Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PL

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 12 Απριλίου 2013

Η Eπίτροπος Βασιλείου θα συναντήσει επιστήμονες που υποστηρίζονται από τις δράσεις «Marie Curie» στο CERN

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, θα επισκεφθεί στις 15 Απριλίου τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, στην Ελβετία, για να συναντήσει επιστήμονες και ερευνητές που υποστηρίζονται με χρηματοδότηση από τις δράσεις Marie Curie της ΕΕ. Η επίτροπος θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, τα μέλη της ομάδας που ανακάλυψε το περασμένο καλοκαίρι το σωματίδιο Χιγκς (IP/12/755) και τους ερευνητές που αναπτύσσουν νέες σύγχρονες τρισδιάστατες τεχνικές απεικόνισης για τη βελτίωση της θεραπευτικής αγωγής του καρκίνου. 35 ερευνητικές πρωτοβουλίες κατάρτισης στο CERN έχουν λάβει συνολικά 44 εκατ. ευρώ για στήριξη στο πλαίσιο των δράσεων «Marie Curie».

Το νέο έργο για τη θεραπεία του καρκίνου, γνωστό ως ENTERVISION, το ευρωπαϊκό δίκτυο κατάρτισης στην ψηφιακή ιατρική απεικόνιση για ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιεί υποατομικά σωματίδια για τη δημιουργία υψηλής ακρίβειας θεραπειών με βάση την ακτινοβολία που στοχεύουν στη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης των όγκων και οδηγούν σε καλύτερες θεραπείες. Η τρισδιάστατη ιατρική απεικόνιση παρέχει πιο ακριβείς πληροφορίες σε σύγκριση με την παραδοσιακή τεχνολογία των ακτίνων Χ. Το έργο έχει λάβει 3,8 εκατ. ευρώ από τις δράσεις «Marie Curie» της ΕΕ.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου δήλωσε: «Το CERN και οι δράσεις «Marie Curie» είναι ιδανικοί συνεργάτες, γιατί έχουν την ίδια φιλοσοφία — δηλαδή τη δέσμευση για επιστημονική αριστεία η οποία ωφελεί την κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξασφαλίσουν ότι οι δράσεις «Marie Curie» θα χρηματοδοτούνται επαρκώς στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Είμαι υπερήφανη που οι δράσεις «Marie Curie» συνέβαλαν στις εργασίες για την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς και σε ερευνητικά έργα όπως το ENTERVISION, που θα βελτιώσουν τη θεραπεία του καρκίνου και θα βοηθήσουν στην κατάρτιση μιας νέας γενιάς ερευνητών σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας τομέα.»

Δεκαέξι νέοι ερευνητές λαμβάνουν ειδικευμένη κατάρτιση στο πλαίσιο της τετραετούς διεπιστημονικής (φυσική, ιατρική, ηλεκτρονική, πληροφορική, ραδιοβιολογία, μηχανολογία) πρωτοβουλίας ENTERVISION που συντονίζεται από το CERN. Το έργο συνενώνει τους διεθνείς εταίρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δέκα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, καθώς και την ΙΒΑ, μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στη σωματιδιακή θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Επίτροπος θα συναντήσει επίσης τον Γενικό Διευθυντή του CERN, κ. Rolf Heuer, για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία του Οργανισμού με την ΕΕ, ιδίως μέσω των δράσεων Marie Curie, και τον Ομοσπονδιακό Σύμβουλο της Ελβετίας, κ. Johann N. Schneider-Ammann, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ιστορικό

Ποιες είναι οι δράσεις «Marie Curie»;

Οι δράσεις Marie Curie προωθούν τις σταδιοδρομίες έρευνας στην Ευρώπη μέσω ορισμένων μηχανισμών χρηματοδότησης, η διαχείριση των οποίων γίνεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά, οι δράσεις «Marie Curie» υποστηρίζονται από κονδύλια της ΕΕ ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του 7ου προγράμματος πλαισίου για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ7), που αποτελεί το κύριο πακέτο χρηματοδότησης της έρευνας της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ.

Οι δράσεις «Marie Curie» του ΠΠ7 έχουν υποστηρίξει 60 000 ερευνητές περίπου 130 διαφορετικών εθνικοτήτων. Περισσότερες από τις μισές έρευνες που υποστηρίχτηκαν μέσω του προγράμματος αφορούσαν κοινωνικές προκλήσεις, όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ενέργειας. Το 38% των χρηματοδοτούμενων ερευνητών είναι γυναίκες και περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα έργα είναι ΜΜΕ.

Από το 2007 και μετά 570 ελβετικά έργα έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα «Marie Curie», με χρηματοδότηση ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι θα συμβεί με τις δράσεις «Marie Curie» μετά το 2014;

Το πρόγραμμα θα διατηρηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και θα μετονομαστεί σε δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Οι δράσεις Marie Curie θα καταστούν το κύριο πρόγραμμα της ΕΕ που θα προσφέρει υποστήριξη για εξαιρετική κατάρτιση διδακτορικού επιπέδου, στηρίζοντας 25 000 διδακτορικά. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται βιομηχανικά και κοινά διδακτορικά, καθώς και άλλη υψηλής ποιότητας κατάρτιση στον χώρο της έρευνας. Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της έρευνας με άλλες δεξιότητες που μεγιστοποιούν την απασχολησιμότητα.

Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει ότι, λόγω της σημαντικής συμβολής της στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκή οικονομία, η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» την επόμενη επταετία θα αυξηθεί σε σχέση με το επίπεδο του 2013. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία σχετικά με το νέο πρόγραμμα.

Τι είναι το CERN;

Το CERN είναι το κορυφαίο παγκόσμια εργαστήριο για τη σωματιδιακή φυσική. Έχει την έδρα του στη Γενεύη. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη του είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρουμανία είναι υποψήφια για προσχώρηση. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Σερβία είναι συνδεδεμένα μέλη στο προενταξιακό στάδιο. Η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσική Ομοσπονδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNESCO έχουν καθεστώς του παρατηρητή.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Education and training (Εκπαίδευση και κατάρτιση)

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

σελίδα Entervision CORDIS

Ιστοτόπος Entervision

CERN

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar