Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 30. travnja 2013.

Fond solidarnosti EU-a: Komisija predlaže iznos od 14,6 milijuna eura za pomoć Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji nakon katastrofe izazvane poplavama

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn danas je najavio da će se iz Fonda solidarnosti EU-a dodijeliti paket pomoći od više od 14,6 milijuna eura kao odgovor na ozbiljne poplave koje su u listopadu i studenome 2012. pogodile Sloveniju. I susjedne zemlje, Austrija i Hrvatska, pretrpjele su manju štetu koja je bila izravna posljedica poplava te će im se dodijeliti dio sredstava za financiranje hitnih mjera nakon katastrofe.

Povjerenik Hahn, koji je nadležan i za Fond solidarnosti EU-a, izjavio je: Današnji prijedlog izraz je solidarnosti Unije sa Slovenijom te s pogođenim dijelovima Hrvatske i Austrije. Predloženim iznosom potpore žele se nadoknaditi sredstva koja su te zemlje morale izdvojiti za ponovnu uspostavu infrastrukture i poduzimanje hitnih mjera. Tim će se regijama tako pomoći da ponovno stanu na noge. Komisija predlaže izmjenu proračuna kako bi Vijeće i Parlament mogli osigurati sredstva za smanjenje negativnog učinka na slovensko gospodarstvo i susjedne zemlje.

Zbog obilnih padalina u jesen 2012. rijeke na tom području izlile su se iz korita i poplavile šire područje sjeverne Slovenije te dijelove državnog područja Hrvatske. U Austriji je posebice bilo pogođeno mjesto Lavamünd na rijeci Lavant. Analizama Komisije utvrđeno je da su poplave u sve tri zemlje posljedica iste vremenske nepogode. Tako se sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a mogu mobilizirati ne samo za veliku katastrofu u Sloveniji već iznimno i za pogođene susjedne zemlje.

U skladu s pravilima Fonda solidarnosti Komisija predlaže da se trima zemljama odobri potpora od ukupno 14,6 milijuna eura, od čega je 14,08 milijuna eura namijenjeno Sloveniji, 286 587 eura Hrvatskoj i 240 000 eura Austriji.

Pozadina

Prvi val intenzivnih oborina koje su izazvale ozbiljnu štetu Sloveniju je pogodio 27. listopada 2012., a 4. i 5. studenoga uslijedio je drugi val obilnih kiša i olujnog nevremena koji je doveo do jakih poplava. Nacionalne vlasti procijenile su da je ukupni iznos štete gotovo 360 milijuna eura što predstavlja više od 1 % BND-a, a što je znatno iznad uobičajenog praga Fonda solidarnosti EU-a koji za Sloveniju iznosi 214 milijuna eura, to jest 0,6 % bruto nacionalnog dohotka. Hrvatska i Austrija prijavile su štetu od 11,5 milijuna eura odnosno 9,6 milijuna eura.

Ovim će se sredstvima EU-a pomoći financiranje troškova hitnih mjera koje su nacionalne vlasti poduzele u svakoj od tri pogođene zemlje: ponovna izgradnja cesta i infrastruktura za vodoopskrbu, zbrinjavanje otpada i električnu energiju, osiguravanje privremenog smještaja i službi za spašavanje te čišćenje područja pogođenih katastrofom. Sredstva se ne smiju koristiti za naknadu štete nastale na privatnom vlasništvu.

Fond solidarnosti EU-a uspostavljen je nakon poplava koje su u ljeto 2002. pogodile srednju Europu. Njime se državama članicama i zemljama pristupnicama pogođenima prirodnim katastrofama velikih razmjera odobrava financijska pomoć od najviše milijardu eura godišnje.

Više informacija

MEMO/10/59

Contacts :

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65), Mobile: 0032 460 76 65 65

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10), Mobile: 0032 460 76 65 65


Side Bar