Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel/Heerlen (Hollandia), 2013. április 23.

Vasziliu biztos üdvözli az első páneurópai nyitott virtuális felsőoktatási rendszert

Tizenegy országra kiterjedő összefogás eredményeként, és az Európai Bizottság támogatásával megszületett az első páneurópai MOOC-kezdeményezés. A MOOC betűszó az angol Massive Open Online Courses rövidítése, jelentése: nyitott online tömegkurzusok. A nyitott online tömegkurzusok a felsőoktatásnak olyan formáját képviselik, melynek köszönhetően bárki színvonalas tanulmányokat folytathat anélkül, hogy lakását elhagyná. A most induló virtuális egyetem kínálata 12 nyelven lesz elérhető, és a tantárgyak széles körét öleli fel: mintegy 40 kurzus várja majd az érdeklődőket – méghozzá díjmentesen. A kezdeményezésben, melynek élén az Európai Távoktatási Egyetemek Szövetsége (EADTU) áll, elsősorban távoktatási intézmények vesznek részt. A részt vevő partnerek a következő országok intézményei: Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Oroszország, Törökország és Izrael. A kínált tanfolyamokról az oktatási rendszer honlapján lehet tájékozódni: www.OpenupEd.eu.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos üdvözli az új kezdeményezést: „Rendkívül izgalmas fejleménynek vagyunk most tanúi. Remélem, hogy az új rendszer a hallgatók tízezrei előtt nyitja meg a továbbtanulás lehetőségét, és arra fogja sarkallani iskoláinkat és egyetemeinket, hogy innovatívabb és rugalmasabb tanítási módszereket alkalmazzanak.” A nyitott online tömegkurzusok már most is nagy népszerűségnek örvendenek, főként az Egyesült Államokban, de a most induló páneurópai program új perspektívát nyit a modell alkalmazásában. A kezdeményezés európai értékek, az esélyegyenlőség, a minőség és a sokszínűség jegyében született, a magas színvonalú oktatás garanciáját pedig a hírneves partnerintézmények jelentik. Elképzelésünk szerint a program fontos eleme lesz annak a stratégiának, melyet a Bizottság idén nyáron fog indítani azzal a céllal, hogy az oktatást nyitottabbá tegye.”

A kezdeményezés élén Fred Mulder professzor, a nyitott oktatással foglalkozó EADTU-munkacsoport elnöke és a „Nyitott oktatási segédanyagok” UNESCO-tanszék vezetője áll. „Nagyon sokat tudunk Európának nyújtani azzal, ha kiaknázzuk a MOOC-modellben rejlő lehetőségeket, de ennél átfogóbb távlati célunk az, hogy nyitottá tegyük az oktatást. Könnyebben hozzáférhető felsőoktatási rendszerre van szükség, mely a tanulót helyezi a középpontba. Arra törekszünk, hogy kielégítsük ezt a szükségletet. Az európai MOOC-kezdeményezés magas színvonalú oktatóanyagokat fog nyújtani az önálló tanuláshoz, és hidat teremt az informális tanulás és a formális oktatás között. Egyes kurzusok beszámíthatók lesznek a formális képzésbe, például a diploma megszerzéséhez szükséges kreditbe. Különösen fontos ezenkívül számunkra, hogy megőrizzük a kulturális és a nyelvi sokszínűséget”, – nyilatkozta Mulder professzor, aki 2000 és 2010 között a hollandiai Open Universiteit rektora volt.

Az Európai Távoktatási Egyetemek Szövetségének elnöke, Will Swann kijelentette: „Európa nyitott egyetemei és a velük partneri kapcsolatot fenntartó intézmények már több évtizede a lehető legszínvonalasabb oktatást nyújtják mindazok számára, akik ezt a tanulási formát választják. A pán-európai MOOC-kezdeményezés az újítások iránti kollektív elkötelezettségünk gyümölcse. A kezdeményezésben részt vevő intézmények segítségével a tantárgyak egyre szélesebb körét kívánjuk elérhetővé tenni, és örömmel fogadunk minden új partnert a világ bármely tájáról, ha osztja szemléletünket, és rugalmas, a tanulók igényeire reagáló felsőoktatási képzést nyújt.”

Háttér

Az európai MOOC-kezdeményezést Vasziliu biztos Mulder professzorral és Swann EADTU-elnökkel közösen indítja útjára április 25-én (közép-európai idő szerint 11 és 12 óra között), egy webes közvetítés révén követhető sajtókonferencián, melynek a holland Open Universiteit ad otthont. Az eseményen Xavier Prats Monné, a Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának főigazgató-helyettese is részt vesz. A közvetítést a következő honlapon lehet megtekinteni: www.ou.nl/moocs. A sajtó azon képviselőinek, akik részt kívánnak venni a csevegésben, előzetesen regisztrálniuk kell magukat a honlapon.

Milyen kurzusokról lesz szó?

A kurzusok témája a matematikától a közgazdaságon, a digitális jártasságon, az internetes kereskedelmen, az éghajlatváltozáson, a kulturális örökségen, a vállalati társadalmi felelősségvállaláson és a Közel-Kelet helyzetén át egészen a nyelvtanulásig és az írástechnikáig terjed. Minden partner saját oktatási platformján kínálja a képzéseit, legalább az intézmény saját nyelvén. A nyelvi választék jelenleg az intézmények 11 nyelvéből és az arabból áll.

A kurzusok meghatározott menetrend szerint vagy bármikor, a tanuló saját időzítésének megfelelően egyaránt követhetők. A kurzusok általában 20 és 200 óra közötti tanulási időt igényelnek. A kurzusok mindegyike elismertethető: a hallgató a képzés elvégzéséről oklevelet vagy kreditigazolást kaphat diploma megszerzéséhez. Az utóbbi esetben a hallgatónak 25 és 400 euró közötti díjat kell fizetnie az igazolásért. A díj a kurzus időtartamától (a tanulási órák számától) és az intézménytől függ.

Részt vevő partnerek és kapcsolattartók

TR Anadolu Egyetem

Cengiz Hakan Aydin / +90 222 3201304 vagy +90 532 2372821 (mobilszám)

LT Kaunasi Műszaki Egyetem

Gytis Cibulskis / +37 037300611 vagy +37 068238080 (mobilszám)

FR Felsőoktatási és Kutatási Minisztérium

Anne Boyer

RU Moszkvai Állami Közgazdasági, Statisztikai és Informatikai Egyetem

Maria Tatarinova / skype: mary1621

NL Open Universiteit

Marga Winnubst / +31 45 5762646

IL Izraeli Nyitott Egyetem

Naama Eliyahu / +972 52 7448889

ES Universidad Nacional de Educación a Distancia

Dr. Timothy Read / +34 619 292 575

PT Universidade Aberta

Dr. Antonio Teixeira / +351 963 055965

IT Università Telematica Internazionale UNINETTUNO

Nicola Paravati / +39 3393366208

UK Nyitott Egyetem

Open University Media Relations / +44 1908 654316

SK Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (FEI)

Prof. Peter Ballo / +421 260291516 vagy +421 904879370

EU EADTU

Darco Jansen / +31 6 1482 9106

Az informális partneri kapcsolatnak köszönhetően az intézmények együttműködhetnek, hogy hozzáférhetővé tegyenek nyitott online tömegkurzusokat Európa határain belül és kívül egyaránt.

Az EADTU több tagja is tervbe vette, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez: a Ciprusi Nyitott Egyetem, DAOU/Aarhus Egyetem (Dánia), a Tallini Egyetem (Észtország), az Universitat Oberta de Catalunya (Spanyolország), a FIED Fédération Interuniversitaire de l’Enseignement à Distance (Franciaország), a Görög Nyitott Egyetem (Görögország), a Tudományos és Műszaki Távoktatási Központ AGH-Egyeteme (Lengyelország), a Maria Curie Sklodowska Egyetem (Lengyelország) és a Ljubljanai Egyetem (Szlovénia).

Azoknak az intézményeknek, amelyek szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez, az Európai Távoktatási Egyetemek Szövetségéhez kell fordulniuk.

Az oktatás nyitottabbá tétele

A digitális menetrendért felelős Vasziliu biztos és Neelie Kroes bizottsági alelnök idény nyáron indítja útjára a Bizottság új kezdeményezését „Az oktatás nyitottabbá tétele” címmel. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse az információs és kommunikációs technológiák és a nyitott oktatási segédanyagok használatát az oktatás minden szintjén, és hogy biztosítsa a mostani és a jövőbeli hallgatók számára, hogy megszerezhessék azokat a képességeket, amelyekre szükségük van.

Az Európai Távoktatási Egyetemek Szövetsége

Az EADTU európai intézményi hálózat, tagjai: tíz nyitott, illetve távoktatási egyetem, 14 – távoktatási/online oktatást is biztosító hagyományos egyetemeket tömörítő – nemzeti egyesület és két olyan egyetem, amely hagyományos és virtuális oktatást is kínál. Az EADTU tevékenységeit az EU a Jean Monnet-program révén támogatja. Ez a program az egész életen át tartó tanulás uniós programjához tartozik.

További információk

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

EADTU: www.eadtu.eu

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

EADTU: Darco Jansen (+31 6 1482 9106)


Side Bar