Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 23.

Az adókikerülés elleni küzdelem részeként a Bizottság létrehozza a jó adóügyi kormányzással foglalkozó platformot

Az adócsalás és adókikerülés elleni összehangolt fellépésének részeként a Bizottság a mai napon létrehozta a jó adóügyi kormányzással foglalkozó platformot. A platform – a Bizottság által tavaly előterjesztett ajánlásokkal összhangban (lásd: IP/12/1325) – felügyeli majd a tagállamok által az agresszív adótervezés kezelése és az adóparadicsomokkal szembeni szigorúbb fellépés terén elért haladást. A platform célja annak biztosítása, hogy a tagállamok egy összehangolt uniós kereten belül valós és hatékony intézkedéseket hozzanak e problémák kezelésére. Tagjai az érdekelt felek széles skálájából kerülnek ki: a nemzeti adóhatóságok, az Európai Parlament, a vállalkozások és a tudományos élet szereplői éppúgy képviseltetik magukat, mint a nem kormányzati szervezetek és egyéb érdekeltek. A platform megkönnyíti a párbeszédet és a tapasztalatok cseréjét, eredményei pedig beépíthetők az adócsalással és adókikerüléssel szembeni, jobban koordinált és hatékonyabb uniós megközelítésbe.

Algirdas Šemeta, az adó- és vámügyért, a statisztikákért, az ellenőrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos elmondta: „Az adókikerülés elleni küzdelem során adórendszereink méltányos voltának, gazdaságunk versenyképességének és tagállamaink szolidaritásának megőrzéséért harcolunk. Túl nagy a tét ahhoz, hogy ezt a küzdelmet elveszítsük. Örömteli és üdvözlendő, hogy a tagállamok készek erőteljesebb szigorral fellépni e területen. Itt az idő, hogy mindez gyakorlati intézkedésekben is megtestesüljön. A mai napon létrehozott platform arra ösztönzi a tagállamokat, hogy e téren is a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Biztosítja, hogy az adókikerülés terén elért eredmények megfeleljenek az elvárásoknak.”

A jó adóügyi kormányzással foglalkozó platform egyike volt a Bizottság 2012. decemberi, adócsalás elleni cselekvési tervében szereplő kezdeményezéseknek (lásd: MEMO/12/949). A platform mintegy 45 tagból áll majd: minden tagállam adóhatóságának egy magas szintű küldöttje és legfeljebb 15 nem kormányzati képviselő vesz részt a munkában. Ez utóbbiakat a Bizottság nevezi ki, nyílt pályázati eljárás alapján. A részt vevő szervezetek kiválasztására szolgáló pályázati felhívás is a mai napon került közzétételre. A szervezeteket hároméves időszakra választják ki, kinevezésük ezt követően újabb sikeres pályázat esetén meghosszabbítható.

Háttér-információk

A platform mindenekelőtt a cselekvési tervhez kapcsolódó két ajánlás tekintetében elért haladást követi nyomon.

Az első ajánlás határozott, a jelenlegi nemzetközi intézkedéseken túlmutató uniós álláspont kialakítását irányozza elő az adóparadicsomokkal szemben. A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy közös kritériumokat alkalmazva azonosítsák az adóparadicsomokat és állítsák össze ezen országok nemzeti fekete listáját.

A második ajánlás témája az agresszív adótervezés. A vállalkozások által az adóterhek méltányosan rájuk eső részének kikerülésére használt lehetőségek blokkolási módjait mutatja be. Ezek közé tartozik a kétoldalú adóügyi megállapodásokban szereplő, visszaélések elleni rendelkezések, a nemzeti jogszabályok és az uniós társasági jogi jogszabályok megerősítése. Az ajánlás értelmében a jövőben az adóhatóságok figyelmen kívül hagyják az olyan mesterséges ügyleteket, amelyek alapvető célja az adóelkerülés, és a vállalkozásokat a tényleges gazdasági tartalomnak megfelelően adóztatják meg.

Következő lépések

A platform első ülésének tervezett időpontja: 2013. június 10.

Hasznos linkek

Kövesse Algirdas Šemeta biztost a Twitteren!

Algirdas Šemeta, az adó- és vámügyért, a statisztikákért, az ellenőrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

A Bizottság cselekvési terve és ajánlásai a következő weboldalon érhetők el:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/publications/com_reports/taxation/index_en.htm

Az adócsalással és adókikerüléssel foglalkozó weboldal címe:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_fraud_evasion/index_en.htm

Pályázati felhívás a platformban tagként való részvételre:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/tax_fraud_evasion/platform_call-applications_en.pdf

Commission Decision

Kapcsolattartók:

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)


Side Bar