Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 3 mei 2013

Europese Commissie opent, voorafgaand aan de Dag van Europa, haar deuren en opent het nieuwe bezoekerscentrum

9 mei is de Dag van Europa. Ter gelegenheid van deze feestdag opent de Europese Commissie, evenals de andere EU-instellingen, al op zaterdag 4 mei voor de burgers haar deuren. Voor het eerst werkt de Europese Commissie samen met het Brusselse “Iris Festival”, dat de straten van de hoofdstad van Europa op zondag 5 mei zal doen bruisen met concerten en straatactiviteiten. Op 4 mei zullen vicevoorzitter Reding en vicevoorzitter Maroš Šefčovič ook het gemoderniseerde bezoekerscentrum van de Europese Commissie openen, dat nu dichter bij de hoofdzetel van de instellingen is.

Hoe functioneert Europa? Wie neemt er de beslissingen? Wat is de volgende stap? Allemaal vragen die mensen zich over Europa stellen. Nu is er de kans om daarop een antwoord te krijgen: wanneer u ooit een voorproefje wilde krijgen of een blik achter de schermen wilde werpen om te zien hoe en door wie Europees beleid wordt gemaakt, kom dan naar de open dagen van de Europese instellingen of loop binnen in het gemoderniseerde bezoekerscentrum van de Commissie. Ook kunt u meedoen aan de burgerdialogen die ik en mijn medecommissaris in elk EU-land organiseren", aldus vicevoorzitter Reding, belast met Justitie, grondrechten en burgerschap. "Ik verheug mij op het contact met een grote groep mensen die in Europa èn in hun eigen toekomst geïnteresseerd zijn.

Vicevoorzitter Maroš Šefčovič voegde daaraan toe: “De Dag van Europa is altijd een goed moment voor burgers om meer te weten te komen over wat wij doen. En dit jaar hebben wij het eenvoudiger gemaakt dan ooit, dankzij het nieuwe bezoekerscentrum. Iedereen die zich wil verdiepen in het grote avontuur van de Europese integratie, vindt hier de nodige informatie.

4 mei 2013

Op 4 mei 2013 zal de Europese Commissie haar deuren openen. Burgers kunnen achter de coulissen kijken van het Berlaymontgebouw – de hoofdzetel van de Commissie, waar de 27 commissarissen hun dagelijkse werkzaamheden verrichten. Een aantal activiteiten en tentoonstellingen biedt burgers de kans meer te leren over wat de Europese Unie nu eigenlijk inhoudt en hoe deze op hun dagelijks leven van invloed is.

Aan de overkant van de straat zullen vicevoorzitters Reding en Maroš Šefčovič het nieuwe bezoekerscentrum openen, dat vervolgens vanaf 14:00 uur voor het publiek toegankelijk is. Het centrum bevond zich voorheen in de Van Maerlantstraat en is nu verplaatst naar het Karel de Grote-gebouw aan de Wetstraat 170 (naast de Berlaymont-hoofdzetel), het centrum van het Europese wetgevingsproces. In het gemoderniseerde centrum zullen bezoekers aan de tafel kunnen zitten waaraan het college van commissarissen in het verleden vergaderde, met commissarissen op de foto kunnen gaan en door middel van interactieve aanraakschermen terug in de Europese geschiedenis kunnen reizen.

Tegelijkertijd zal de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België als gastheer optreden voor een reeks debatten met burgers op diverse locaties (zoals Le Cercle des voyageurs, de Hallen van Schaarbeek, het café C'est bon c'est belge, Les Brigittines) over het werk van de Europese Commissie.

Gedurende het hele jaar 2013 gaan vicevoorzitter Reding en haar medecommissarissen samen met nationale en lokale politici in debat met burgers in heel Europa; daarbij leggen zij hun oor te luisteren en beantwoorden zij vragen. Vicevoorzitter Viviane Reding zal op 4 mei met meer dan 300 burgers in Brussel debatteren over hun verwachtingen voor de toekomst van Europa. Hiervoor kunt u zich inschrijven: www.eu4be.eu/

5 mei 2013

Op 4 en 5 mei zal ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Dag van Europa vieren. Het thema is daarbij "Brussel en Europa". Op 5 mei zal tussen 12:00 en 18:00 uur het “Europees dorp" in de buurt van het Centraal Station van Brussel zijn deuren openen (Carrefour de l'Europe).

Achtergrond

Sinds twintig jaar geleden het EU-burgerschap werd ingevoerd, is veel bereikt: volgens een onlangs gepubliceerd EU-onderzoek voelt thans 63% van de burgers zich “Europeaan”.

In de hele EU oefenen burgers dagelijks hun rechten uit. Europeanen profiteren van een grotere bescherming bij grensoverschrijdende aankopen, een gegarandeerde behandeling in andere EU-lidstaten door de Europese ziekteverzekeringskaart en lagere roamingkosten; dit alles dankzij Europese wetgeving. Maar men is zich niet altijd van deze rechten bewust.

Daarom heeft de Europese Unie het Europees Jaar van de burger (IP/13/2) ingeluid, een jaar dat aan de burgers en hun rechten is gewijd. Het hele jaar door zullen leden van de Commissie met burgers debatteren over hun toekomstverwachtingen tijdens burgerdialogen. Hiertoe worden in de hele EU stadhuisbijeenkomsten georganiseerd.

Ondertussen werkt de Europese Commissie er ook aan om obstakels uit de weg te ruimen waar burgers last van ondervinden. Op 8 mei zal de Commissie haar tweede Verslag over het EU-burgerschap publiceren, dat de vooruitgang zal inventariseren die sinds 2010 is bereikt op het gebied van de rechten van burgers. Ook zal zij hierin 12 nieuwe, concrete maatregelen schetsen om de resterende problemen aan te pakken waarmee EU-burgers nog steeds te maken hebben, of het nu gaat om problemen bij het zoeken van een baan in een andere EU-land of om problemen met het verkrijgen van betere rechtsbescherming bij verblijf in een ander EU-Land.

Voor meer informatie

Opendeurdag

Volledig programma van de Commissie:

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_nl.htm

Programma van de debatten in Brussel:

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_nl.htm

Programma voor alle EU-instellingen:

http://europa.eu/opendeur

Vragen? Twitter met de hashtag #euopendoors

Burgerdialogen

La Tentation/Centro Galego de Bruxelas, Lakensestraat 28, 1000 Brussel. Het debat begint om 14:30 uur en duurt tot 16:00 uur (de deuren gaan om 13:45 uur open).

De toegang is gratis; wel dient u zich aan te melden: http://www.eu4be.eu/

Kunt u niet komen? Neem dan deel aan de discussie via Facebook: http://www.facebook.com/ECrepBE en op twitter @EU4BE #EUdeb8

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar