Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 14.

Éghajlat-politika: A Bizottság nyilvános párbeszédet kezd Dél- és Kelet-Európában

Connie Hedegaard európai éghajlatügyi biztos nyilvános eseménysorozatot szervez, hogy mozgósítsa az európai polgárokat az éghajlatváltozásról folyó vitában való részvételre, és arra buzdítson mindenkit, hogy magánéletében is kivegye a részét az erőfeszítésekből.

A következő két hónapban Hedegaard biztos több olyan beszélgetésen is részt vesz, ahol Dél- és Kelet-Európa öt országának polgáraival, vállalkozásaival és állami szerveivel azt vitatja meg, hogyan gyorsítható fel az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

A kezdeményezés Dél-Európában Portugáliára és Olaszországra, Kelet-Európában pedig Lengyelországra, Bulgáriára és Litvániára terjed ki. Mindegyik kiválasztott országot az jellemzi, hogy a lakosságot egyre jobban aggasztja az éghajlatváltozás, és a kibocsátások személyes erőfeszítések árán való csökkentésére ezekben az országokban több lehetőség kínálkozik, mint másutt Európában. Az Eurobarométer felmérések1 azt mutatják, hogy Lengyelország, Bulgária, Litvánia és Olaszország hatalmas lehetőségekkel rendelkezik az éghajlatváltozás elleni személyes fellépés terén.

Igen, személyes döntéseikkel mindannyian sokat tehetünk az éghajlatváltozással szembeni küzdelem sikere érdekében. Szeretném meghallgatni polgárainkat, és megvitatni velük, mit tehetünk mi magunk az éghajlatváltozás ellen. Ha helyi vagy energiacímkés termékeket vásárolunk, ha kerékpárra ülünk, vagy ha odafigyelünk a szükségtelen energiapazarlás elkerülésére, azzal sokat segítünk anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket kellene tennünk. Mi tart vissza bennünket attól, hogy kövessük a nyilvánvalóan jó ötleteket? Nagyon várom, hogy megismerjem polgáraink véleményét ezekről a kérdésekről” – mondta Connie Hedegaard.

A beszélgetések „A világ, ahogy szereted. A klímával, ahogy szereted” elnevezésű páneurópai tudatosságnövelő kampányba illeszkednek. A Bizottság által kezdeményezett kampány hátterében az a hatalmas, ma még kiaknázatlan potenciál áll, amely a polgárok magatartásának megváltoztatásával a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében mozgósítható. Egy, a Bizottság megbízásából végzett kutatás tanúsága szerint az EU 2020-ig 8–9%-kal, azaz a Lengyelország teljes 2010. évi szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő mennyiség felével csökkentheti kibocsátásait, ha minden európai polgár egészséges étrendre áll át, és változtat például közlekedési vagy fűtési szokásain.

Közösségi média és személyes beszélgetések

A beszélgetések modelljéül az a két vita szolgál, amely „Ön milyen világot szeretne?” címmel Londonban és Madridban zajlott le a kampány nyitányaként. Az Edward Davey brit miniszter és Colin Firth Oscar-díjas filmszínész részvételével tartott londoni, illetve az Arias Cañete spanyol környezetvédelmi, élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter és Sergio Peris Mencheta elismert filmszínész jelenlétével fémjelzett madridi rendezvényen több száz polgár és a civil társadalom, a felsőoktatás és az üzleti élet képviselői megpróbálták felvázolni egy tiszta, intelligens és versenyképes kis szén-dioxid-kibocsátású társadalom előremutató, közös jövőképét.

A tervezett öt beszélgetés témája változó, de mindegyikre jellemző, hogy a nyilvánosság, a politikusok és a magánszektor képviselőinek vitáját szórakoztató elemek: „fenntartható” ruhákból szervezett divatbemutató, kerékpártúra, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének sikertörténeteit bemutató fotókiállítások, előadóművészek műsorszámai fogják tarkítani. A kampány több mint 160 partnere közül sokan nyújtanak támogatást a rendezvénysorozat megszervezéséhez, és többen közülük közvetlenül is részt vesznek a lebonyolításban.

A nagyközönségnek minden egyes rendezvény előtt lehetősége lesz kifejezni véleményét az adott témáról, és internetes eszközök segítségével (Twitter, Facebook) eszmét cserélni Connie Hedegaard biztossal.

Időpontok:

Május 17., Varsó (Lengyelország): Ön milyen világot szeretne? – Lengyelország az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság útján

Május 22., Vilnius (Litvánia): Ön milyen világot szeretne? – Kevesebb hulladék, kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, alacsonyabb költségek

Május 28., Szófia (Bulgária): Ön milyen világot szeretne? – Alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság kialakítása Bulgáriában

Június 6., Lisszabon (Portugália): Ön milyen világot szeretne? – Úton az éghajlatbarát jövő felé

Június 7., Milánó (Olaszország): Ön milyen világot szeretne? – Hogyan tehetjük fogyasztásunkat fenntarthatóbbá?

A részletes programok és a pontos helyszínek hamarosan elolvashatók lesznek a http://world-you-like.europa.eu/en/events/ internetcímen.

A kezdeményezés háttere

Amióta 2012 októberében útjára indult, „A világ, ahogy szereted. A klímával, ahogy szereted” elnevezésű kampány 20 ezernél is több követőre talált a közösségi oldalakon, és több mint 160 hivatalos partner (köztük közigazgatási szervek, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és vállalkozások) támogatására tett szert. Célja, hogy népszerűsítse azokat a meglévő költséghatékony kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak az Európai Unió célkitűzéséhez, hogy 2050-re 80–95%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, és ösztönzést kapjanak az újfajta megoldások.

Részletesebb információk a kampány weboldalain és a közösségi médiában találhatók:

http://world-you-like.europa.eu/en/

https://www.facebook.com/EUClimateAction

https://twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar