Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 12.

Az Európai Bizottság ismételten hangot ad a magyar alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos komoly aggályainak

Orbán Viktor miniszterelnökhöz a mai napon eljuttatott levelében az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso tudomásul veszi, hogy Orbán Viktor korábban biztosította őt arról, hogy Magyarország és a magyar kormány teljes mértékben elkötelezett az Európai Unió jogszabályai és értékei mellett, ugyanakkor megerősíti, hogy az előzetes jogi elemzés alapján a Bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország alaptörvényének negyedik módosítása összeegyeztethető-e az európai uniós joggal és a jogállamiság elvével.


Barroso elnök levelében jelzi, hogy amint a Bizottság szakértői végeznek a jelenleg folyó jogi elemzéssel, a Bizottság az érintett területeken kénytelen lesz kötelezettségszegési eljárásokat indítani. „Nyomatékosan arra kérem Önt és kormányát, hogy foglalkozzon ezekkel az aggodalmakkal, és határozott és egyértelmű módon oszlassa el őket. Kétségtelen, hogy ez szolgálja a legjobban Magyarország és az Európai Unió egészének érdekeit” – írja levelében José Manuel Barroso.

A levélben Barroso a magyar alaptörvény új cikkeinek az európai uniós joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatos következő bizottsági aggályokat említi: elsőként azt, amely a magyar államnak az Európai Bíróság ítéletéből fakadó fizetési kötelezettségére vonatkozik, másodikként azt, amely az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörével kapcsolatos, harmadikként pedig - további részletesebb elemzés függvényében - a politikai hirdetések közzétételének korlátozását.

Levelében Barroso elnök utal továbbá arra a vizsgálatra is, amelyet az alaptörvény legújabb módosításai kapcsán a Velencei Bizottság jelenleg folytat, és amelynek lezárultával a testület június 15-16-án foglal állást. Egyben azt is hangsúlyozza, hogy az Európai Bizottság ebben a kérdésben szorosan együttműködik az Európa Tanáccsal és a Velencei Bizottsággal. A Bizottság elnöke számít arra, hogy a magyar hatóságok figyelembe veszik majd a Velencei Bizottság állásfoglalását, és az Európai Unió és az Európa Tanács elveivel, szabályaival és értékeivel teljes összhangban foglalkoznak majd vele.

Barroso levelében továbbá arra kéri a magyar hatóságokat, hogy kezdjenek politikai párbeszédet az Európai Parlamenttel, amely júniusban politikai határozatot fog elfogadni „Az alapvető jogok helyzete Magyarországon: normák és gyakorlatok” témában.

Kapcsolattartók:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Cezary Lewanowicz (+32 2 299 30 50)


Side Bar