Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 13 май 2013 г.

Датският режисьор Винтерберг получава наградата МЕДИА на филмовия фестивал в Кан

Известният датски филмов режисьор Томас Винтерберг е лауреатът на наградата МЕДИА на Европейския съюз за 2013 г. Наградата се връчва на най-добрия нов филмов проект с касов потенциал, изпълняващ условията за подпомагане по програма МЕДИА на ЕС за кино. Наградата ще бъде връчена на Винтерберг от Андрула Василиу, европейски комисар в областта на образованието, многоезичието и младежта, в неделя, 19 май — 44-ия рожден ден на режисьора — на филмовия фестивал в Кан. Винтерберг получава наградата заедно със съсценариста Тобиас Линдхолм и продуцентите Сисе Граум и Мортен Кауфман за техния нов проект Kollektivet (Комуната), в който се разказва за живота в датска комуна през 70-те години на миналия век. Снимките за филма, продуциран от датската компания Zentropa, ще започнат догодина. Церемонията по награждаването е достъпна за медиите и ще се проведе във Фестивалния дворец (Café des Palmes) от 11:30 ч.

„Разработването на даден проект е жизненоважна и много творческа част от филмовия процес. Прекрасно е, че съществуват институции като програмата МЕДИА на Европейския съюз, които признават и подпомагат най-деликатния етап от правенето на филми“, каза Винтерберг.

„Това е напълно заслужена награда за един от най-впечатляващите режисьорски таланти в Европа. Филмите на Томас са необикновени и винаги са красиво разказани и изиграни и провокират размисъл. Той не се бои да рискува и ние с нетърпение очакваме следващата му творба след световния успех на шедьовъра от 2012 г. „Ловът“ (Jagten). С вълнение отбелязвам също, че филмовият проект, който спечели първата награда МЕДИА през 2012 г. „Миналото“ (Le Passé) на Асгар Фархади, е избран за участие в основната конкурсна програма в Кан тази година“, заяви комисар Василиу.

Контекст

Винтерберг е председател на журито за селекцията „Особен поглед“ на тазгодишния фестивал. Той стана световно известен за пръв път през 1998 г. със своя филм „Празненство“ (Festen), който спечели множество награди, включително Специалната награда на журито в Кан. Филмът бе издаден без официално да назовава режисьора си в съответствие с принципите на авангардното филмово течение „Догма 95“, създадено от Винтерберг и неговите съратници Ларс фон Триер, Кристиан Левринг и Сьорен Крах-Якобсен. След успеха на „Празненство“ Винтерберг снима „Третата лъжа“ (2000 г.), „Всичко за любовта“ (2003 г.), „Скъпа Уенди“ (2004 г.), „Един мъж се връща у дома“ (2007 г.) и „Субмарино“ (2010 г.). Последният му филм, „Ловът“ (Jagten), който получи 100 000 евро от МЕДИА за разработване и дистрибуция, също бе голям успех — Мадс Микелсен спечели наградата за най-добър актьор в Кан миналата година.

Награда МЕДИА на ЕС

Наградата МЕДИА на Европейския съюз се присъжда на най-добрия проект с касов потенциал, кандидатстващ за средства за разработване по програма МЕДИА през 2013 г. Това може да е художествен, документален или анимационен филм, предвиден за разпространение по кината. Допустимите за финансиране по МЕДИА разходи за разработване включват подготовката на сценария, търсенето и избора на главните актьори и филмовия екип, подготовката на финансовия план, първоначалната реклама и пилотната продукция. Победителят се избира от панел от независими експерти и представители на Европейската комисия и Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура, която управлява програма МЕДИА.

Европейска среща в Кан

Годишната „Европейска среща“ в Кан ще се проведе на 19 и 20 май. Срещата е основната проява, свързана с програма МЕДИА, и възможност за комисар Василиу да се срещне с филмови специалисти и политици. Комисарят ще изнесе реч на семинар за културното изключение (позволяващо на страните от ЕС да ограничават вноса на културни продукти), организиран от френския Национален филмов институт (CNC, Centre national du cinéma et de l'image animée) в 10 часа сутринта на 20 май, след който ще се проведе кръгла маса на Европейската комисия за киното и другите видове изкуство (от 10:30 ч. до обяд).

Творческа Европа – бъдещето на програма МЕДИА

2014 година бележи началото на нова ера за МЕДИА като част от програмата „Творческа Европа“. Новата програма ще продължи да предоставя безвъзмездни средства за разработване на филми, обучения и разпространение, и ще създаде нов фонд за гарантиране на заеми, имащ за цел да улесни достъпа на културния и творческия сектор до финансиране. Програма МЕДИА помага на филмовите творци да получат международна известност и засилва конкурентоспособността на европейската филмова индустрия. Очаква се „Творческа Европа“ да има общ бюджет от около 1,3 милиарда евро за 2014-2020 г. — увеличение с близо 9 % спрямо текущите програми МЕДИА и „Култура“.

За повече информация

Европейска комисия: МЕДИА

Международен филмов фестивал в Кан

Уебсайт на Андрула Василиу

Андрула Василиу в Twitter: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren

+33 145 23 14 14 / +336 42 82 15 33 / +336 21 04 45 79

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.com


Side Bar