Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2013

O Δανός σκηνοθέτης Vinterberg κερδίζει το βραβείο MEDIA στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών

Ο διάσημος δανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Thomas Vinterberg κέρδισε το βραβείο MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013. Το βραβείο αυτό απονέμεται στo καλύτερo νέo σχέδιο ταινίας με προοπτικές μεγάλων εισπράξεων που είναι επιλέξιμο για υποστήριξη από το πρόγραμμα MEDIA της ΕΕ για τον κινηματογράφο. Το βραβείο θα απονείμει στον σκηνοθέτη η κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ των Καννών την Κυριακή, 19 Μαΐου — ημέρα γενεθλίων του σκηνοθέτη, που κλείνει τα 44. Ο Vinterberg θα μοιραστεί το βραβείο με τον άλλο σεναριογράφο Tobias Lindholm και τους παραγωγούς του Sisse Graum και Morten Kaufmann για το νέο τους σχέδιο ταινίας Κollektivet (Το κοινόβιο), που αφηγείται τη ζωή σε ένα κοινόβιο της Δανίας στη δεκαετία του ’70. Η ταινία, μια παραγωγή της δανικής εταιρείας Zentropa, θα γυριστεί το προσεχές έτος. Η τελετή απονομής, που είναι ανοικτή στα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιείται στο Palais des festivals (Café des Palmes) στις 11.30 π.μ.

«Η ανάπτυξη αποτελεί ζωτικό και έντονα δημιουργικό μέρος της κινηματογραφικής διαδικασίας. Είναι σπουδαίο να υπάρχει ένας θεσμός όπως το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει και υποστηρίζει την κινηματογραφική δημιουργία στο πιο ευαίσθητό της στάδιο», δήλωσε ο Vinterberg.

«Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και ταλαντούχους σκηνοθέτες της Ευρώπης που κερδίζει επάξια αυτό το βραβείο. Οι ταινίες του Thomas δεν είναι ποτέ συνηθισμένες: προκαλούν πάντοτε προβληματισμό, έχουν ωραία αφήγηση και καλές ερμηνείες. Ο Thomas δεν φοβάται να ρισκάρει και, μετά την παγκόσμια επιτυχία που σημείωσε το αριστούργημά του Jagten το 2012, όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη ταινία του. Είμαι επίσης ενθουσιασμένη για το γεγονός ότι η ταινία «Le passé» του Asghar Farhadi, που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο MEDIA της ΕΕ το 2012, επελέγη για επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ των Καννών», δήλωσε η Επίτροπος κ. Βασιλείου.

Ιστορικό

Ο Vinterberg, που είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το τμήμα «Un Certain Regard» στο φετινό φεστιβάλ, έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως γνωστός το 1998 για την ταινία του Festen (H γιορτή), που κέρδισε πλήθος διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού βραβείου της κριτικής επιτροπής στις Κάννες. Η ταινία κυκλοφόρησε χωρίς επίσημη αναφορά του ονόματος του σκηνοθέτη, σύμφωνα με τις αρχές του πρωτοποριακού κινήματος «Δόγμα 95», το οποίο ίδρυσαν ο Vinterberg και οι συνάδελφοί του κινηματογραφιστές Lars von Trier, Kristian Levring και Søren Kragh-Jacobsen. Η επιτυχία της ταινίας Festen του Vinterberg συνεχίστηκε με τις ταινίες The Third Lie (2000), It's All About Love (2003), Dear Wendy (2004), When a Man Comes Home (2007) και Submarino (2010). Η τελευταία του ταινία Jagten, η οποία έλαβε 100 000 ευρώ από το πρόγραμμα MEDIA για την ανάπτυξη και τη διανομή της, σημείωσε επίσης μεγάλη επιτυχία πέρυσι στις Κάννες, όταν ο Μads Mikkelsen απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.

Το βραβείο MEDIA της ΕΕ

Το βραβείο MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης απονέμεται στην καλύτερη ταινία με προοπτικές μεγάλων εισπράξεων που είναι επιλέξιμη για αναπτυξιακή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα MEDIA το 2013. Το έργο μπορεί να είναι μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια ή ντοκιμαντέρ, αλλά πρέπει να προορίζεται για προβολή στον κινηματογράφο. Στα έξοδα ανάπτυξης που είναι επιλέξιμα για υποστήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA περιλαμβάνονται η προετοιμασία του σεναρίου, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των πρωταγωνιστών και των τεχνικών, καθώς και η προετοιμασία του σχεδίου χρηματοδότησης, το αρχικό μάρκετινγκ και μια πιλοτική παραγωγή. Ο νικητής επιλέγεται από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών θεμάτων και Πολιτισμού ο οποίος διαχειρίζεται το πρόγραμμα MEDIA.

Ευρωπαϊκó ραντεβού στις Κάννες

Το ετήσιο «Ευρωπαϊκό Ραντεβού» στις Κάννες θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Μαΐου. Το Ραντεβού αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα MEDIA και δίνει την ευκαιρία στην Επίτροπο κ. Βασιλείου να συναντηθεί με επαγγελματίες και υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικών στον τομέα του κινηματογράφου. Η Επίτροπος θα μιλήσει για την ενίσχυση της πολιτιστικής εξαίρεσης σε ένα σεμινάριο το οποίο φιλοξενείται στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (CNC, Centre National du cinéma et de l’image animée) στις 20 Μαΐου και ώρα 10 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τον κινηματογράφο και άλλες μορφές τέχνης (10.30-12.00).

Δημιουργική Ευρώπη — το μέλλον του προγράμματος MEDIA.

Το 2014 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το MEDIA, ως μέρους του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Το νέο πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της κατάρτισης και της διανομής κινηματογραφικών ταινιών, ενώ θα ιδρυθεί ένα νέο ταμείο εγγύησης δανείων με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβαση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα στη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα MEDIA βοηθά τους κινηματογραφιστές να αποκτήσουν διεθνή έκθεση και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η «Δημιουργική Ευρώπη» αναμένεται να έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020, δηλαδή αύξηση σχεδόν κατά 9% σε σύγκριση με τα τρέχοντα προγράμματα MEDIA και Πολιτισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: MEDIA

Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών

Διαδικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθείστε την Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter: @VassiliouEU

Aρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Nτίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145 23 14 14 / +336 42 82 15 33 / +336 21 04 45 79

info@pierre-laporte.com· Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar