Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 30.

Az EU 150 millió euróval támogatja az agykutatást – indul az „agykutatás európai hónapja” nevű kezdeményezés

Májusban startot vesz az „agykutatás európai hónapja” elnevezésű kezdeményezés. Ennek kapcsán az Európai Bizottság hozzávetőleg 150 millió euró összegű támogatást különített el 20 új nemzetközi agykutatási projekt céljára. Ezzel több mint 1,9 milliárd euróra nőtt az az összeg, amelyet az Európai Unió 2007 óta az agykutatás támogatására fordított. Az „agykutatás európai hónapja” (#brainmonth) keretében május folyamán Európa-szerte több mint 50 rendezvény fogja reflektorfénybe állítani az idegtudományok és a kognitív folyamatok terén, valamint a rokon területeken végzett európai kutatást és innovációt. A kezdeményezés a legújabb tudományos eredményekre hivatott felhívni a figyelmet, egyúttal azonban arra is irányul, hogy határozottabb fellépésre ösztönözze az érintetteket az agyi megbetegedések megelőzése és kezelése érdekében. További célja, hogy bemutassa, hogyan forradalmasíthatja az agy tanulmányozása a számítástechnikát. Az utóbbi időben az agykutatás jobban előtérbe került az Európai Unióban (a jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák kifejlesztésére irányuló kiemelt projekt, az Emberi Agy Projekt – lásd: IP/13/54 és MEMO/13/36) és az Amerikai Egyesült Államokban (AGY projekt) indított nagy ívű új kezdeményezéseknek köszönhetően.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Előreláthatólag sok európai polgár szenved majd élete valamelyik szakaszában agyi eredetű megbetegedésben. Kezelésükre már jelenleg is nagyon sokat – percenként 1,5 millió eurót – költünk, ami óriási terhet ró egészségügyi ellátórendszereinkre. Ez az összeg a lakosság elöregedésével párhuzamosan várhatóan tovább növekszik. Az agykutatás több millió beteg szenvedésén enyhíthet, és az őket ápoló emberek terhein is könnyíthet. Ha fellebbentjük a fátylat arról, hogyan működik az emberi agy, az teljesen új áruk és szolgáltatások előtt nyithatja meg az utat, korszakos változást előidézve a gazdasági fejlődésben.”

Élete folyamán hozzávetőleg 165 millió európai szenved valamilyen agyi eredetű megbetegedésben. A társadalom elöregedésével e betegségek kezelési költségei várhatóan meredeken meg fognak ugrani, mivel egyre többeket sújt az Alzheimer-kór, illetve más neurodegeneratív vagy életkorral összefüggő mentális rendellenesség. Ennélfogva egyre sürgetőbb feladatot jelent, hogy javítsuk az agyi megbetegedések megelőzését és kezelését. Az agy működésének megértése ahhoz is nagyon fontos, hogy az EU-országok gazdasága továbbra is vezető helyet töltsön be az információs technológiák és szolgáltatások kifejlesztése terén.

Az agykutatás európai hónapja keretében megrendezésre kerülő események felhívják majd a figyelmet arra, hogy rendkívüli mértékben fontos az európai társadalom és gazdaság számára az agykutatás és az egészségügyi ellátás, reflektorfénybe állítják az ezen a területen elért uniós eredményeket, előmozdítják a kutatás és a vonatkozó szakpolitika jövőbeli irányáról folyó párbeszédet, napirendre tűzik annak kérdését, hogyan lehet javítani a forráselosztást az egyes országokon belül és a különböző országok között, és segítenek ledönteni a mentális egészséggel kapcsolatos tabukat. Lásd még: MEMO/13/390.

Előzmények

Az Európai Bizottság 20 projektet választott ki abból a célból, hogy azokat uniós finanszírozásban részesítse. A kiválasztott projektek a remények szerint új tudományos felismeréseket és innovatív megoldásokat fognak eredményezni számos kiemelten fontos területen, így például az agyi traumák, a mentális rendellenességek, a fájdalom, az epilepszia, valamint a gyermek- és serdülőkori beilleszkedési rendellenességek területén. Noha a projekteket nem lehet megnevezni azelőtt. hogy a támogatási megállapodások megkötésére sor kerül, mindegyikükről elmondható, hogy a tervek szerint idén nyáron fognak indulni. Az ágazati szereplők és a kisebb üzleti partnerek három területen – a mentális rendellenességek, az epilepszia, valamint a gyermek- és serdülőkori beilleszkedési rendellenességek terén – vesznek majd részt kiemelten a projektmunkában annak érdekében, hogy lendületet kapjon az innováció, és gyakorlati megoldások szülessenek.

Az EU a 2007–2013-as időszakra szóló hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogram kezdete óta több mint 1,9 milliárd euró értékben biztosított uniós forrásokat az agykutatás finanszírozására. Ezekből a forrásokból 1268 projekt részesült támogatásban. A projektekben 1515 uniós és harmadik országbeli szakember vett, illetve vesz részt. Az agykutatás a 2013 utáni időszakra szóló következő uniós kutatási és innovációs keretprogram, a Horizont 2020 költségvetéséből is támogatáshoz juthat majd. Erre a keretprogram mindhárom pillérje – a „kiváló tudomány”, az „ipari vezető szerep” és a „társadalmi kihívások” prioritás – esetében lehetőség lesz. Kiemelt jelentőséggel bír az agykutatás szempontjából a keretprogramban rögzített „egészségügy, demográfiai változások és jólét” kezdeményezés, mely a betegségek diagnosztizálásának, megértésének és kezelésének javítására irányul.

Az agykutatás európai hónapja során több mint 50 esemény – konferenciák, műhelytalálkozók, értekezletek, nyári egyetemek és tanfolyamok – megrendezésére kerül sor Unió-szerte. Ezek közül hat az EU ír elnökségének szervezésében valósul meg. Az Európai Bizottság két nagyszabású konferenciát szervez a témában. Az egyiknek Brüsszel ad otthont május 14-én, a másikra pedig május 27–28-án kerül sor Dublinban, az ír elnökség és a Bizottság közös szervezésében.

A rendezvénysorozat eseményeiről és a részt vevő országokról itt lehet részletesen tájékozódni:

http://ec.europa.eu/research/conferences/2013/brain-month/index_en.cfm

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar