Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 3 Μαΐου 2013

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: διάλογος της Αντιπροέδρου Viviane Reding με τους πολίτες στις Βρυξέλλες

Καθώς η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης γίνεται εντονότερη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλησιάζει τους πολίτες στις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για να τους ακούσει, να μάθει ποιες είναι οι ανησυχίες και οι ελπίδες τους για το μέλλον. Στις 4 Μαΐου 2013, η Αντιπρόεδρος Viviane Reding θα είναι στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με πάνω από 300 πολίτες, καθώς και με τον Charles Picqué, Πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης των Βρυξελλών .

«Γνωρίζω ότι οι Βέλγοι, και οι πολίτες της ΕΕ γενικότερα, ανησυχούν για το μέλλον, τις επιπτώσεις της κρίσης και την κατάσταση της απασχόλησής τους. Γι’ αυτές τις ανησυχίες θέλω να μάθω αύριο, με την ευκαιρία του διαλόγου των πολιτών στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη βασίζεται στην αλληλεγγύη και η ΕΕ στηρίζει το Βέλγιο, όπως και τα άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς,» δήλωσε η Αντιπρόεδρος Reding, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια. «Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Βέλγοι πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί καλύτερα από κάθε άλλο θεσμό να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση. Είμαι βέβαιη ότι αύριο θα ακούσω πολλές καινούργιες ιδέες από τους πολίτες. Περιμένω τη συμμετοχή σας, τα ερωτήματά σας.»

Αυτός ο διάλογος με τους πολίτες στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται στο επίκεντρο της «Ημέρας Διαλόγου» κατά την οποία η ΕΕ ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες. Η Αντιπρόεδρος Reding θα μιλήσει στα εγκαίνια του κέντρου επισκεπτών της Επιτροπής, που στεγάζεται σε νέο χώρο, και κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Open Doors Day» της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στο ευρύ κοινό (IP/13/386). Εξάλλου, η Επιτροπή διοργανώνει πάνω από 10 εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Πολίτες από όλο το Βέλγιο θα συμμετάσχουν στο διάλογο των Βρυξελλών, καθώς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευθυντικά στελέχη βελγικών επιχειρήσεων και προσωπικότητες από τον χώρο του πνεύματος και της τέχνης. Τον διάλογο θα διευθύνουν η Hakima Darhmouch (RTL) και ο Rob Heirbaut (VRT). Σε μιάμιση ώρα θα καλυφθούν τρεις θεματικοί τομείς: η οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ 14: 30-16: 00, στο κέντρο La Tentation, Rue de Laeken 28, 1000 Bruxelles.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του web stream. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν πολίτες από όλη την Ευρώπη, μέσω Twitter με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8.

Στο Βέλγιο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, στη Γάνδη με τον αρμόδιο για το εμπόριο Επίτροπο Karel de Gucht και στο Eupen (23 Απριλίου) με τον Επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής. Οι επόμενες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αμβέρσα (8 Μαΐου), στο Namur (13 Σεπτεμβρίου) και στη Λιέγη (17 Οκτωβρίου) με διάφορους Επιτρόπους, καθώς και με τον Πρόεδρο Barroso.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι των πολιτών;

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), ένα έτος αφιερωμένο στους πολίτες και για τα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέλη της Επιτροπής θα διεξάγουν συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον τους, στο πλαίσιο των Διαλόγων των Πολιτών (συναντήσεις σε δημαρχεία) σε όλη την ΕΕ.

Η Αντιπρόεδρος Reding έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις στο Κάδιθ (Ισπανία), στο Γκρατς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), στη Κοΐμπρα (Πορτογαλία) και στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα). Πολλοί ακόμη διάλογοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 — με τη συμμετοχή ευρωπαίων, εθνικών και τοπικών πολιτικών που θα συζητήσουν με πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακολουθείστε όλους τους διαλόγους από εδώ: http://ec.europa.eu/european-debate.

Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος μέσα στην εικοσαετία που ακολούθησε την καθιέρωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας: όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το 63 % των πολιτών αισθάνεται σήμερα ότι είναι «Ευρωπαίοι». Στο Βέλγιο, το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο φθάνοντας σε 68 % (βλ. παράρτημα).

Σε όλη την ΕΕ οι πολίτες κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενήμεροι γι’ αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, περίπου έξι στους δέκα Βέλγους δηλώνουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έχει κηρύξει το 2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, ένα έτος αφιερωμένο στους πολίτες και για τα δικαιώματά τους. Ο Διάλογος των Πολιτών βρίσκεται στο επίκεντρο του έτους αυτού.

Γιατί η Επιτροπή ανέλαβε τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Γιατί σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων — πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την πολιτική ένωση, τη δημιουργία Ομοσπονδίας Κρατών Εθνών ή των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Οι προσεχείς μήνες και τα προσεχή έτη θα έχουν αποφασιστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Οι αντιδράσεις των πολιτών στο πλαίσιο των διαλόγων αυτών θα συμβάλουν στον προσανατολισμό της Επιτροπής στα σχέδια που καταρτίζει για μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους κύριους στόχους αυτών των διαλόγων είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών, στις 8 Μαΐου 2013, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια δεύτερη έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία θα γίνει απολογισμός των 25 δράσεων που είχαν σχεδιαστεί το 2010 και θα περιγραφούν 12 νέες συγκεκριμένες δράσεις σε μια προσπάθεια επίλυσης και των υπόλοιπων προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης στο Διαδίκτυο, καθώς και κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα τροφοδοτήσουν την έκθεση αυτή και θα διαμορφώσουν την πολιτική της Επιτροπής σχετικά με την ιθαγένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο στις Βρυξέλλες:

http://ec.europa.eu/belgium/events/130405_debates_fr.htm

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/european-debate

Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών:

http://europa.eu/citizens-2013

Οι Ευρωπαίοι έχουν λόγο: αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Ιστοσελίδα της Αντιπροέδρου Viviane Reding, Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης:

http://ec.europa.eu/reding

Παρακολουθήστε την Αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Facebook: http://www.facebook.com/ECrepBE και στο twitter: @EU4BE #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANNEX

1. Belgians say EU is best able to take effective action against crisis

2. Seven out of ten Belgians feel like an EU citizen, but only four out of ten know what that means

3. Belgians see the Euro as the most positive result of the EU


Side Bar