Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. május 6.

Európai közlekedésbiztonsági nap a halálos városi gyalogosbalesetek számának csökkentésére

A Bizottság ismét megrendezi az európai közlekedésbiztonsági napot (május 6.). Az eseménysorozat az ENSZ közlekedésbiztonsági világhetének programjába illeszkedik, melynek ez évi témája a gyalogosközlekedés biztonsága. A mai napon Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős alelnöke megnyitotta az európai közlekedésbiztonsági nap alkalmából rendezett konferenciát. A nap folyamán ezenkívül közlekedésbiztonsági témájú nyilvános bemutatókra, illetőleg Brüsszelben a ún. „Hosszú rövid sétára” („Long short walk”) kerül sor.

Siim Kallas alelnök a következőket nyilatkozta az eseményről: „Az EU közlekedésbiztonsági statisztikái világviszonylatban is kiválóak. Halálos balesetből azonban egy is túl sok. A városi területeken a gyalogosokat és a kerékpárosokat fenyegeti a legnagyobb veszély, és a növekvő városok egyre sűrűbbé váló közlekedésében ez a veszély csak növekedni fog. Ezért kell ezzel a kérdéssel az európai közlekedésbiztonsági napnak és az ENSZ közlekedésbiztonsági világhetének keretében kezdeményezőleg foglalkozni.”

A közúti beleseteknek évente áldozatul eső mintegy 30 000 (2012-ben 28 000) ember közül 21% gyalogos, 7% kerékpáros, továbbá 18% motoros és segédmotoros. A gyalogos áldozatok 70%-a városi utakon veszíti életét. Aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt évben a közúti balesetben életüket vesztők száma nem csökkent olyan mértékben, mint a halálos közúti balesetek száma általában. A városokban történő halálos kimenetelű közúti balesetek csaknem felében az áldozat gyalogos vagy kerékpáros.

A városokban közlekedő gyalogosok és kerékpárosok többek között a következők miatt vannak veszélyben: nincs mindenütt gyalogos-, illetve kerékpársáv, az autók túl gyorsan közlekednek, és az úthasználók felelőtlenül viselkednek. A közlekedésben részt vevők – a gyalogosok, a kerékpárosok és az autóvezetők – közösen felelnek a közlekedés biztonságáért, ezért fontos, hogy felelősséggel és egymást tiszteletben tartva közlekedjenek.

A Bizottság párhuzamosan több, célzottan a veszélyeztetett úthasználókkal és a városi közlekedésbiztonsággal foglalkozó intézkedésen dolgozik. Ezek közül néhány példa:

  1. a teherautók vezetőfülkéjének kialakítására vonatkozó új uniós szabályok (javaslat), amelyek kiterjednek a vezető látómezejének javítására, valamint a fülke előtti gyűrődő és eltérítő zónákra, és amelyek évente 300–500 veszélyeztetett úthasználó (gyalogos és kerékpáros) életét óvhatják meg (ld. IP/13/328)

  2. a biztonságos és fenntartható városi közlekedés tervezésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazó, készülő városi mobilitási intézkedéscsomag (http://ec.europa.eu/transport/themes/urban/urban_mobility/index_en.htm)

  3. a CIVITAS kezdeményezés, melynek keretében a városok a városi mobilitás fenntarthatóságát javító és a veszélyeztetett úthasználók védelmét jobban szolgáló innovatív megoldásokat próbálnak ki (www.civitas.eu)

  4. a járművekbe épített, modern technológiát alkalmazó biztonsági rendszerek, például gyalogosérzékelő és vészfékező rendszerek szélesebb körben való bevezetése (http://ec.europa.eu/transport/themes/its/road/action_plan/its_and_vulnerable_road_users_en.htm)

  5. a súlyos közúti sérülésekkel foglalkozó új kezdeményezés (http://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/serious_injuries/index_hu.htm)

  6. figyelemfelkeltő tevékenységek, például a Közúti Biztonsági Charta keretében (http://www.erscharter.eu/hu/node)

A gyalogosbiztonságról további adatok az évente megjelenő közlekedésbiztonsági tájékoztató füzetben olvashatók. A 2011. év részletes statisztikáit szintén az említett kiadvány tartalmazza: http://bookshop.europa.eu/hu/road-safety-2012-pbMIAB12001/

Az európai közlekedésbiztonsági nap programja:

  1. 9:00–16:00: Közlekedésbiztonsági konferencia a Borschette konferenciaközpontban <http://ec.europa.eu/transport/road_safety/events-archive/2013_05_06_ersd_hu.htm>

  2. 16:00–16:30: „Hosszú rövid séta” (a Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) szervezésében): <http://www.makeroadssafe.org/longshortwalk/Pages/homepage.aspx>

  3. 14:00–20:00: Közlekedésbiztonsági bemutatók a Parc du Cinquantenaire-ben (a Gépjárműipari Beszállítók Európai Szövetsége (CLEPA) szervezésében): <http://www.clepa.eu/events/clepa-safety-event-6-may-2013/>

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

A halálos gyalogosbalesetek %-os aránya a városi közúti baleseteken belül (2011)

(Málta és Litvánia esetében nem állnak rendelkezésre adatok)

További országstatisztikák:

http://bookshop.europa.eu/hu/road-safety-2012-pbMIAB12001/


Side Bar