Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 24 aprilie 2013

Declarația Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton, referitoare la decizia guvernului elvețian de a aplica restricții cantitative în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor UE în Elveția

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei, a făcut astăzi următoarea declarație:

Regret decizia guvernului elvețian de a menține limitările cantitative adoptate anul trecut în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor UE care sunt resortisanți ai opt state membre și de a extinde acest tip de restricții la resortisanții celorlalte state membre.

Acordul permite, anul acesta pentru ultima oară, invocarea acestei clauze în cazul cetățenilor a 25 de state membre*, cu condiția ca numărul de permise de ședere eliberate în ultimii ani pentru resortisanții respectivelor 25 de state membre, considerate în ansamblu, să fi atins pragul stabilit. Măsurile adoptate astăzi de guvernul elvețian sunt contrare Acordului privind libera circulație a persoanelor, întrucât introduc o diferențiere între grupuri de state membre.

UE acordă o importanță deosebită liberei circulații a persoanelor în contextul general al relațiilor sale cu Elveția. Aceste măsuri fac abstracție de beneficiile enorme pe care libera circulație a persoanelor le aduce atât cetățenilor elvețieni, cât și cetățenilor UE. Regret decizia guvernului elvețian de a se abate de la abordarea din 2008 și 2009, când clauza de salvgardare nu a fost invocată, în ciuda faptului că acordul oferea această posibilitate.

*Cu excepția Bulgariei și a României, care sunt încă în perioada de tranziție.

Persoane de contact:

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Eamonn Prendergast (+32 2 299 88 51)


Side Bar