Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 6 mai 2013

Ziua europeană a siguranței rutiere, dedicată reducerii numărului de victime pietoni în zonele urbane

Ziua europeană a siguranței rutiere — 6 mai — este contribuția Comisiei la Săptămâna mondială a siguranței rutiere a Organizației Națiunilor Unite, care are ca temă în acest an „siguranța rutieră a pietonilor”. Astăzi, comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei și responsabil cu sectorul transporturilor, a deschis conferința Zilei europene a siguranței rutiere, urmată de demonstrații de siguranță rutieră pe drumurile publice și de o „scurtă-lungă plimbare” (long short walk) prin Bruxelles.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a declarat: „UE are un palmares uimitor la nivel mondial în materie de siguranță rutieră. Dar fiecare victimă este o victimă în plus. Pietonii și cicliștii se confruntă cu cele mai mari riscuri în zonele urbane. Iar aceste riscuri sunt susceptibile să crească în loc să scadă, având în vedere intensificarea traficului în orașele noastre în expansiune. De aceea abordăm acest aspect în mod proactiv cu ocazia Zilei europene a siguranței rutiere și a Săptămânii mondiale a siguranței rutiere organizate de ONU.”

Din cele 30 000 de victime înregistrate anual pe drumurile europene (28 000 în 2012), în medie, 21 % sunt pietoni, 7 % sunt cicliști și 18 % sunt conducători de motociclete și mopede. 70 % din cazurile de deces în rândul pietonilor se înregistrează în zonele urbane. Există motive de îngrijorare deoarece, în ultimii 10 ani, numărul de pietoni care și-au pierdut viața în accidente rutiere nu a scăzut în aceeași măsură ca numărul total de decese survenite în urma accidentelor rutiere. Aproape jumătate din toate decesele survenite în urma accidentelor rutiere în zonele urbane implică un pieton sau un ciclist.

Printre riscurile întâmpinate de pietoni și cicliști în zonele urbane se numără lipsa culoarelor separate, viteza mare a vehiculelor și comportamentul periculos al participanților la trafic. Responsabilitatea este partajată: pietonii, bicicliștii și conducătorii auto trebuie să contribuie cu toții la siguranța rutieră, adoptând un comportament responsabil și respectuos.

Comisia lucrează la elaborarea mai multor măsuri specifice legate de siguranța participanților la trafic vulnerabili și de siguranța rutieră în zonele urbane. Printre aceste măsuri se numără:

  1. Noile norme ale UE propuse pentru proiectarea cabinelor de camion, inclusiv îmbunătățirea câmpului de vizibilitate al conducătorului auto, o formă flexibilă și o zonă tampon în partea din față a cabinei, care vor contribui la salvarea vieții a 300 până la 500 de participanți la trafic vulnerabili în fiecare an, cum ar fi pietonii sau cicliștii (a se vedea IP/13/328)

  2. Viitorul pachet de dispoziții privind mobilitatea urbană ce va conține dispoziții privind planificarea sigură și sustenabilă a transportului urban (http://ec.europa.eu/transport/themes/urban/urban_mobility/index_en.htm)

  3. Inițiativa CIVITAS, în care orașele testează măsuri inovatoare de creștere a sustenabilității mobilității urbane, inclusiv prin îmbunătățirea siguranței participanților la trafic vulnerabili (www.civitas.eu)

  4. Lucrări privind dezvoltarea în continuare a tehnologiilor moderne și a sistemelor de siguranță instalate la bord, cum ar fi sistemele de detectare a pietonilor/frânare de urgență (http://ec.europa.eu/transport/themes/its/road/action_plan/its_and_vulnerable_road_users_en.htm)

  5. Noua inițiativă privind rănile grave cauzate de accidente rutiere (http://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/serious_injuries/index_en.htm)

  6. Acțiuni de sensibilizare de exemplu, prin intermediul Cartei siguranței rutiere (http://www.erscharter.eu/ro/node)

Mai multe informații despre siguranța pietonilor se află în broșura anuală Tabloul de bord al siguranței rutiere, care prezintă detalii privind statisticile siguranței rutiere pentru 2011: http://bookshop.europa.eu/ro/road-safety-2012-pbMIAB12001/

Programul Zilei europene a siguranței rutiere:

  1. 9:00–16:00: Conferința privind siguranța rutieră la centrul de conferințe Borschette <http://ec.europa.eu/transport/road_safety/events-archive/2013_05_06_ersd_ro.htm>

  2. 16:00–16:30: „Long short walk” (plimbare organizată de Federația internațională a automobilului - Fédération Internationale de l'Automobile (FIA): <http://www.makeroadssafe.org/longshortwalk/Pages/homepage.aspx>

  3. 14:00–20:00: Demonstrații de siguranță rutieră în parcul Cinquantenaire (organizate de Asociația europeană a furnizorilor de componente pentru autovehicule - European Association of Automotive Suppliers (CLEPA): <http://www.clepa.eu/events/clepa-safety-event-6-may-2013/>

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Procentajul de accidente mortale în care sunt implicați pietonii din totalul accidentelor rutiere în zonele urbane (2011)

(nu există date disponibile pentru Malta și Lituania)

Pentru mai multe statistici pe țări, a se vedea:

http://bookshop.europa.eu/ro/road-safety-2012-pbMIAB12001/


Side Bar