Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 3 mai 2013

Dezbaterea privind viitorul Europei: vicepreședintele Reding organizează un dialog al cetățenilor la Bruxelles

Pe măsură ce dezbaterea cu privire la viitorul Europei și consecințele crizei economice ia amploare, Comisia Europeană se adresează cetățenilor din diferite orașe europene pentru a afla care sunt preocupările și speranțele lor pentru viitor. La data de 4 mai 2013, vicepreședintele Viviane Reding se va afla la Bruxelles pentru a găzdui, alături de Charles Picqué, ministrul-președinte al regiunii Bruxelles-Capitală, o dezbatere la care vor participa peste 300 de cetățeni.

„Știu că belgienii și, în general, europenii sunt îngrijorați în privința viitorului, a efectelor crizei și a siguranței locurilor lor de muncă. Pe parcursul dialogului cu cetățenii care va avea loc la Bruxelles, doresc să ascult aceste preocupări. Europa se bazează pe solidaritate, iar UE sprijină Belgia, la fel ca și pe ceilalți membri ai familiei europene, în aceste vremuri dificile”, a declarat vicepreședintele Reding, comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Este încurajator să văd că belgienii consideră că UE este cea mai în măsură să contracareze criza actuală. Aștept cu nerăbdare ca mâine să aud mai multe idei inedite din partea cetățenilor. Participați, puneți întrebări.”

Acest dialog cu cetățenii desfășurat la Bruxelles va fi elementul central al unei „zile a dialogului”, în care UE își va deschide porțile către cetățeni. Vicepreședintele Reding va lua cuvântul la inaugurarea centrului pentru vizitatori al Comisiei, care și-a schimbat amplasamentul, precum și pe parcursul „Zilei porților deschise” a UE (IP/13/386). În plus, Comisia va organiza în Bruxelles peste 10 alte evenimente, încurajând cetățenii să își împărtășească ideile asupra viitorului Europei.

Cetățenii din toată Belgia vor participa la dialogul de la Bruxelles, alături de membri ai Parlamentului European, lideri din mediul de afaceri belgian și personalități culturale belgiene. Dialogul va fi moderat de Hakima Darhmouch (RTL) și de Rob Heirbaut (VRT), va dura o oră și jumătate și va acoperi trei domenii tematice: criza economică, drepturile cetățenilor și viitorul Europei.

Dezbaterea va avea loc între orele14:30-16:00, la La Tentation, Rue de Laeken 28 1000 Bruxelles.

Dezbaterea poate fi urmărită în direct prin web stream. Cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin Twitter, utilizând hashtagul #EUDeb8.

În Belgia au avut deja loc două dezbateri privind viitorul Europei, una la Ghent, cu participarea comisarului european pentru comerț, Karel De Gucht, alta la Eupen (23 aprilie) cu participarea comisarului pentru politica regională, Johannes Hahn. Dezbaterile următoare vor avea loc la Anvers (8 mai), Namur (13 septembrie) și Liège (17 octombrie), cu participarea mai multor comisari, printre care și președintele Barroso.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei vor organiza dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii (reuniuni publice) desfășurate în întreaga Uniune Europeană.

Vicepreședintele Reding a susținut deja dezbateri la Cádiz (Spania), la Graz (Austria), la Berlin (Germania), la Dublin (Irlanda), la Coimbra (Portugalia) și la Salonic (Grecia). Multe alte dialoguri vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană în cursul anului 2013, în cadrul lor politicieni de la nivel european, național și local urmând să poarte dezbateri cu cetățeni din toate straturile sociale. Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei Uniunii: potrivit unui nou sondaj realizat de UE, în prezent 63 % din cetățeni se consideră „europeni”. În Belgia, această cifră este ușor mai mare, și anume 68 % (a se vedea anexa).

În întreaga UE, cetățenii își exercită zilnic drepturile, însă nu sunt întotdeauna conștienți că au aceste drepturi. De exemplu, în jur de șase din zece belgieni afirmă că nu sunt bine informați cu privire la drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?

Deoarece, în prezent, Europa se află la o răscruce de drumuri. Toată lumea vorbește despre viitorul Europei, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

În cursul Anului european al cetățenilor, în jurul datei de 8 mai 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia UE, care va face bilanțul celor 25 de măsuri prezentate în 2010 și va propune 12 noi măsuri concrete pentru a răspunde problemelor cu care cetățenii UE continuă să se confrunte. Chestiunile identificate în cadrul consultării publice online și în cursul dialogurilor vor fi preluate în acest raport și vor modela politica în materie de cetățenie a Comisiei.

Pentru informații suplimentare

Informații suplimentare privind dialogul de la Bruxelles:

http://ec.europa.eu/belgium/events/130405_debates_fr.htm

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm

Anul european al cetățenilor:

http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere - rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Pentru a participa la dezbatere pe Facebook: http://www.facebook.com/ECrepBE și pe Twitter: @EU4BE #EUdeb8

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANEXĂ

1. Belgienii spun că UE este cea mai în măsură să contracareze criza în mod eficace

2. Șapte din zece belgieni se simt cetățeni ai UE, dar numai patru din zece știu ce înseamnă acest lucru

3. Belgienii consideră că moneda euro este cel mai valoros rezultat al UE


Side Bar