Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 3 Μαΐου 2013

Ενόψει της ημέρας της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και εγκαινιάζει το νέο κέντρο επισκεπτών

Η 9η Μαΐου είναι η ημέρα της Ευρώπης και για τους ευρωπαίους πολίτες θα πρέπει να είναι περισσότερο από μια απλή ημέρα εορτασμού. Έτσι, ήδη από το Σάββατο 4 Μαΐου, η Επιτροπή, μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με το φεστιβάλ Iris των Βρυξελλών, 'Iris Festival' λόγω του οποίου, την Κυριακή 5 Μαΐου, οι δρόμοι της πρωτεύουσας της Ευρώπης θα ζωντανέψουν με συναυλίες και υπαίθρια θεάματα. Στις 4 Μαΐου, κα Reding και ο κ. Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, θα εγκαινιάσουν επίσης το νέο κέντρο επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί και μεταφερθεί πιο κοντά στην έδρα των θεσμικών οργάνων.

«Πώς λειτουργεί; Ποιός αποφασίζει; Τι θα συμβεί στο μέλλον; Όλα αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες σχετικά με την Ευρώπη. Έχετε την ευκαιρία να λάβετε απαντήσεις: εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, να ρίξετε μια ματιά στα παρασκήνια ή να ανακαλύψετε πώς και από ποιον καταρτίζονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ελάτε μαζί μας τις ημέρες ελεύθερης εισόδου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ή περάστε από το νέο κέντρο επισκεπτών της Επιτροπής. Επίσης, μπορείτε να συμμετάσχετε σε έναν διάλογο με τους πολίτες που οργανώνω μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής σε κάθε χώρα της ΕΕ», δήλωσε η Αντιπρόεδρος κα Reding, αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια. «Η επιθυμία μου είναι να δω να μεγάλο αριθμό πολιτών να ενδιαφέρονται για την Ευρώπη — και το μέλλον τους

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Maroš Šefčovič προσέθεσε: «Η ημέρα της Ευρώπης είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για τους πολίτες να μάθουν περισσότερα για το έργο μας. Φέτος, όλα είναι ευκολότερα από ποτέ πριν, χάρη στο νέο Κέντρο Επισκεπτών. Το κέντρο αυτό είναι η βιτρίνα των δραστηριοτήτων μας για όλους όσους επιθυμούν να μάθουν για τη μεγάλη περιπέτεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»

4 Μαΐου 2013

Στις 4 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει τις πόρτες της. Οι πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφτούν το κτίριο Berlaymont – την έδρα της Επιτροπής στην οποία οι 27 Επίτροποι επιτελούν καθημερινά τις εργασίες τους. Προβλέπονται αρκετές δραστηριότητες και εκθέσεις που θα δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κατανοήσουν τον τρόπο που επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

Στις 11:15, στο απέναντι κτίριο, η Αντιπρόεδροι Reding και Maroš Šefčovič θα εγκαινιάσουν το νέο Κέντρο επισκεπτών, το οποίο θα ανοίξει στο κοινό από τις 14:00. Το κέντρο βρισκόταν προηγουμένως στην οδό Van Maerlant και τώρα έχει μεταφερθεί στο κτίριο Charlemagne, 170 rue de la Loi (δίπλα στο κτίριο Berlaymont, την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), στην καρδιά της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ. Στο νέο κέντρο, οι επισκέπτες θα μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι στο οποίο συνεδριάζουν συνήθως οι Επίτροποι, να λάβουν φωτογραφίες μαζί τους και να κάνουν ανασκόπηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσω διαδραστικών οθονών αφής.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο θα φιλοξενήσει μια σειρά συζητήσεων με πολίτες για το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διάφορα σημεία της πόλης (όπως στο Cercle des voyageurs, στις Les Halles de Schaerbeek, στο καφενείο C'est bon c'est belge, les Brigittines).

Καθ’όλη τη διάρκεια του 2013, η Αντιπρόεδρος Reding και άλλοι Επίτροποι της ΕΕ έχουν οργανώσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μαζί με πολιτικούς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μια σειρά διαλόγων με τους πολίτες (debates with citizens), με απώτερο στόχο να ακουσθούν οι απόψεις των πολιτών τους και να απαντηθούν τα ερωτήματά τους. Στις 4 Μαΐου, η κα Viviane Reding, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, θα συμμετάσχει σε συζήτηση στις Βρυξέλλες με περισσότερους από 300 πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να εγγραφείτε στον δικτυακό τόπο: www.eu4be.eu/

5 Μαΐου 2013

Στις 4 και 5 Μαΐου 2013, η περιοχή Βρυξελλών-Πρωτευούσης θα εορτάσει την ημέρα της Ευρώπης με θέμα «Βρυξέλλες και Ευρώπη». Στις 5 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 18:00, κοντά στον κεντρικό σταθμό των Βρυξελλών (Carrefour de l’Europe») θα ανοίξει τις πόρτες του το «Χωριό της Ευρώπης».

Ιστορικό

Πολλά έχουν επιτευχθεί κατά τα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ: μία έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι σήμερα το 63% των πολιτών αισθάνονται «Ευρωπαίοι».

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους κάθε ημέρα. Οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την αυξημένη προστασία στις διασυνοριακές αγορές, την εγγυημένη περίθαλψη στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω της ευρωπαϊκής κάρτας υγειονομικής περίθαλψης και από φθηνότερα τέλη περιαγωγής χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι πολίτες όμως δεν έχουν πάντοτε επίγνωση των δικαιωμάτων τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), αφιερωμένο στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. Καθόλη τη διάρκεια του έτους, τα μέλη της Επιτροπής θα συζητούν με πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον στο πλαίσιο των Διαλόγων με τους Πολίτες (συναντήσεις σε δημαρχεία) σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί επίσης να άρει τα εμπόδια στα οποία προσκρούουν οι πολίτες. Στις 8 Μαΐου, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τη δεύτερη έκθεση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία θα γίνεται απολογισμός όσων έχουν επιτευχθεί από το 2010 για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των πολιτών και θα σκιαγραφήσει 12 νέες συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση των εναπομενόντων προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ - από την αναζήτηση εργασίας έως την καλύτερη νομική προστασία σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ανοιχτές πόρτες: ημέρα υποδοχής του κοινού

Πλήρες πρόγραμμα της Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_en.htm

Πρόγραμμα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες:

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors/index_en.htm

Πρόγραμμα για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ:

http://europa.eu/opendoors

Ερωτήσεις; Χρησιμοποιείστε το Twitter hashtag #euopendoors

Διάλογος με τους πολίτες

Tentation/Centro Galego de Bruxelas - 28, Rue de Laeken - 1000 Bruxelles – η συζήτηση αρχίζει στις 14:30 και τελειώνει στις 16:00 (οι θύρες θα ανοίξουν στις 13:45).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, κατόπιν εγγραφής: http://www.eu4be.eu/

Δεν μπορείτε να παρευρεθείτε; Τότε μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση: στο Facebook http://www.facebook.com/ECrepBE και στο twitter @EU4BE #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar