Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 30.

Az EU Szolidaritási Alapja: a Bizottság 14,6 millió eurós támogatást javasol az áradások sújtotta Szlovénia, Horvátország és Ausztria számára

Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos ma bejelentette, hogy a Szlovéniában 2012 októberében és novemberében bekövetkezett súlyos áradásokat követően az EU 14,6 millió eurós támogatást nyújt a Szolidaritási Alapból. Az áradások közvetlen következményeként a szomszédos Ausztria és Horvátország is kisebb károkat szenvedett, és a katasztrófát követő szükségintézkedéseik költségeinek fedezése érdekében ez a két ország is részesül a támogatásból.

A Szolidaritási Alapért is felelős Hahn biztos kijelentette: „Mai javaslatunk a Szlovéniával, valamint Horvátország és Ausztria érintett területeivel vállalt uniós szolidaritás kifejezése. A javasolt támogatás segít abban, hogy ellensúlyozzuk azt a pénzügyi terhet, amely ezeknél az országoknál az infrastruktúra helyreállítása és a szükségintézkedések végrehajtása során felmerült, továbbá támogatást nyújt az érintett térségek talpra állásához. A Bizottság költségvetés-módosítást terjeszt elő annak érdekében, hogy a Tanács és a Parlament forrásokat bocsáthasson rendelkezésre a szlovén gazdaságot és a szomszédos országokat ért kedvezőtlen hatások csökkentése érdekében.”

A 2012. őszi heves esőzések miatt Észak-Szlovénia nagy részén, valamint Horvátország területén folyók léptek ki medrükből és nagy területek kerültek víz alá. Ausztriában különösen a Lavant folyó mellett fekvő Lavamünd települést érintette súlyosan a katasztrófa. A Bizottság elemzése során megállapította, hogy az áradások kiváltó oka mind a három országban ugyanazon időjárási körülmény volt, ezért a Szolidaritási Alap nemcsak a szlovéniai jelentős katasztrófára vonatkozóan vehető igénybe, hanem kivételesen az érintett szomszédos országok tekintetében is.

A Szolidaritási Alap szabályainak megfelelően a Bizottság összesen 14,6 millió euró támogatást javasol a három ország javára, amely összegből Szlovénia 14,08 millió eurót, Horvátország 286 587 eurót, Ausztria pedig 240 000 eurót kap.

Előzmények

Szlovéniában súlyos károkat okozó heves esőzések kezdődtek 2012. október 27-én, amelyeket további esőzések és viharos időjárás követett, jelentős áradásokat okozva november 4–5-én. A tagállami hatóságok a teljes kárt hozzávetőleg 360 millió euróra becsülik. Ez az összeg meghaladja a szlovén bruttó nemzeti jövedelem 1%-át, és jóval a Szolidaritási Alap Szlovéniára vonatkozó 214 millió eurós (a bruttó nemzeti jövedelem 0,6%-ának megfelelő) normál küszöbértéke felett van. Horvátország 11,5 millió euró, Ausztria pedig 9,6 millió euró összegben jelentett károkat.

Az Unió által nyújtott támogatás révén fedezni lehet az út-, ivóvíz-, szennyvíz- és energiainfrastruktúrákkal, az átmeneti szállásokkal és mentőszolgálatokkal, valamint a katasztrófa sújtotta területek megtisztításával kapcsolatban a három érintett ország tagállami hatóságai által hozott sürgős intézkedések költségeit. A támogatást a magántulajdonban keletkezett károk kompenzálására nem lehet felhasználni.

A Szolidaritási Alapot a 2002 nyarán Közép-Európát sújtó áradásokat követően hozták létre. Az alap évente legfeljebb egy milliárd eurós pénzügyi támogatást nyújt a jelentős természeti katasztrófa által sújtott tagállamok és csatlakozó országok számára.

További információk:

MEMO/10/59

Kapcsolattartók:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65), Mobile: 0032 460 76 65 65

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10), Mobile: 0032 460 76 65 65


Side Bar