Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 13. toukokuuta 2013

Cannesin elokuvajuhlien Prix Media -palkinto tanskalaisohjaaja Vinterbergille

Maineikas tanskalaisohjaaja Thomas Vinterberg saa Euroopan unionin Prix Media -palkinnon tänä vuonna. Palkinto myönnetään parhaalle uudelle elokuvahankkeelle, jolla katsotaan olevan potentiaalia kassamenestykseksi ja joka täyttää kriteerit tuen saamiseksi EU:n Media-ohjelmasta. Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komission jäsen Androulla Vassiliou ojentaa palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla sunnuntaina 19. toukokuuta, joka sattuu olemaan myös ohjaajan 44. syntymäpäivä. Vinterberg jakaa palkinnon toisen käsikirjoittajan Tobias Lindholmin ja tuottajiensa Sisse Graumin ja Morten Kaufmannin kanssa. Heidän uusi filmiprojektinsa on elokuva Kollektivet (”Kommuuni”), joka kertoo elämästä 1970-luvun tanskalaisessa kommuunissa. Elokuvan tuottaa tanskalainen tuotantoyhtiö Zentropa ja se on tarkoitus filmata ensi vuonna. Palkintojenjaon pitopaikka on Palais des festivals (Café des Palmes). Tilaisuus alkaa klo 11.30, ja se on avoin tiedotusvälineille.

”Hankekehittely on erittäin tärkeä ja luova osa koko elokuvan tekoprosessia. Olemme onnekkaita, että Euroopan unionin Media-ohjelman kaltainen instituutio tunnustaa elokuvatuotannon merkityksen ja tukee sitä kaikkein herkimmässä vaiheessa”, totesi Vinterberg.

Komissaari Vassiloun mukaan palkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen, koska Vinterberg on yksi lupaavimmista ohjaajalahjakkuuksista Euroopassa. ”Thomasin elokuvat ovat aina poikkeuksellisia ja ajatuksia herättäviä. Kerronta on kaunista ja näyttelijätyö erinomaista. Hän uskaltaa ottaa riskejä. Odotamme kaikki innolla hänen uutta filmiään, sillä tulihan hänen vuoden 2012 mestariteoksesta "Jahti" maailmanlaajuinen menestys. Olen myös iloinen, että elokuvahankkeille myönnettävän EU:n ensimmäisen Prix Media -palkinnon vuonna 2012 voittanut Asghar Farhadin elokuva "Le passé" valittiin Cannesin festivaalien viralliseen ohjelmistoon”, lisäsi Vassiliou.

Tausta

Vinterberg, joka on tänä vuonna "Un Certain Regard" -sarjan juryn puheenjohtaja Cannesissa, herätti maailmanlaajuista huomiota ensi kertaa vuonna 1998 elokuvallaan "Juhlat" . Se voitti useita palkintoja, kuten tuomariston erityispalkinnon Cannesissa. Elokuva julkaistiin mainitsematta ohjaajan nimeä krediiteissä Dogma 95 -periaatteiden mukaisesti. Dogma 95 on avantgardistinen suuntaus, jonka Vinterberg perusti yhdessä tanskalaiskollegojensa Lars von Trierin, Kristian Levringin ja Søren Kragh-Jacobsenin kanssa. Tämän jälkeen Vinterberg ohjasi elokuvat "The Third Lie" (2000), "It's All About Love" (2003), "Dear Wendy" (2004), "When Man Comes Home" (2007) ja "Submarino" (2010). Hänen viimeisin elokuvansa "Jahti" sai Media-ohjelmasta 100 000 euroa elokuvan hankekehittelyä ja jakelua varten. Myös siitä tuli menestys. Elokuvassa näytellyt Mads Mikkelsen sai parhaan näyttelijän palkinnon viime vuonna Cannesissa.

EU:n Prix Media -palkinto

Euroopan unionin Prix Media -palkinto myönnetään parhaalle elokuvahankkeelle, jolle on haettu rahoitusta Media-ohjelmasta vuonna 2013 ja josta odotetaan kassamenestystä. Kyseessä voi olla sepitteinen elokuva tai animaatio- tai dokumenttifilmi, mutta sen on oltava tarkoitettu elokuvalevitykseen. Kehittelykustannuksiin, joihin voidaan myöntää tukea Media-ohjelmasta, kuuluvat mm. käsikirjoituksen valmistelu, pääosanäyttelijöiden ja henkilökunnan hakeminen ja valinta sekä rahoitussuunnitelman, alkumarkkinoinnin ja pilottituotannon valmistelu. Voittajan valitsee riippumattomista asiantuntijoista sekä Euroopan komission ja Media-ohjelmaa hallinnoivan koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanoviraston edustajista koostuva paneeli.

Eurooppalainen teemapäivä Cannesissa

Cannesissa pidetään vuosittainen eurooppalainen teemapäivä 19. ja 20. toukokuuta. Media-ohjelmaan liittyvät tapahtuvat huipentuvat tähän teemapäivään, joka tarjoaa komissaari Vassilioulle mahdollisuuden tavata elokuva-alan ammattilaisia ja päättäjiä. Komissaari puhuu Ranskan kansallisen elokuvainstituutin (CNC, Centre National du Cinéma et de l’image animée) isännöimässä kulttuuripoikkeuksen periaatteen lujittamista koskevassa seminaarissa 20. toukokuuta klo 10.00, jonka jälkeen Euroopan komissio järjestää keskustelutilaisuuden elokuvista ja muista taidemuodoista (klo 10.30-12.00).

Luova Eurooppa — Media-ohjelman tulevaisuus

Vuonna 2014 alkaa Media-ohjelman uusi aikakausi osana Luova Eurooppa -ohjelmaa. Uudesta ohjelmasta myönnetään edelleen avustuksia, joilla tuetaan elokuvien hankekehittelyä, koulutusta ja jakelua. Lisäksi otetaan käyttöön uusi lainatakuurahasto, jonka tarkoituksena on helpottaa rahoituksen saamista kulttuurialalla ja luovalla alalla. Media-ohjelma auttaa elokuvantekijöitä saamaan kansainvälistä näkyvyyttä ja lisää Euroopan elokuvateollisuuden kilpailukykyä. Luova Eurooppa -ohjelman vuosien 2014–2020 talousarvion arvioidaan olevan noin 1,3 miljardia euroa, joka on lähes 9 prosenttia suurempi kuin Media- ja Kulttuuri-ohjelmien tämänhetkinen budjetti.

Lisätietoja

Euroopan komissio: MEDIA

Cannesin kansainväliset elokuvajuhlat

Androulla Vassilioun sivusto

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32-2) 295 92 58; Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32-2) 295 96 67

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

(+33-145) 231 414 / (+33-642) 821 533 / (+33-621) 044 579

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar