Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες/ Βαρκελώνη, 29 Απριλίου 2013

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ βραβείο Mies van der Rohe απονεμήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο και Κέντρο Συναυλιών Harpa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe ανακοίνωσαν σήμερα ότι το Συνεδριακό Κέντρο και Κέντρο Συναυλιών Harpa, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, απέσπασε το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης / βραβείο Mies van der Rohe. Βασισμένο στα σχέδια των αρχιτεκτονικών γραφείων Henning Larsen Architects, Batteríið Architects και του Studio Olafur Eliasson, το κτίριο συνέβαλε στη μεταμόρφωση και αναζωογόνηση του λιμανιού του Ρέικιαβικ, συνδέοντας την πόλη με την περιοχή του λιμανιού. Η ειδική μνεία για πρωτοεμφανιζόμενο αρχιτέκτονα (Emerging Architect Special Mention) απονεμήθηκε στους María Langarita και Víctor Navarro για το κτίριο Nave de Música Matadero (Red Bull Music Academy) στη Μαδρίτη, στην Ισπανία. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο κτίριο Mies van der Rohe Pavilion, στη Βαρκελώνη, και θα συμπέσει με την 25η επέτειο του βραβείου.

«Η αρχιτεκτονική αποτελεί έναν από τους πλέον ορατούς τρόπους έκφρασης του σύγχρονου πολιτισμού μας. Συγχαίρω θερμά τους φετινούς νικητές - καθώς και όλους όσοι συμπεριλήφθηκαν στον τελικό πίνακα επιλογής. Τα κτίρια που δημιούργησαν δεν είναι μόνο υψίστης αισθητικής και τεχνικής ποιότητας, αλλά κινητοποιούν τον συναισθηματικό μας κόσμο και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Mies van der Rohe για την εξαιρετική συνεργασία του στην προσπάθεια διεθνούς προβολής της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία κ. Ανδρούλλα Βασιλείου.

Πηγή έμπνευσης για τον κρυστάλλινο σκελετό του Harpa ήταν τα ισλανδικά τοπία και παραδόσεις. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του αιχμαλωτίζει και αντανακλά το φως της πόλης, του ωκεανού και του ουρανού με συγκλονιστικό τρόπο. Ο Peer Teglgaard Jeppesen, μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Henning Larsen Architects, δήλωσε: «Εξ ονόματος της ομάδας μας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe για τη βράβευση αυτή, η οποία μας τιμά ιδιαίτερα. Το Harpa είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων, που με πολύ μόχθο, απόλυτη αφοσίωση και ισχυρή θέληση επέτυχαν να το αναδείξουν σε σύμβολο του ανανεωμένου δυναμισμού της Ισλανδίας

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Wiel Arets δήλωσε: «Η εμβληματική και διαφανής κατασκευή από πορώδη υαλότουβλα του Harpa δημιουργεί ένα αέναο πολύχρωμο παιχνίδι με το φως, διευκολύνοντας τον διάλογο μεταξύ της πόλης και της εσωτερικής ζωής του κτιρίου. Δίνοντας ταυτότητα σε μια κοινωνία που για πολύ καιρό ήταν γνωστή μέσα από τους θρύλους της, χάρη στη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου Henning Larsen και του καλλιτέχνη Olafur Eliasson, το έργο αυτό στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον κόσμο και στον ισλανδικό λαό, εκπληρώνοντας ένα πολυπόθητο όνειρο.»

Tο κτίριο Nave de Música Matadero (Red Bull Music Academy), που απέσπασε την ειδική μνεία για πρωτοεμφανιζόμενο αρχιτέκτονα, αναγέρθηκε μέσα σε δυο μόνο μήνες για να φιλοξενήσει ένα φεστιβάλ μουσικής σε ένα συγκρότημα αποθηκών των αρχών του 20ού αιώνα στη Μαδρίτη. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις τεχνικές απαιτήσεις της εκδήλωσης και παράλληλα προέβαλε και διευκόλυνε τις καλλιτεχνικές συναντήσεις μεταξύ των μουσικών.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Mies van der Rohe κ. Antoni Vives, δήλωσε: «Ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη της Βαρκελώνης και το ΄Ιδρυμα Mies van der Rohe να απονέμει το βραβείο αυτό μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 25 τελευταία χρόνια: ένα τέταρτο του αιώνα με τα καλύτερα δείγματα ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές της 13ης έκδοσης και θα ήθελα επίσης να παροτρύνω τους αρχιτέκτονες να εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην μεταμόρφωση των πόλεων.

Γενικό πλαίσιο

Τα έργα που βραβεύθηκαν επιλέχθηκαν μεταξύ των 335 έργων που υπέβαλαν 37 ευρωπαϊκές χώρες. Στον τελικό πίνακα επιλογής για το κύριο βραβείο συμπεριλήφθηκαν πέντε έργα. Τα υπόλοιπα υποψήφια έργα ήταν: Market Hall (Γάνδη, Βέλγιο, από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Robbrecht en Daem architecten, Marie-José Van Hee architecten)· Superkilen (Κοπενχάγη, Δανία από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1, Superflex)· Οίκος Ευγηρίας (Alcácer do Sal, Πορτογαλία, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Aires Mateus Arquitectos) και Metropol Parasol (Σεβίλλη, Ισπανία από τον J. Mayer H).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τα υποψήφια έργα για το βραβείο 2013 είναι: Wiel Arets, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής/Wiel Arets Architects, Μάαστριχ και Πρύτανης του College of Architecture, Ιnstitute of Technology (IIT), Σικάγο· Pedro Gadanho, συντηρητής του τμήματος σύγχρονης αρχιτεκτονικής του MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), Νέα Υόρκη· Antón García-Abril, Ensamble Studio· Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architekten, Βερολίνο· Kent Martinussen, πρόεδρος/γενικός διευθυντής του DanskeArkitekter Center (DAC) Κοπεγχάγη· Frédéric Migaryou, διευθυντής του τμήματος αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού του Κέντρου Πομπιντού, Παρίσι· Ewa Porębska, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Architektura-murator, Βαρσοβία· και Giovanna Carnevali, γραμματέας της κριτικής επιτροπής/διευθύντρια του Ιδρύματος Mies van der Rohe, Βαρκελώνη.

Η αρχιτεκτονική βρίσκεται στον πυρήνα των δυναμικών πολιτιστικών και δημιουργικών κλάδων της Ευρώπης. Περισσότερα από 500.000 άτομα απασχολούνται απευθείας στον κλάδο αυτό, ενώ περισσότερα από 12 εκατομμύρια απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα. Οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί κλάδοι συμβάλλουν από κοινού με 4,5% στο ΑΕγχΠ της ΕΕ.

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - βραβείο Mies van der Rohe προβάλλει την καθοριστική συμβολή των ευρωπαίων αρχιτεκτόνων στη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών στο πλαίσιο της σύγχρονης αστικής ανάπτυξης. Το βραβείο απονέμεται από το 1987 και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ και από το Ίδρυμα Mies van der Rohe. Απονέμεται ανά διετία για έργα που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο νικητής λαμβάνει χρηματικό βραβείο ύψους 60.000 ευρώ. Οι προτάσεις για τα υποψήφια έργα γίνονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, από τους συλλόγους αρχιτεκτόνων που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, από εθνικούς συλλόγους αρχιτεκτόνων και από τη συμβουλευτική επιτροπή του βραβείου.

Το βραβείο οφείλει το όνομα του στον Ludwig Mies van der Rohe, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους σύγχρονους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. Μεταξύ των πιο ονομαστών έργων του συγκαταλέγονται το περίπτερο της Γερμανίας στην έκθεση της Βαρκελώνης το 1929, η έπαυλη Τούγκενχατ στο Μπρνο (Τσεχική Δημοκρατία), το κτίριο Seagram στη Νέα Υόρκη και η Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο.

Ο πλήρης κατάλογος των 335 έργων μπορεί να μεταφορτωθεί κάνοντας ένα κλικ στις παρακάτω χώρες:

Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τουρκία, Τσεχική Δημοκρατία, και Φινλανδία. Δημοκρατία, και Φινλανδία.

Μεταξύ των προηγούμενων νικητών περιλαμβάνονται:

Neues Museum, Βερολίνο (Γερμανία), αρχιτεκτονικό γραφείο David Chipperfiel/David Chipperfield, σε συνεργασία με τον Julian Harrap

Norwegian National Opera & Ballet, Όσλο (Νορβηγία), αρχιτεκτονικό γραφείο SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

MUSAC, León, Ισπανία, αρχιτεκτονικό γραφείο Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón / Mansilla + Tuñón Arquitectos

Πρεσβεία των Κάτω Χωρών στο Βερολίνο, Γερμανία, αρχιτεκτονικό γραφείο OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Kursaal Centre, San Sebastián (Ισπανία), Rafael Moneo

Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και τερματικός σταθμός, Bόρειο Hoenheim, Στρασβούργο (Γαλλία), αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid/ Zaha Hadid Architects

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Bregenz, Αυστρία, Peter Zumthor

Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι (Γαλλία), Dominique Perrault

Διεθνής σιδηροδρομικός σταθμός Waterloo, Η.Β., αρχιτεκτονικό γραφείο Nicholas Grimshaw / Nicholas Grimshaw & Partners

Municipal Sports Stadium, Badalona (Βαρκελώνη), Ισπανία, αρχιτεκτονικό γραφείο Esteve Bonell, Francesc Rius

Αεροδρόμιο Stansted, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), αρχιτεκτονικό γραφείο Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde (Πορτογαλία), Álvaro Siza Vieira

Για περισσότερες πληροφορίες

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Twitter: @VassiliouEU

@EUMiesAward

Facebook:EU Prize for contemporary architecture/ Mies van der Rohe award

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58);

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar