Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 13. maj 2013

Vinterberg får Media-prisen ved filmfestivalen i Cannes

Den anmelderroste Thomas Vinterberg vil få tildelt EU's Media-pris for 2013. Prisen gives til det bedste nye filmprojekt med salgspotentiale, der er berettiget til støtte fra EU's filmprogram Media. Vinterberg får overrakt prisen af Androulla Vassiliou, EU's kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, ved filmfestivalen i Cannes søndag den 19. maj – hvor instruktøren også fylder 44. Vinterberg deler prisen med medforfatteren Tobias Lindholm og producenterne Sisse Graum og Morten Kaufmann for deres nye filmprojekt Kollektivet, der handler om livet på et dansk kollektiv i 1970'erne. Filmen, der produceres af det danske produktionsselskab Zentropa, vil blive lavet næste år. Prisoverrækkelsen, som er åben for pressen, finder sted på Palais des festivals (Café des Palmes) kl. 11:30.

"Udvikling er en virkelig afgørende og enormt kreativ del i filmprocessen. Det er rigtig godt at have en institution som EU's Media-program, der anerkender og støtter filmproduktionen på det mest skrøbelige tidspunkt," sagde Thomas Vinterberg.

"Det er en fuldt ud velfortjent pris til en af Europas mest spændende og talentfulde instruktører. Thomas' film er aldrig almindelige: De er altid tankevækkende, smukt fortalt og smukt spillet. Han er ikke bange for at løbe en risiko, og efter at hans mesterværk Jagten fra 2012 blev en verdensomspændende succes, ser vi alle spændt frem til hans næste værk. "Det glæder mig også meget, at det filmprojekt, der fik den første Media-pris i 2012, Le Passé af Ashgar Farhadi, er udvalgt til den officielle konkurrence i Cannes i år," sagde Androulla Vassiliou.

Baggrund

Thomas Vinterberg, der er formand for juryen for konkurrencen "Un Certain Regard" ved dette års festival, blev verdenskendt for sin film Festen fra 1998, der fik tildelt adskillige priser, bl.a. juryens specialpris i Cannes. Filmen var uden instruktørkreditering i overensstemmelse med reglerne for den nyskabende "Dogme '95"-filmbevægelse, der blev startet af Vinterberg sammen med instruktørerne Lars von Trier, Kristian Levring og Søren Kragh-Jacobsen. Vinterberg fulgte op på den vellykkede Festen med The Third Lie (2000), It's All About Love (2003), Dear Wendy (2004), En mand kommer hjem (2007) og Submarino (2010). Hans seneste film, Jagten, der modtog 100 000 EUR fra Media til udvikling og distribution, var også en stor succes, som Mads Mikkelsen fik prisen for bedste mandlige skuespiller for i Cannes sidste år.

EU's Media-pris

EU's Media-pris tildeles det bedste projekt med salgspotentiale, der ansøger om støtte til udvikling fra Media-programmet i 2013. Værket kan være fiktion, en animationsfilm eller en dokumentar, men det skal være tiltænkt til biograflancering. De udviklingsomkostninger, der er berettiget til Media-støtte, omfatter udarbejdelse af manuskriptet, udvælgelse af hovedskuespillerne og filmholdet samt udarbejdelse af finansieringsplanen, indledende markedsføring og pilotproduktion. Vinderen vælges af et panel af uafhængige eksperter og repræsentanter fra Europa-Kommissionen og Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur, der står for Media-programmet.

Europæisk rendezvous i Cannes

Det årlige europæiske rendezvous i Cannes finder sted den 19.-20. maj. Det europæiske rendezvous er samlingspunkt for events med tilknytning til Media-programmet, og det giver kommissær Vassiliou mulighed for at møde filmfolk og beslutningstagere. Kommissæren vil holde tale på et seminar om at styrke den kulturelle undtagelse, som organiseres af det franske nationale filminstitut (CNC, centre national du cinéma et de l'image animée) den 20. maj kl. 10.00. Derefter afholdes en rundbordssamtale organiseret af Europa-Kommissionen om biograffilm og andre former for kunst (kl. 10.30-12.00).

Et Kreativt Europa – fremtiden for Media-programmet

I 2014 begynder en ny fase for Media som en del af programmet Et Kreativt Europa. Det nye program vil fortsat yde tilskud til filmudvikling, filmuddannelse og filmdistribution, samtidig med at der lanceres en ny lånegarantifond, der skal gøre det nemmere for de kulturelle og kreative sektorer at opnå finansiering. Media-programmet hjælper filmproducenter med at få international eksponering og gør den europæiske filmbranche mere konkurrencedygtig. Et Kreativt Europa har et anslået samlet budget på ca. 1,3 mia. EUR for 2014-2020, hvilket er en stigning på næsten 9 % sammenlignet med de nuværende Media- og kulturprogrammer.

Yderligere oplysninger

Europa-Kommissionen: Media

Den internationale filmfestival i Cannes

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Pierre Laporte/Laurent Jourdren

+33 145 23 14 14/+336 42 82 15 33/+336 21 04 45 79

info@pierre-laporte.com/info@pierre-laporte.com


Side Bar