Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 13.

Thomas Vinterberg dán filmrendező nyerte el a Cannes-i filmfesztiválon a MEDIA-díjat

A neves dán filmrendező, Thomas Vinterberg kapja a 2013. évi európai uniós MEDIA-díjat. A díj az uniós támogatásra jogosult, reményteli új filmtervek legjobbikát részesíti elismerésben. A díjat az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, Andrula Vasziliu nyújtja át Thomas Vinterbergnek a cannes-i filmfesztiválon vasárnap, május 19-én – a rendező 44. születésnapján. Vinterberg a társ-forgatókönyvíróval, Tobias Lindholmmal és producereivel, Sisse Graummal és Morten Kafmannal osztozik a díjon, melyet a Kollektivet (A kommuna) című új projektjükkel érdemeltek ki. A történet, melyet a dán filmgyártó és -forgalmazó cég, a Zentropa fog jövőre filmre vinni, az 1970-es években játszódik, és egy dán kommuna életét mutatja be. A díjátadó ünnepség, melyen a sajtó is részt vehet, 11 óra 30 perckor kezdődik a Palais des festivals (Café des Palmes) épületében.

„A filmgyártásnak létfontosságú és rendkívül kreatív része a fejlesztés. Nagyszerű, hogy léteznek olyan intézmények, mint az Európai Unió MEDIA programja, amelyek elismeréssel és anyagi támogatással segítik a fimkészítést, méghozzá annak legkényesebb szakaszát” – nyilatkozta Thomas Vinterberg.

„A díjat teljes mértékben megérdemelten nyerte el Európa egyik legizgalmasabb rendezői tehetsége. Thomas filmjei sohasem szokványosak: mind gondolkodásra késztetnek, és remekül játszó színészekkel, gyönyörűen mesélik el a történetet. Thomas nem fél kockázatot vállalni. Világsikernek örvendő alkotása, a Jagten (A vadászat) után mindannyian türelmetlenül várjuk, hogy új filmje megjelenjen a mozivásznakon. Rendkívüli öröm számomra az is, hogy az EU MEDIA-díját 2012-ben elnyerő filmprojekt, Asghar Farhadi rendező Le Passé (A múlt) című filmje idén bekerült a cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjába” – jelentette ki Vasziliu biztos.

Háttér

Thomas Vinterberg, aki az „Un Certain Regard” válogatás zsűrielnöki tisztét tölti be az idei fesztiválon, 1998-ban vált világszerte ismertté a Festen (Születésnap) című filmjével, mellyel számos díjat nyert, köztük a Zsűri díját a 2008-as Cannes-i fesztiválon. A film – a Vinterberg és filmrendezőtársai, Lars von Trier, Kristian Levring és Søren Kragh-Jacobsen által alapított „Dogma-95” mozgalom elveivel összhangban – a rendező nevének feltüntetése nélkül került forgalomba. A Születésnap sikere után Thomas Vinterberg nem maradt tétlen: 2000-ben a The Third Lie (A harmadik hazugság), 2003-ban az It's All About Love (A végső megoldás: szerelem), 2004-ben a Dear Wendy (Kedves Wendy!), 2007-ben az En mand kommer hjem (Egy férfi hazatér), 2010-ben pedig a Submarino című filmjét nézhették meg az érdeklődök. Legutóbbi alkotása, a Jagten (A vadászat), melynek fejlesztéséhez és forgalmazásához a MEDIA program 100 ezer euróval járult hozzá, szintén jelentős sikert aratott, a film főszereplője, Mads Mikkelsen pedig színészi játékáért tavaly megkapta a legjobb férfialakítás díját Cannes-ban.

Az európai uniós MEDIA-díj

Az európai uniós MEDIA-díjat a 2013. évi MEDIA program fejlesztési támogatására pályázó új filmtervek közül a legjobbnak ítélt, nagy közönségsikerre számot tartó projekt kapja. Az alkotás lehet játékfilm, animációs vagy dokumentumfilm, de filmszínházi bemutatásra szánt munkának kell lennie. A MEDIA program költségvetéséből támogatható fejlesztési költség magában foglalja a forgatókönyv előkészítésének, a főszereplők és a munkatársak kiválasztásának, a finanszírozási terv elkészítésének, a kezdeti marketingnek és a pilotfilm elkészítésének a költségét. A nyertest egy független szakértőkből és az Európai Bizottság és a MEDIA programot irányító Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség képviselőiből álló zsűri választja ki.

„Európai randevú” Cannes-ban

Az „Európai randevú” néven évente megrendezésre kerülő esemény idén május 19-én és 20-án várja a filmszakma képviselőit. Ez az esemény központi szerepet játszik az MEDIA programhoz kapcsolódó rendezvények körében, és alkalmat teremt filmes szakembereknek, Vasziliu biztosnak és más döntéshozóknak a találkozásra. A biztos május 20-án 10 órakor beszédet mond a „kulturális kivétel” (a kulturális termékek behozatalára vonatkozó kereskedelmi mentesség) megerősítéséről szóló szemináriumon, melynek a francia nemzeti filmintézet (CNC, centre national du cinéma et de l'image animée) a házigazdája. Az eseményt az Európai Bizottság kerekasztal-beszélgetése követi (10.30-tól délig), melyen a filmművészetről és más művészeti formákról lesz szó.

Kreatív Európa – a MEDIA program jövője

2014-ben új korszak kezdődik a MEDIA program történetében, mivel a „Kreatív Európa” program részévé fog válni. Az új program továbbra is támogatni fogja a filmfejlesztést, a képzést és a forgalmazást, de emellett egy új hitelgarancia-alapot is útjára indít abból a célból, hogy a kulturális és kreatív ágazatok könnyebben jussanak finanszírozáshoz. A MEDIA program segítségével a filmrendezők nemzetközi hírnévre tehetnek szert, az európai filmipar pedig versenyképesebbé válhat. A Kreatív Európa 2014–2020-ra szóló teljes költségvetése várhatóan 1,3 milliárd euró körül fog alakulni, tehát csaknem 9%-kal több lesz, mint amennyiből a jelenlegi MEDIA és Kultúra program gazdálkodhatott.

További információk

Európai Bizottság: MEDIA

A Cannes-i nemzetközi filmfesztivál honlapja

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145 23 14 14 / +336 42 82 15 33 / +336 21 04 45 79

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar