Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 24.

Catherine Ashton uniós főképviselő nyilatkozata a svájci kormány döntéséről, miszerint Svájc területén mennyiségi korlátozásokat alkalmaznak az uniós polgárok szabad mozgására

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnöke, a mai napon a következő nyilatkozatot tette:

Sajnálom, hogy a svájci kormány úgy döntött, fenntartja a nyolc uniós tagállam polgárainak szabad mozgására vonatkozó, tavaly bevezetett mennyiségi korlátozásokat, és ezeket további tagállamok polgáraira is kiterjeszti.

A megállapodás szerint legkésőbb az idei év végéig lehet a 25 tagállam* állampolgárai esetében erre a záradékra hivatkozni, feltéve, hogy az érintett 25 tagállam állampolgárai számára az elmúlt évek során kiadott tartózkodási engedélyek összesített száma elérte a küszöbértéket. A svájci kormány által ma elfogadott intézkedések ellentétben állnak a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodással, mivel különbséget tesznek a tagállamok egyes csoportjai között.

Az Európai Unió Svájccal fennálló kapcsolatai általános összefüggésében kiemelt jelentőséget tulajdonít a személyek szabad mozgásának. A mostani intézkedések figyelmen kívül hagyják azokat a jelentős előnyöket, amelyeknek a személyek szabad mozgása eredményeként a svájci és az uniós polgárok egyaránt haszonélvezői. Sajnálattal veszem tudomásul, hogy e döntéssel a svájci kormány eltávolodik a 2008-ban és 2009-ben alkalmazott megközelítéstől, mikor a megállapodásban foglalt lehetőség ellenére nem érvényesítette a védzáradékot.

*Kivéve Bulgáriát és Romániát, amelyek még átmeneti időszakban vannak.

{0>Contacts :<}0{>Kapcsolattartók:<0}

Sebastien Brabant (+32 2 298 64 33)

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Eamonn Prendergast (+32 2 299 88 51)


Side Bar