezet zodat de culturele en creatieve sectoren beter toegang krijgen tot financiering. Het MEDIA-programma helpt filmmakers internationaal bekender te worden en vergroot het concurrentievermogen van de Europese filmindustrie. Creatief Europa zal voor de periode 2014-2020 naar verwachting beschikken over een begroting van zo'n 1,3 miljard euro, een toename van 9 % vergeleken met de huidige begroting voor de MEDIA- en cultuurprogramma's.

Meer informatie

Europese Commissie: MEDIA

Het internationle filmfestival van Cannes

De website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter: @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145231414 / +33 642821533 / +33 621044579

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar