Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 7.

Az uniós projektek résztvevőinek 80%-a szerint a kezdeményezések elősegítik a tanórai innovációt

Egy újonnan közzétett tanulmány szerint az innovatív óvó-, tanító- és tanárképzési módszerek, valamint a gyerekeknek szóló oktatási anyagok kifejlesztését megcélzó uniós finanszírozású kezdeményezésben részt vevő személyek több mint 80%-a úgy véli, hogy az adott projekt kedvező és tartós hatással volt rájuk. Ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy európai támogatás nélkül nem lehetett volna ugyanezeket az eredményeket elérni.

Az említett projekteket az Unió a Comenius programból finanszírozta. A Comenius az iskolai partnerségektől kezdve az óvó-, tanító- és tanárképzésen át az eTwinning iskolai hálózatig tevékenységek széles skáláját támogatja. Az egész életen át tartó tanulás programja (amelyet 2014 januárjától az Erasmus mindenkinek nevű kezdeményezés vált fel) részeként a Comenius új pedagógiai módszerek és segédanyagok kidolgozása céljából évente kb. 13 millió eurót juttat egyetemeknek, óvó-, tanító- és tanárképző intézeteknek, civil szervezeteknek és iskoláknak. Az innovatív tanítási módszerekhez sorolható pl. a drámapedagógia alkalmazása vagy az alapvető természeti jelenségek bevonása a kisgyerekek nevelésébe (lásd a „Háttér” rovatot).

Célunk, hogy hozzásegítsük az iskolákat ahhoz, hogy diákjaikat ellássák mindazzal a tudással, készséggel és magabiztossággal, amely képességeik teljes kibontakoztatásához szükséges” – nyilatkozta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos. Ennek az európai kezdeményezésnek az értékteremtő ereje abban áll, hogy különféle módszerekkel és szakértőkkel ismerteti meg a tanárokat és az iskolákat, aminek eredményeképpen innovatívabb pedagógiai megoldások születnek.”

A tanulmány szerint a legkedvezőbb hatás azokat érte, akik közvetlenül vettek részt a projektekben. Ezek a személyek arról számoltak be, hogy a tevékenységek révén kiszélesedett a látókörük, több bevált gyakorlatot és innovatív módszert ismertek meg, valamint javultak az informatikai, nyelvi és vezetői készségeik.

A legtöbb szervezet úgy vélte, különösen fontos hozadéka volt a projekteknek az, hogy új kapcsolatokat köthettek és új szinergiákat hozhattak létre az intézményen belül és az intézmények között egyaránt. A legtöbb válaszadó arról számolt be, hogy a projektek és a hálózatok oktatási rendszerre gyakorolt hatása noha alacsony, de létezik: akkor figyelhető meg például, amikor egy projekten vagy hálózaton belül kifejlesztett óvó-, tanító- vagy tanárképző modulokat és tartalmakat már létező tananyagokba integrálják.

Háttér

Az Európai Bizottság felkérésére az „Ellinogermaniki Agogi” nevű görög oktatási szervezet 2010 decembere és 2012 decembere között készítette el a Comenius központosított műveleteinek, azaz multilaterális projektjeinek és multilaterális hálózatainak hatásáról szóló tanulmányt. A dokumentumhoz szükséges kérdőívet 145 olyan személy töltötte ki, aki részt vett valamely Comenius-projektben vagy -hálózatban.

Projektpéldák

A DICE projekt azt volt hivatott megvizsgálni, milyen kedvező hatással jár a drámapedagógia a diákok fejlődésére. A kutatást a projektben részt vevő 12 országban (Magyarország, Cseh Köztársaság, Hollandia, Norvégia, Palesztina, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Egyesült Királyság) működő civil szervezetek és egyetemek végezték, színházi dolgozók, művészek, pszichológusok és szociológusok segítségével. Az EU két éven keresztül 282 ezer euróval járult hozzá a projekt finanszírozásához.

A Naturbild projektben részt vevő országok (Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária) egyetemei, valamint óvó- és tanítóképző intézetei olyan új pedagógiai stratégiát dolgoztak ki, amely segíti a gyerekeket az óvodai nevelésből az iskolai tanításba való átmenetben. A konzorcium például videofelvételeken rögzítette, ahogy kisgyerekek játszanak vagy tanórán vesznek részt, majd ezeket a felvételeket szakmai értekezleteken a tanítóképzésben hasznosította. Az EU két éven keresztül 298 ezer euróval finanszírozta a projektet.

A Comenius és az eTwinning program

A Comenius program a 27 uniós tagállam, valamint Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország iskolái, tanárai és oktatási szervezetei számára áll rendelkezésre. A program egyes részei a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság és Szerbia szervezetei előtt is nyitva állnak. Az új tanulmány által vizsgált projektekben és hálózatokban más országokban működő partnerek is részt vehetnek.

A 2005-ben létrehozott eTwinning európai iskolák egyre növekvő közösségét jelenti. 33 európai ország (a 27 uniós tagállam, Izland, Svájc, Norvégia, Törökország, Horvátország és a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság) 200 ezer tanára és több mint 100 ezer iskolája csatlakozott az eTwinning ingyenes és biztonságos online közösséghez, ahol tanító- és tanárképzési, valamint közös oktatási projekteket valósíthat meg. Az eTwinning portál 25 nyelven olvasható. A 2013 márciusában indított eTwinning Plus kezdeményezés részeként néhány örmény, azerbajdzsán, grúz, moldvai és ukrán iskola csatlakozott az eTwinning közösséghez.

Ki volt Comenius?

Az iskoláknak szóló uniós Comenius program a híres cseh íróról és tudósról, Johannes Amos Comenius-ról (1592–1670) kapta a nevét, aki Európa számos országában élt és dolgozott. Ő tekinthető az esélyegyenlőségen alapuló egyetemes oktatás atyjának.

További információk

A tanulmány teljes szövege [EN] és összefoglalója [DE, EN, FR]

További információk a Comenius multilaterális hálózatokról és projektekről (pl. finanszírozás szabályok, példák és projekteredmények)

Európai Bizottság: A Comenius program

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar