Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 3. maja 2013

Evropska komisija pred dnevom Evrope: dan odprtih vrat in odprtje sodobnejšega središča za obiskovalce

9. maj je dan Evrope. Na ta dan želimo državljanom ponuditi več kot le proslavo. Zato Evropska komisija in druge institucije EU odpirajo vrata že v soboto, 4. maja 2013. Evropska komisija letos prvič sodeluje z bruseljsko prireditvijo „Iris Festival“, tako da bodo v nedeljo, 5. maja, ulice evropske prestolnice zaživele v koncertih in drugih zabavnih dogodkih. Poleg tega bosta 4. maja podpredsednica Komisije Viviane Reding in podpredsednik Komisije Maroš Šefčovič odprla novo, sodobnejše središče Evropske komisije za obiskovalce, ki bo odslej bliže sedežem institucij.

„Kako deluje? Kdo odloča? Kako dalje? Vse to se ljudje sprašujejo o Evropi. Pričakujemo vas z odgovori. Če vas je kdaj zamikalo pogledati za kulise dogajanja in izvedeti, kdo kroji evropske politike in kako to počne, se nam pridružite na dnevih odprtih vrat evropskih institucij ali pa se zglasite v novem, sodobnejšem središču Evropske komisije za obiskovalce. Prav tako vas vabimo na razprave z državljani, ki jih s kolegi komisarji prirejam v vseh državah EU,“ je dejala podpredsednica Evropske komisije in komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding. „Veselim se srečanja z množico ljudi, ki jih zanima Evropa – in z njo njihova lastna prihodnost.“

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je ob tej priložnosti dodal: „Dan Evrope je vselej odlična priložnost, da državljani izvedo več o tem, kaj delamo. Letos smo se jim z novim središčem za obiskovalce približali kot še nikoli. To središče je naše izložbeno okno. Namenjamo ga vsakomur, ki želi izvedeti kaj novega o podvigu evropskega združevanja.“

4. maj 2013

4. maja bo Evropska komisija odprla vrata. V stavbi Berlaymont, na sedežu Komisije, bodo državljani lahko stopili za kulise prizorišča, kjer 27 komisarjev opravlja vsakodnevno delo. Ob raznih dejavnostih in razstavah bodo imeli državljani priložnost izvedeti več o Evropski uniji in njenem vplivu na njihov vsakdanjik.

Na drugi strani ulice bosta ob 11.15 podpredsednica Viviane Reding in podpredsednik Maroš Šefčovič odprla sodobnejše središče za obiskovalce, ki bo nato od 14.00 odprto za javnost. Središče je imelo prej sedež na ulici Rue van Maerlant, zdaj pa je zasedlo prostore prav v osrčju evropske zakonodaje, v stavbi Charlemagne, na ulici Rue de la Loi št. 170 (zraven sedeža Komisije v stavbi Berlaymont). V sodobnejšem središču bodo obiskovalci lahko sedli za mizo, ob kateri se je sestajal kolegij komisarjev, lahko se bodo fotografirali s komisarji in ob interaktivnih, na dotik občutljivih zaslonih brskali po evropski zgodovini.

Istočasno bo predstavništvo Evropske komisije v Belgiji na več prizoriščih (kot npr. Cercle des voyageurs, Halles de Schaerbeek, kavarna C'est bon c'est belge in Brigittines) gostilo niz razprav z državljani o dejavnostih Evropske komisije.

Že od začetka letošnjega leta se podpredsednica Viviane Reding in njeni kolegi komisarji skupaj s politiki na državni in lokalni ravni po vsej Evropi udeležujejo razprav z državljani, jih poslušajo in jim odgovarjajo na vprašanja, te razprave pa se bodo odvijale vse do konca leta 2013. Podpredsednica Viviane Reding bo v Bruslju 4. maja z več kot 300 državljani razpravljala o njihovih pričakovanjih o prihodnosti Evrope. Za udeležbo se lahko prijavite na: www.eu4be.eu/

5. maj 2013

4. in 5. maja 2013 bo tudi regija glavnega mesta Bruselj praznovala dan Evrope, tema dogodka pa bo „Bruselj in Evropa“. 5. maja bo od 12.00 do 18.00 „Evropska vas“ pri bruseljski osrednji železniški postaji (na Carrefour de l'Europe) spet odprta za obiskovalce.

Ozadje

V dvajsetih letih od uvedbe državljanstva EU smo dosegli veliko. Nova javnomnenjska raziskava EU kaže, da se danes 63 % državljanov opredeljuje za „Evropejce“.

Državljani po vsej EU vsakodnevno uveljavljajo svoje pravice. Evropska zakonodaja Evropejcem nudi večjo zaščito pri čezmejnih nakupih, na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja jim je zagotovljeno zdravljenje v drugih državah članicah EU, na voljo pa jim je tudi cenejše gostovanje v mobilnih omrežjih. Vendar pa se državljani svojih pravic včasih ne zavedajo.

Evropska komisija je zato leto 2013 proglasila za evropsko leto državljanov (IP/13/2) ter ga posvetila državljanom in njihovim pravicam. Člani Evropske komisije se že od začetka letošnjega leta po vsej EU udeležujejo (občinskih) razprav z državljani in se z njimi pogovarjajo o tem, kakšna naj bo prihodnost EU, te razprave pa se bodo vrstile do konca leta.

Hkrati si Evropska komisija prizadeva odpraviti ovire, s katerimi se državljani soočajo. 8. maja bo Komisija objavila drugo poročilo o državljanstvu EU. V njem ocenjuje, kolikšen napredek je bil od leta 2010 dejansko dosežen na področju državljanskih pravic, in predstavlja 12 konkretnih ukrepov za odpravo preostalih težav, s katerimi se državljani EU še vedno soočajo na področjih od iskanja zaposlitve v drugi državi EU do boljšega pravnega varstva v drugi državi EU.

Več informacij:

Dan odprtih vrat

Popoln program Komisije:

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_en.htm

Program razprav z državljani v Bruslju:

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_en.htm

Program vseh institucij EU:

http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/index_sl.htm

Želite zastaviti vprašanje? Zastavite ga preko Twitterja z oznako #euopendoors.

Razprava z državljani

La Tentation/Centro Galego de Bruxelas; 28, Rue de Laeken; 1000 Bruxelles: čas razprave od 14.30 do 16.00 (prostor odprt od 13.45)

Vstop je prost, potrebna je prijava: http://www.eu4be.eu/

Ne utegnete? Pridružite se razpravi na Facebooku http://www.facebook.com/ECrepBE in na Twitterju @EU4BE #EUdeb8

Kontakta:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)


Side Bar